Iš tiesų tai rudens aš nemėgstu. Nemėgstu dėl to, kad niekaip nenoriu širdimi paleisti vasaros, atsisveikinti su ištisą amžinybę trunkančiomis dienomis, su vaiskiais rytais, pilnais paukščių klegesio, su akis raminančia žaluma, ir su begaline energija, kurią kasdien papildo vis nauja saulės spindulių dozė. O štai ruduo, kad ir koks spalvingas ir melancholiškas būtų, manęs nedžiugina savo perspektyva. Perspektyva, kad kasdien bus tik šalčiau, tamsiau, niūriau….

Visuomet norėdama pabėgti nuo liūdnesnių minčių, imu mintyse planuoti patiekalus, kuriuos gaminsiu. Mane tai neišpasakytai ramina. Sudarinėju produktų sąrašus, ant sofos salone palieku atverstas knygas ir žurnalus su tais patiekalais, kuriuos ruošiu penktadienį, sekmadienį, trečiadienį… Mintimis apmąstau kaip juos fotografuosiu, ką parašysiu talpindama receptą. Ir tada pradedu laukti to momento, kai išjungusi darbinį kompiuterį užsirišu prijuostę, įsijungiu ramią muziką, ir imuosi darbo. 

Ruduo man visų pirmiausia – obuolių metas. Obuoliniai sklindžiai man vaikystėje, tiesą pasakius, nelabai patiko. Man vis atrodydavo, kad mama gudrauja, įtarkuodama tų obuolių į blynų tešlą. Verčiau obuolius būčiau suvalgiusi žalius, bet blynų man norėdavosi tešlinių:) Bet kuo labiau augau, tuo labiau man tie blynai ėmė patikti. Ir tas rūgštelės balansas su salstelėjusia, geltona nuo naminių kiaušinių tešla darėsi vis geidžiamesnis. 

Todėl šiandien, ėmiausi patiekalo, po kurio galiu pasakyti, kad rudens sezoną atidariau:) Tai purūs blynai, o tiksliau net ne blynai, bet tešloje iškeptos obuolių skiltelės. Į tešlą nedėjau jokių kepimo miltelių, o purumą išgavau kefyru ir iki standumo suplaktais kiaušinio baltymais. 

Tokie pusryčiai praskaidrins net ir niūriausią rudenišką rytą!
Pats metas pradėti naikinti gausų šių metų obuolių ir uogienių derlių:)

Obuolių skiltelės tešloje

4 porc.

  • 4-5 obuoliai, nulupti, 
  • 1/2 šaukštelio cinamono
  • Aliejaus kepti

Tešlai:

  • 140 g miltų (naudojau speltų)
  • 4 šaukštai krakmolo
  • 2 šaukštai cukraus (arba mažiau, jei obuoliai saldūs)
  • žiupsnelis druskos
  • 2 kiaušiniai, tryniai atskirai nuo baltymų
  • 300 ml kefyro
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Obuolius perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išvalykite sėklas. Kiekvieną ketvirtį perpjaukite išilgai į dar maždaug 2-4 dalis, suformuodami skilteles. Obuolių skiteles pabarstykite cinamonu ir palikite pastovėti, kol maišysite tešlą. 

Dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą cukrų ir druską. Sudėkite kiaušinių trynius, supilkite kefyrą, vanilę. Viską gerai išsukite. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. 

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų (jo turėtų būti apie 1/2 cm nuo dugno). Panardinkite kiekvieną obuolio skiltelę į tešlą ir po vieną dėkite į keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai pagels. Išėmę sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. 

Patiekite pabarstę cukraus pudra, arba su trintomis uogomis, arba su mėgstama uogiene. 

Recepto šaltinis: Kwestia smaku

Komentarų apie "Obuolių skiltelės tešloje": 4

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *