Tai buvo labiausiai pašėlusios dvi savaitės. Ilgai tokio tempo neatlaikyčiau, todėl lenkiu galvą prieš tuos, kurie tokiam strese gyvena kas mėnesį, savaitę, kasdien… Tie, kas bent kartą ką nors „pridavinėjo” (šiuo atveju turiu omeny žurnalą, knygą ar laikraštį), žino apie ką aš čia… 

Neabejoju, kad jūs visi jautėte, jog kuris laikas rašau knygą. Visų pirma akylieji galėjo pastebėti, kad iš mano receptų sąrašo ėmė ir prapuolė žuvies patiekalai… Iki tol jie buvo vieni pagrindinių mano įrašų, ir štai kuris laikas – bloge žuvies vakuumas:) Kiti turbūt atkreipė dėmesį, kad įrašai tapo vis retesni…. Mano kaimynai tikrai viską žinojo, nes žuvies kvapas, sklindantis iš mano virtuvės, juos varė iš proto. Ypač tuos, kurie nekenčia žuvies (o taip, būna ir tokių). 

Po dviejų valandų sėdu į lėktuvą ir išskrendu į Pietų Afriką. Iš ten – į Mozambiką, į misiją „Goodbye Malaria„, kur taip kaip pernai, padėsiu purkšti vietinių mozambikiečių namus nuo mirtį nešančių uodų. Pabūti laukinėse džiunglėse be interneto – pats geriausias būdas išeiti iš bemiegių naktų, nuolatinio kabojimo prieš kompiuterio ekraną ir įtemptų smegenų būsenos „transo”. 

„Žuvis pasaulio jūrose” – toks bus mano naujosios knygos pavadinimas. 288 spalvoti puslapiai, 140 žuvies ir jūros gėrybių receptų iš viso pasaulio virtuvių tiems, kurie mėgsta žuvį, ir dar labiau tiems, kurie nežino ką iš jos paruošti ir kaip su ja elgtis. Juk tai greičiausiai pagaminamas maistas, todėl skubantiems ir besirūpinantiems savo sveika mityba – tai būtina literatūra:) Spalio vidury prasidės knygos pristatymų maratonas po Lietuvą, todėl net neabejoju, kad bus galimybė pasimatyti ir susipažinti:) 

Naujos knygos viršelis - dar kūrybiniame procese :)
Naujos knygos viršelis – dar kūrybiniame procese 🙂

Knyga „Žuvis pasaulio jūrose” išeina pačiu laiku: būtent šiomis dienomis atsidaro dvi naujos „Šiaurės Jūros” parduotuvės – Kaune ir Klaipėdoje. Dabar kauniečiai ir klaipėdiečiai jau galės nesakyti, kad mums, vilniečiams, pasisekė, nes mes turime Šiaurės Jūrą:) Nuo šiol ją turėsite ir jūs – girdėjau, kad dar didesnes ir gražesnes parduotuves, nei dvejus metus veikianti Šiaurės Miestelyje:) 

O kad jūs turėtumėte ką veikti laukdami mano knygos, ir kad mano sąžinė būtų rami, kad nepalieku jūsų tuščiomis išvažiuodama, dalinuosi nuostabaus obuolių pyrago receptu. Tai tarsi tobula įžanga į ateinantį rudenį, nes vienintelis, bene, rudeninis džiaugsmas, kai už lango prasideda darganos, būna šviežiai kepamo obuolių pyrago kvapas namuose:) Šis pyragas – tai klasikos ir naujumo mišinys: įprastas trupiniuotis, bet su neįprasta morengo antklode. Ne per saldus, ne per sausas, tiesiog tobulas. Tik atkreipkite dėmesį, kad kiekis skirtas gana nemažai kepimo skardai, ir jo pakaks didesniam žmonių būriui:) 

Skanaus ir iki pasimatymo!

Obuolių pyragas. Šio rudens vakarams
Obuolių pyragas. Šio rudens vakarams
Obuolių pyragas su morengu ir trupiniais
Porcijos 12
Purus ir traškus, drėgnas ir lengvas, gaivus ir nesaldus, senoviškas ir labai naujoviškas.
Komentuoti
Spausdinti
Tešlai
  1. 3 stiklinės (450 g) kvietinių miltų
  2. 1/3 stiklinės cukraus
  3. 1 pak. vanilinio cukraus
  4. 1 šaukštelis kepimo miltelių
  5. 300 g sviesto (labai šalto)
  6. 5 kiaušinių tryniai
Obuolių sluoksniui
  1. 1 kg obuolių
  2. 1 pak. vanilinio cukraus
  3. 1/2 citrinos sultys
  4. 1 pak. vanilinio pudingo miltelių
  5. 1 šaukštelis malto cinamono
Morengui
  1. 5 kiaušinių baltymai
  2. Žiupsnelis druskos
  3. 1 ir 1/4 stiklinės cukraus
  4. 2 šaukštai krakmolo
  5. Cukraus pudros pabarstymui
Tešla
  1. Dubenyje arba elektrinio maišytuvo inde sumaišykite miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir kepimo miltelius. Sudėkite labai smulkiai supjaustytą arba sutarkuotą sviestą. Trinkite rankomis arba kombainu masę, kol ji virs riebiais trupiniais. Sudėkite trynius ir minkykite, kol gausite kietą vienalytę tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.
Obuoliai
  1. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Užbarstykite vaniliniu cukrumi, pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite pudingo milteliais ir cinamonu, ir viską išmaišykite.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 175 C. Kepimo skardą (25 x 35 cm) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais, arba išklokite pergamentiniu popieriumi.
  3. Iškimkite tešlą iš šaldytuvo, atpjaukite 1/3 tešlos ir padėkite atgal į šaldytuvą. Iš likusių 2/3 suformuokit rutulį ir aštriu peiliu supjaustykite rutulį plonomis juostelėmis, ir tomis juostelėmis išklokite kepimo skardą. Pirštais paspauskite tešlos juosteles sulipdydami vieną su kita, užpildydami visus tarpelius, kad pasidengtų maždaug tolygiai visas pagrindas. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 min.
Morengas
  1. Baltymus plakite labai švariame inde su žiupsneliu druskos. Kai jie gerai suputos, berkite dalimis cukrų, visą laiką plakdami. Sekančią porciją cukraus dėkite tik tada, kai ankstesnė visiškai ištirps. Pabaigoje, kai jau visas cukrus bus sudėtas, plakite dar apie 2 - 3 minutes. Pabaigoje suberkite krakmolą ir viską dar trumpai paplakite, kol susimaišys.
  2. Ant apkepto tešlos pagrindo sudėkite obuolių masę, ant jų - baltymų masę, o ant viršaus užbarstykite stambia tarka sutarkuotą likusią atidėtą tešlos dalį. Kepkite apie 35 minutes, kol ngražiai pagels, išimkte iš orkaitės ir atvėsinkite. Prieš patiekiant pabasrtkite cukraus pudra.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Lina, namų (neprofesionalių) orkaičių temperatūrų tikslumas paprastai svyruoja +-10 laipsnių kaip minimum. Kiekviena šeimininkė dažniausiai pažįsta savo oarkaitę ir jos kaprizus – vienos intensyviau kepa kai kuriose zonose, kitų temperatūrą reikia pamažinti/padidinti, bet užvis svarbiausia – vadovautis ne tik pateikiamu (orientaciniu) kepimo laiku, bet ir tikrinti mediniu pagaliuku, stebėti kepinio spalvą ir kt parametrus, įskaitant ir šeštą jausmą… Iš to ką jūs rašot, panašu, kad jūsų orkaitės reali temperatūra buvo mažesnė nei 175C, nes mano orkaitėje keptas pyragas pagal šį receptą per 35 minutes iškepė, pyrago nuotrauka pasidalinau… Kita versija – mano orkaitė kaista labiau, nei rodo termometras.
    Beje, aš visuomet kepinius kepu įjungusi apipūtimo režimą.

  2. Lina:

    Pyragą kepti 175 laipsnių orkaitėje reikia tikrai ne 35 minutes.. Gal viršus ir pageltęs, bet išėmus jis subliuško ir buvo žalias.

  3. Nida:

    Lina, šaunuolė, kad radot išeitį iš situacijos:) Iš tikrųjų, pudingo milteliai tai didžiąja dalimi krakmolas….:)

  4. Lina:

    Miela Nida,
    Didelis ačiū už šį receptą, pyragas tobulas, lengvai gaminamas ir lėkštutėje taip gražiai atrodo, kad negėda net anytą pavaišinti 🙂 Tik viena bėda, nes nei viename prekybos centre nebėra pirkti vanilinio pudingo. Parduotuvės konsultantai sako, kad išėmė iš prekybos. Bet man pavyko išsisukti iš situacijos, pabandžiau pati pasigaminti vanilinio pudingo miltelius ir rezultatas puikus 🙂

  5. Nida:

    Kamile, morengas šiame kepinyje tikrai nėra toks, kap pavlogoj, kur jis tiesiog sudžiovinamas iki traškesio. Čia jis drėgnesnis, ir lengvai pabliūkšta pjaunant, bet tikrai neturėtų visiškai susileisti iki skysčio. Jis toks tarsi sniego sluoksnis, formą laiko, bet kartu toks pyragiškas, ne sausainiškas. Nežinau, ar suprantamai paaiškinau, kokio rezultato aš pati tikėčiausi kepant. Jei visgi jums jis išsileido, vadinasi netinkama buvo temperatūra kepant ar laikas netinkamas… Su laiku tai viskas kaip ir aišku, o štai su temperatūra naminės orkaitės kartais mėgsta netikslumų parodyti…

  6. Kamilė:

    Nuostabus receptas, tačiau morengo sluoksnis, nors ir vėsinu, bet nesustingsta, paviršius gražiai traškus, tačiau sunkiai pjaunasi, nes bliūkšta, ar padaryta kokia nors klaida, ar taip ir turėtų būti? Gal kitą kart kepant reiktų kažką pakeisti man?

  7. Nida:

    Gražina, kaip miela girdėti, kad patiko. O su aronijomis maloniai nustebinot, tikrai puikiai sugalvojot!

  8. Gražina:

    Ojoj, na tikrai toks netipiškas pyragas. Atrodo paprastas, bet pakyli į kiek aukštesnį lygį. Kepėme rugsėjo 1-ajai. Puikiai viskas pavyko. Tiesa, cukraus dėjau daugiau, nes esame smaližiai, bet ant viršaus pribėriau aronijų, tai buvo gera saldumo-rūgštumo pusiausvyra. O kepiau 26 skersmens apvalioje formoje. Tikrai reikėjo didesnės, nes viskas labai pakilo. Ačiū už puikų receptą!

  9. Nida:

    Valentinai, dar kartą atidžiai perskaitykit eigą ir atrasite kur parašyta apie trynius:
    Sudėkite trynius ir minkykite, kol gausite kietą vienalytę tešlą.

  10. Valentinas:

    Ar tikrai tešlai reikalingi 5 kiaušinių tryniai? Pagaminimo procese niekur nėra parašyta kad juos reikia sudėti.

  11. Rita:

    Naujai atradome obuolių pyragą. Labai netradicinis – toks lengvas ir ne per saldus. Ačiū už puikų receptą!

  12. dusia:

    Nida , paruosiau pyraga YOM KIPPUR , kad butu prie arbatos.
    Geriausias receptas , aciu !
    Shana Tova

  13. Neringa:

    Nuostabus receptas, pats skaniausias obuoliu pyragas koki teko kada kepti, visiems patiko. Labai aciu uz recepta!

  14. Nida:

    Odeta, lenkų parduotuvėse tai 100% kad rastumėt, nes čia labai lenkiškas tradicinis produktas (vadinasi BUDYN). Bet jei nerasit, tai pakeiskit krakmolu, kokiais 2 nepilnais šaukštais (rašau iš akies, nes nebandžiau, tačiau tas pudingas ir yra krakmolas plius vanilė, na dar gal kokio pieno milteliai…).

  15. Odeta.:

    Nida, kuo galeciau pudingo miltelius pakeisti?Noriu ryt vyrui iskepti, bet tokio dalyko kaip pudingo milteliai vargiai cia rasiu JK…

  16. Nida:

    Siesta – apvali forma tikrai tiktų, tik ji turėtų būti didelė, nes pyrago tešlos nemažai. Tradicinė atsegamais kraštais forma (20cm) gali būti pernelyg maža.

  17. Nida:

    Oi kaip smagu, Dalia!!!!!! Geras, net Norvegijoje išbandėte??? Čia tai maloni staigmena!!! Ačiū už gražius žodžius ir patys šildčiausi linkėjimai kaimynams šiaurėje:)

  18. Dalia:

    Puikus receptas!!!! Nuostabus pyragas!!!! Dekui, Nida, uz gera rudeniska ideja ir tobula, klasikinio obuoliu pyrago su modernia morengo kepure, mixa 🙂
    Kepiau si pyraga, praejusi penktadieni, mano kolegosm darbe. Musu biure turime tokia penktadienio tradicija – priespieciams gaminame deserta ir kiekviena savaite visi darbuotojai su nekantrumu laukia ka gi mes ragausime si karta. Norvegai yra dideli obuoliu pyrago gerbejai, bet tai labai konservatyvi tauta ir jiems ne visi klasikos patobulinimai atrodo priimtini. Taciau sis pyragas susilauke begales pagyrimu, taigi , galima sakyti, tarptautines sekmes 🙂 Aciu, Nida, dar karta!

  19. Nida:

    Cha cha – skamba gerai ta užgimusi meilė:) Man ji kas savaitę naujai užgimsta, jau ir dabar svajoju kokį pyragą su obuoliais kepsiu savaitgalį:)
    Labai geri patobulinimai, ypač migdolų!!

  20. Dovilė:

    Sveikinimai!!!
    O pyrago receptas… TOBULAS 🙂 pamaišiau dar obuolius su mango, trupinius ant viršaus papildžiau migdolų drožlėmis, užgimė nauja meilė – obuolių pyragams 🙂

  21. inga:

    Nuoširdžiausi sveikinimai! Tikrai maniau, kad nesustosite ties „Izraelio skoniais”. Sėkmės Jums ir labai lauksiu knygos.

  22. Jūratė:

    Prisidedu prie sveikinimų!
    Nida, prašau parašyti, kai bus knygos pristatymas Kaune. Labai laukiu!

  23. Nida:

    Nijole, knyga bus atspausdinta apie spalio 15d. Tad mielai kviečiu įsigyti po šios datos…. Galima ir su dedikacija:)

  24. Nida:

    Grita – šimtas ačiū!!!!!!!!! Tokie projektai gimsta tik todėl, kad turiu tokį didelį jūsų visų, mano blog’o skaitytojų palaikymą

  25. Nida:

    Labai ačiū, Agne:) Aš pati nekantrauju ją pavaryti, nes įgyvendnau tokius sprendimus, kokių Lietuvos leidyboje dar nebuvau mačiusi…:)

  26. Jurgita:

    Nuoširdžiausi sveikinimai naujos knygos gimimo proga! Sėkmės!

  27. Nijolė:

    Sveiki, o dabar šios knygos niekur negalima nusipirkt? Skrendam į Suomija pasisvečiuot, o vyrai žuvies pagaudyt – būtų puiki dovana šeimininkams (jie lietuviai) 🙂

  28. Daiva:

    Visi žodžiai atrodo per silpni, kai norisi tave pasveikinti. Aš žaviuosi tavo gebėjimais. Labai labai džiaugiuosi… Nu tiesiog myliu tave..:))

  29. Agne:

    Nida, sveikinu! Labai dziaugiuosi jusu nauja knyga, nekantrauju! O kad kazkas ‘netaip’ ir as pastebejau – zuvi pakeite pyragai, buvau pradejus ‘nerimauti’ 🙂 🙂 dar karta sveikinimai!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *