Jūs jau turbūt iškepėt kokius dešimt obuolių pyragų, kol manęs nebuvo, tiesa?:) Nes koks gi ruduo be tų pyragų, paverčiančių namus pačia jaukiausia vieta pasaulyje…
Spėju, kad ir šiemet į orkaitę šovėte Prancūzišką obuolių pyragą, nes tokio populiarumo nėra sulaukęs nė vienas šio blogo receptas:) Aš irgi jį kepu, kai tik obuolių bepradedančių gesti namuose atsiranda, ir kai toks spontaniškas noras kuo nors maloniu pasimėgauti užpuola…
Bet dar vienas dalykas, kurį visada mėgstu turėti iš anksto pasiruošusi – tai obuolienė, kuri tinka visokiausių obuolių pyragų ir pyragaičių įdarams. Ir šiaip gera tokio pagardo visuomet turėti, nes man nieko nėra skaniau nei šaukštas kitas tokio skanėsto ant pusrytinės avižinių dribsnių košės…
Paprastai obuolienes visi daro su cinamonu. Ir aš dažniausiai iš įpratimo cinamono įberiu (ten kur obuoliai, ten cinamonas tinka visada). Bet pamėginkite kokį indelį pasigaminti su vanile – pamatysite, jūsų pyragai atsiskleis visiškai kitokia spalva.
Ši obuolienė nestovės ilgai, joje nėra daug cukraus, tad indelį tokio gardėsio laikykite šaldytuve. Tačiau jei gerai iškaitinsite stiklainius, galite ir daugiau prisigaminti, ilgesniam laikui palaikyti vėsiame rūsyje.
Ši obuolienė labai tiks šarlotėms ir pyragaičiams, gaiviems rudeniniams pyragams kepti. Vieną receptą jau netrukus patalpinsiu savo blog’e (jam ir gaminau šią obuolienę:)).
Obuolienė su vanile
Apie 1 litras
- 1,5 kg obuolių (geriau rūgštesnių)
- 1 citrinos išspaustos sultys
- ⅓ stiklinės vandens
- 1/3 stiklinės cukraus (dėkite daugiau, jei obuoliai labai rūgštūs)
- 1 šaukštas vanilės pastos (arba 2-3 šaukšteliai cinamono, jei darote versiją su cinamonu)
- 1 šaukštas sviesto
Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išimkite sėklas. Supjaustykite obuolius įvairaus dydžio gabalėliais. Palikite ir kiek didesnių, kad suvirusi obuolienė turėtų gabalėlių.
Į puodą supilkite cintrinos sultis, vandenį, cukrų ir vanilę. Suberkite apie ⅔ kiekio obuolių (pasilikite smulkiausius gabalėlius). Kaitinkite šią masę vis pamaišydami, virinkite ant nedidelės ugnies apie 15 minučių (laikas priklausys nuo to, kokios rūšies ir kietumo jūsų obuoliai, gali pakakti mažiau, bet gali prireikti dar ilgiau), kol obuoliai sukris, visiškai suminkštės. Įdėkite sviestą ir suberkite atidėtus obuolių gabalėlius, dar pavirinkite kelias minutes, kol ir šie paskesnieki šiek tiek suminkštės, bet nesukris visiškai. Sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuuve.
Recepto šaltinis – Moje wypieki
Ala, recepte obuolių svoris nurodytas NEluptų, tačiau tai tik orientacinis kiekis, tikrai galite svyruoti į bet kurią pusę…
Nida, obuolių svoris nurodytas luptų ar ne? Ačiū!
Neatsivalgomoji obuolienė. Ačiū.
Pingback: Mielinės bandelės su alyviniais obuoliais ir riešutiniais trupiniais – Nidos receptai
Pingback: Mielinės bandelės su vaniliniu kepintų obuolių įdaru – Nidos receptai
O tai turiu dar obuolių, kurie sparčiai noksta. Jei pyragas suvilios, eisiu juos naikinti 🙂 Laukiuuuuu!
Jurga, jau i6fotografuotas, liko tik receptą užrašyti:)) Gal ryt?.:)
Nidaaa! Kur tas pyragas, kuriam ši obuolienė? 🙂
Aurelija, tai jau tikrai! Ir jokio vargo tešlą į kokią formą meginant gražiai įklot:) Kas kartą vis kitoks, ir vis toks pat skanus tas galette tipo kepinys:)
Taip, ruduo tikras obuolių pyragų metas… 🙂 O šiuo metu skaniausias obuolių pyragas man, pagal jūsų vyšnių galetės receptą :). Tobula tešla, o kadangi ant viršaus gali dėti viską pagal sezoną, tai tik kepk ir mėgaukis :)!