Pamenu, kaip prieš gerus 6-7 metus pakviesta į vienos kelionių agentūros organizuojamą konferenciją, ruošiau pranešimą apie gatvės maistą. Visas pranešimas, tiesą pasakius, buvo skirtas įtikinti klausytojus, kad gatvės maistas yra tiesiausias kelias į svetimos kultūros pažinimą, kad gatvės maistą valgyti saugu, ne tik įdomu. Galbūt ta konferencija anuomet buvo skirta lietuvius turistus suvilioti kitokiomis kelionėmis nei „viskas įskaičiuota” Turkijoje… Tačiau išties dar visai neseniai idėja maistą ragauti tiesiog gatvėje, šalia kokio rūkstančio grilio ar kunkuliuojančio puodo, ne visiems atrodė tokia jau patraukli:)

Laikai pasikeitė, ir ne tik todėl, kad pastaruosius porą metų ne tik originalaus gatvės maisto ragauti, bet ir keliauti negalim:) Užtai kaip per šį laikotarpį išlavėjo mūsų visų skoniai, kaip mes išmokom maistą gaminti savo namuose, kaip mums įdomu pasidarė išmėginti kažką, ką buvom ragavę, ar tik apie tai skaitę…. 

Kalbant apie gatvės maistą Japonijoje, tai okonomiyaki tikrai būtų tarp TOP3 patiekalų, kuriuos siūlyčiau ten keliaujantiems paragauti. Bet kadangi šis patiekalas tokio paprastumo (ir net, sakyčiau, savo skoniu toks artimas lietuviškam), tai nėra nė vienos priežasties laukti galimybės nuskristi į Tokiją, kad juo pasimėgauti! Tikslumo dėlei reiktų visgi pasakyti, kad okonomiyaki yra ne Tokijo, bet Kijoto kulinarinis paveldas, tačiau jis toks populiarus visoje šalyje, kad kiekvienas regionas turi savo būdą kuo okonomiyaki paskaninti ar kaip patiekti. 

Okonomiyaki paprastai kalbant, yra kopūstų blynas! Daug kam savo išvaizda jis primena lietuviškus bulvinius blynus, ir niekad neragavę okonomiyaki žmonės dažnai net nesupranta, iš ko jis pagamintas:) Receptas toks paprastas, kad šiuos kopūstų blynus Japonijoje be vargo pasigamina net maži vaikai! Beje, kai kas juokaudamas juos vadina „japoniškomis picomis”:) Turbūt dėl to, kad „okonomi” reiškia „pagal kiekvieno pageidavimą” – čia kaip ir picose, visi pasirenka įdarus ką labiausiai mėgsta!:)

Okonomiyaki Japonijoje, jei užsisakysite jį kokiame restoranėlyje, greičiausiai bus didžiulis blynas per visą lėkštę, jo tikrai užteks sotiems pietums ar vakarienei. Tačiau lygiai taip šie blynai gali būti tinkami „finger food” fiestai kaip patogus ir skanus vieno kąsnio užkandis susirinkus draugams. 

Kadangi japoniškas kopūstų blynas gana storas, jį kepant keptuvėje būtinai prireiks dangčio, kad visas jis tolygiai iškeptų. Tačiau dar patogiau okonomiyaki kepti kamado grilyje Big Green Egg! Kadangi kamado ir yra Japonijoje tūkstantmečius gyvavęs maisto kepimo būdas, lygiai tokias jo funkcijas atkartoja ir Big Green Egg: keramikinis grilio vidus tolygiai įkaista, ne svilindamas ugnimi gaminamą maistą, bet sudarydamas sąlygas jam ir iškepti, apskrusti, bet ir išlikti sultingam viduje. Tad jei kepsite okonomiyaki grilyje, būtinai naudokite ketaus keptuvę, o uždarytas dangtis ir kaitra visą reikiamą darbą nudirbs už jus:) 

O dabar pati geriausia žinia – visą okonomiyaki kepimo procesą galite pamatyti mano paruoštame video filmuke – kviečiu į savo Instagram paskyrą🙂 

Okonomiyaki paprastai patiekiamas pabarsčius džiovinto tuno drožlių, kurios nuo karščio juda ir gyvos 🙂
Okonomijaki – vienas populiariausių Japonijoje gatvės maisto patiekalų
Print Recipe
Okonomiyaki
Ypatingai paprastas tradicinis (ir neabejotinai populiariausias) Japonijos gatvės maistas - kopūstų "blynai". Galite gaardinti juos kaskart vis kitokiais priedais ir mėgautis vis kitais skoniais ir tekstūromis! Juk žodis "okonomi" reiškia "kiekvienam pagal skonį":)
Virtuvė Japonijos
Raktažodis vegetariški, grilis
Pasiruošimas 25 min
Laikas 7 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
Bazinė Okonomiyaki tešla
Priedai:
Patiekimui
Virtuvė Japonijos
Raktažodis vegetariški, grilis
Pasiruošimas 25 min
Laikas 7 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
Bazinė Okonomiyaki tešla
Priedai:
Patiekimui
Procesas
  1. Dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Pilkite atšaldytą sultinį ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Nemaišykite pernelyg intensyviai nei ilgai - antraip blyneliai gausis kieti. Jei turit galimybę, įdėkite šį mišinį į šaldytuvą 15 min.
  2. Kitame dubenėlyje suplakite kiaušinius. Kuo smulkiau susmulkinkite kopūstus, sumaišykite juos su svogūnų laiškais ir krakmolu, ir galiausiai supylę plaktus kiaušinius sumaišykite kuo intensyviau, taip sukurdami oro ir leisdami blyneliams tapti puresniais. Galiausiai įmaišykite atidėtą miltų ir sultinio masę, geriausia jei tą padarysite trimis porcijomis, švelniai įmaišydami ją į kopūstų mišinį.
  3. Jei okonomiyaki kepsite kamado grilyje (Big Green Egg), įkaitinkite grilį (tiesioginė kaitra) iki 200C, ant grotelių uždėkite ketaus keptuvę. Jai įkaitus įpilkite šlakelį aliejaus ir palaukite, kol gerai įkais. Dideliu šaukštu suformuokite norimo dydžio blynelius. Ant viršaus uždėkite pasirinktus priedus, uždarykite grilio dangtį ir kepkite apie 2 minutes. Tada atsargiai apverskite blynelius kita puse (įdaru į apačią) ir kepkite toliau apie 4-5 minutes, priklausomai kokį įdarą naudojate ir kokio storumo blynelis. Apverskite dar kartą ir dar paskrudinkite pirmąją pusę. Lygiai taip iškepkite likusius blynelius iš likusios tešlos.
  4. Jei okonomiyaki kepsite keptuvėje, rinkitės tą, kuri turi dangtį. Darykite viską taip pat, kaip grilio atveju, tik grilio dangtį pakeiskite keptuvės dangčiu.
  5. Patiekite okonomiyaki iškart, kol jie dar karšti. Jei norite patiekti "japoniškai" - patepkite visą blynelio paviršių (tepdami ant įdaro pusės), tada šaukšto nugarine puse paskirstykite padažą per visą plotą. Išpieškite majonezo linijas per visą blynelio plotą, o tada mediniu pagaliuku arba dantų krapštuku braukite skersai linijų, sukurdami gražų raštą. Pabarstykite tuno drožlėmis ir nori lapelių trupiniais (jei turite).
Pastabos

*jei norite išgauti gražias majonezo linijas (taip kaip jas išgautumėt jei spaustumėt iš japoniško buteliuko su smailu galiuku), pasidarykite specialų maišelį: sudėkite madonezą į tvirtesnį maistinio celofano maišelio kampą, užriškite viršutinę dalį, o patį smailų maišelio kampelį nukirpkite. Taip spausdami delnu švirkškite majonezo srovelę norimu raštu.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg, #reklama

Komentarų apie "Okonomiyaki": 3

  1. Pingback: Traškiausia pasaulyje kepta kiaulienos šoninė – Nidos receptai

  2. Nida:

    Sveiki, ačiū, kad pastebėjot, jog praleidau krakmolo paminėjimą. Aš krakmolo šaukštu pabarstau susmulkintus kopūstus, tik tada dedu kitus ingredientus. Būtinai pataisau recepto eigą.
    Nors kita vertus, nežinau ar kas nors labai pasikeis, jei tiesiog tą krakmoką suberskite kitu laiku….

  3. Anonimas:

    Laba diena. Gal galite patikslinti, prašau, kada įmaišyti krakmolą? Neradau aprašyme.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *