Parašiau pavadinimą ir plačiai nusišypsojau:) Na niekaip kitaip jo ir neišeina pavadinti šio biskvitinio senoviško pyrago… O jūs pamenate, kaip tokius vyniotinius kepdavo mūsų mamos ir močiutės, į juos sukdavo varškės, uogienės įdarus, o paskui supjaustydavo riekelėmis, išklodavo jomis gilaus indo sieneles, ir į vidų pripildavo grietinės žele??..  Dievaži kada nors pamėginsiu tokį senovišką pyragą pasigaminti!

O šįkart šis tas tiems, kas jau išsisėmė su obuolių pyragais, visus jau iškepė, išbandė, ir nori kažko neįprasto. Tai štai jums ir neįprastas pyragas, nes susuktas jis į vyniotinį:) Bonusas – pyragas visiškai be riebalų! Nes tešla – tradicinė biskvitinė, tad kalorijų čia tikrai nedaug. 

Baiminatės, kad sudėtinga jį pasigaminti?? Tai galiu nuraminti, kad pati sudėtingiausia dalis yra supjaustyti obuolius ir juos išdėlioti skardoje:) Visa kita už jus (tikiuosi!) padarys elektrinis plaktuvas, nes plakti baltymus rankomis aš kažin ar sugebėčiau….. Bet aš šiuo klausimu esu išlepusi, mat visoms virtuvinėms funkcijoms atlikti turiu po elektrinį prietaisą:) Tie prietaisai juk tam ir skirti, kad pavaduotų mus nuo sunkesnių buities darbų, tiesa?:)

Visi šiemet labai gyrėsi, kad turi daug obuolių, bet aš kažkaip tų obuolių visai neturėjau, kol ….. nenuvažiavau pas mamą, ir jos bičiulis pasiūlė kelias dėžes savo sodo gražuolių. Paėmiau tas dėžes net pasišokinėdama, nes turiu tiek neišbandytų receptų, kad ir viso sezono gali nepakakti. Šis – vienas paprastesnių ir lengvesnių. Jei tik spėsiu, pagaminsiu ir kitus, esančius sąraše:) Skanaus:)

Ilgiausia užtruksite sudėliodami obuolių skilteles skardoje:)
Biskvitinė tešla – visiškai be riebalų! Tad pyragas nepakenks linijoms 🙂
Obuolių pyrago sezonui – senoviškas vyniotinis su obuoliais

Obuolių pyrago vyniotinis

  • 600 g obuolių
  • 2 šaukštai šviežių citrinos sulčių
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • 5 didieli kiaušiniai
  • 80 g cukraus
  • 100 g miltų
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 šaukštai drungno vandens
  • Cukraus pudros 

Orkaitę įkaitinkite iki 180C.

Obuolius nulupkite, perjaukite pusiau, tada dar pusiau, išimkite sėklas ir supjaustyktie plonomis riekelėmis (pasistenkite, kad riekelių storis būtų kuo vienodesnis). 

Gilią kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Sudėliokite obuolių skiteleles taip, kad jos būtų kuo arčiau viena kitos. Pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite cinamonu.

Baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus plakite tol, kol putos taps standžios, tada dalimis dėkite cukrų (maždaug po šaukštą, kaskart išplakdami masę taip, kad įdėtas cukrus ištirptų, tik tada dėkite kitą šaukštą cukraus). Į suplaktus baltymus nesustodami plakti dėkite po vieną kaiušinio trynį, sekantį trynį dėkite tik tada, kai prieš tai buvęs pilnai įsiplaks į masę. 

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir išsijokite. Juos sudėlkite į indą su kiaušinio baltymų plakiniu, įpilkite du šaukštus vandens, ir mentele (tik ne elektriniu plakikliu!!) kuio atsargiau viską sumaišykite. Gautą masę išliekite ant paruoštų obuolių ir viršų išlyginkite mentele. Kepkite apie 20-23 minutes, arba kol biskvitas bus iškepęs (kai įbedę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą). 

Kol pyragas kepa, ant darbastalio ištieskite švarų lininį virtuvinį rankšluostį. Visą rankšluosčio paviršių pabarstykite cukraus pudra. Kai pyragas iškeps, išimkite iš orkaitės ir iškart labai staigiu judesiu apverskite skardą su pyragu taip, kad jis biskvito puse atsidurtų ant paruošto rankšluosčio. Atsargiai iškart nuimkite pergamentinį popierių nuo dabar jau viršuje esančio obuolių sluoksnio. Pyragą nedelsiant kuo tampriau susukite į vyniotinį, prilaikydami rankšluostėliu (tarsi vyniotumėte suši). Palikite atvėsti pilnai. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra ir supjaustykite. 

Recepto šaltinis: Moje wypieki

  1. Nida:

    Justina, taip, tą standartinę orkaitės komplektacijos skardą!! Vyniotinis būna plonytis (apie 1-2 cm), tbet kadangi kepsite skardoje dar ir obuolius, verčiau naudokite tą gilesnę.

  2. Justina:

    Sveiki! Sakykit jūs naudojot skardą plačią kur būna jau orkaitėse? (Nežinau kaip ją pavadint 😂) ar kažkokią gilesnę? 🙂

  3. Nida:

    🙂 Aš tai šiek tiek kitos teorijos šalininkė – linijoms kenkia saiko neturėjimas.

  4. Sakaugerai:

    Ačiū už idėją 🙂 Tik nereiktų klaidinti žmonių, kad jeigu be riebalų, tai nepakenks linijoms 😉 Linijoms labiausiai kenkia cukrus ir miltai… 😃

  5. Nida:

    Į sveikatą, Žydrūne:) Tokss vyniotinis tik atrodo labai sudėtingas kepinys, kol jo nepabandai, tiesa?:)

  6. Žydrūnė:

    Visada galvojau, kaip tą vyniotinį man pasidaryti, na, kažką panašaus į „Kuršėnų vyniotinį”, ogi, prašom – vyniotinis yra.
    Ačiū, Nidai – tobulas receptas. Šeimyna labai patenkinta 🙂 Sekantis bandymas – su kitais įdarais 🙂

  7. Nida:

    Valioooo Dovile!!! Dabar jau ir Kuršėnų vyniotinio galėsite imtis:)

  8. Dovile:

    Pavyko!!😍 ačiū, labai mėgstu jūsų receptus 😍😍 kažkada pagalvojau, jog „kuršėnų ” vinotinį tik profai gali kepti 😀 bet čia mano viniotinis nuostabus 😍 ačiū

  9. Ineta:

    Na tikrai labai puikus ir kas svarbiausia pigus receptas, kur visus ingredientus dazniausiai turi po ranka! Pirma kart gaminau viniotini ir begalo dziaugiuosi rezultatu! Aciu Nida uz tai ka darote, dar nebuvo jusu recepto, kurio nesigavo pagaminti, manau del to, kad labai issamiai ir idomiai aprasote gaminimo eigas. Man jusu blogas nr 1!

  10. Nida:

    Tikrai, Dalia, ir kepdami jie nepavirsta į košę (trumpai gana kepa), tad ir lieka „obuoliški” 🙂 Išmėginkit būtinai, labai gera turėti tokio pyrago po ranka pasilepinimui:)

  11. Dalia:

    Aš tokį kepu su tarkuotais obuoliais Būtinai pabandysiu ir skilteles sudėlioti. Labai dailiai gabalėliai vyniotinyje atrodo.

  12. Nida:

    Sėkmės, merginos. Išties, tai bene paprasčiausias pyragas ir greičiausiai pagaminamas, žinoma, reikia tik apvertimo momento nebijoti ir labai drąsiai tą skardą vožtelti, kad pyragas pakeliuj kažkur neiškristų, jei dvejosite 🙂

  13. Gineta:

    Koks liuks reikalas pilti tiesiai ant obuolių! Niekada nesumąstyčiau:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *