Yra toks juokas, kuris sklando internetuose. Pažodžiui jo neatkartosiu, tačiau jis skamba maždaug taip: „jei jums šiandien bloga diena, tai pagalvokite apie tai, jog viename Austrijos oro uostų yra speciali laukiamoji salė tiems, kurie buvo įsitikinę, kad įsigijo skrydžio bilietus į Australiją!” 🙂
Tai, aišku, negali būti tiesa, nes Austrija ir Australija susijusi tik panašia raidžių kombinacija, niekuo daugiau. Tačiau man Austrija ir Australija šiemet ėmė ir tapo šiek tiek susiję 🙂 Pavyzdžiui, man reikėjo pagyventi daugiau nei dvejus metus Australijoje, kad sužinočiau apie nepaprasto skanumo austriškus Linzer sausainius (ir pyragus), kurie yra be galo populiarūs Kalėdiniu laikotarpiu!! Gerai, kad išsilavinimo spragos loposi, o jei ir jūs apie Linzer negirdėjote, bus proga ne tik išgirsti, bet ir paragauti!
Linzer sausainių tešla yra nesvietiško trapumo ir minkštumo. Ir jei iki šiol esate ragavę tik Kalėdinių sausainių, kurie, švelniai tariant, yra labiau dekoracijai nei valgymui (jie paprastai būna tvirti ir labai saldūs, visiška priešingybė Linzer tešlai…), tai šie pakeis jūsų įsivaizdavimą koks turi būti tikrasis Kalėdų skonis…
Na ir žinoma, ši valgoma stalo dekoracija neliks nepastebėta:) Ji gali tapti ir kuo puikiausia valgoma dovana, tik va nesugalvojau dar kaip ją reikėtų tinkamai supakuoti, kad nesubyrėtų vežant įteikti 🙂
Linkėdama visiems jaukaus švenčių laukimo, dėkodama jums už dar vienus, jau keturioliktus kartu praleistus metus, dalinuosi tikrai ypatingu receptu… Su juo pasitinku penkioliktą Nidos Receptų jubiliejų ir pažadu jokiais būdais nesustoti!!
SpausdintiKalėdinių Linzer sausainių vainikas
- Užtruks: 2 val
- Kiekis: 2 vainikai 1x
Aprašymas
Minkšti ir ypatingai trapūs austriški Linzer sausainiai, kuriuose dalis miltų pakeista maltais lazdyno riešutais
Ingredientai
Sausainių tešlai
- 120 g lazdyno riešutų ((be luobelių), paskrudintų ir atvėsintų)
- 300 g miltų ((plius dar šiek tiek pabarstyti))
- 230 g sviesto ((labai šalto, supjaustyto kubeliais))
- 100 g cukraus pudros ((persijotos) plius dar šiek tiek dekoracijai)
- ½ šaukštelio kepimo miltelių
- ½ šaukštelio cinamono
- ½ šaukštelio smulkios druskos
Papuošimams
- 200 g džemo ((naudojau juodųjų serbentų ir braškių mišinį bei abrikosų))
- 30 g cukraus pudros
- ¾ šaukštelio pieno
Instrukcijos
- Pasigaminkite tešlą: į virtuvinio kombaino indą su S formos peiliu suberkite lazdyno riešutus ir miltus ir išsukite susmulkindami masę iki maždaug sezamo grūdelio konsistencijos. Sudėkite visus likusius ingredientus irpulsuojančiais judesiais kapokite, kol ingredientai taps riebiais stambiais „trupiniais”. Išimkite viską iš kombaino, sulipdykite, suformuokite plokščią diską ir įsukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandom, arba ilgiau, pvz., pernakt.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, palaukite kol ji šiek tiek suminkštės. Padalinkite į dvi dalis. Ant kepimo popieriaus lakšto iškočiokite apie 4mm plonumo tešlos apskritimą, vis pabarstydami kočėlą miltais, jei prie jo limpa tešla. Pasinaudodami lėkšte, kurios diametras apie 24cm, išpjaukite apskritimą. Tada kitos lėkštės (diametras 12cm) pagalba viduryje išpjaukite kitą apskritimą. Vidurinį apskritimą nuimkite nuo kepimo popieriaus, kad liktų tik būsimo vainiko pagrindas. Perkelkite kepimo popierių su tešlos žiedu į kepimo skardą ir atidėkite į šalį, kur nors kuo šalčiau (gait ir į šaldytuvą, kad tešla neminkštėtų, kol dirbsite su likusiomis dekoracijomis).
- Tešlos nuopjovas sulipdykite tarpusavy ir ant kito pergamentinio popieriaus lakšto vėl iškočiokite į 3mm plonumo apskritimą. Iš jo formelių pagalba išspauskite 20 žvaigždučių po 8cm ir 10 žvaigždučių po 4cm. Dešimtyje didesnių žvaigždučių centre išpjaukite 1,5cm apskritimą (jis bus skirtas džemo „akutei”).
- Įkaitinkite orkaitę iki 140C (su apipūtimu).
Pašaukite abi skardas kepti vienu metu. Žvaigždutės turėtų būti iškepę po maždaug 30-40 minučių, o vainiko pagrindas – po 50-60 min., kepiniai turi būti gražiai parudę. Kai iškeps vainiko pagrindas, kaitrą išjunkite, įdėkite atgal į orkaitę skardą su žvaigždutėmis ir palikite abi skardas išjungtoje orkaitėje lėtai atvėsti ir sutvirtėti. - Kai sausainiai bus atvėsę, pasiruoškite džemo įdarus: pakaitinkite kiekvieną džemą mikrobangų krosnelėje 30s (arba trumpai pakaitinkite mažame puode), tada perkoškite per labai tankų sietelį, išmeskite tirščius.
Didesnes žvaigždutes be skylutės patepkite džemu ir ant viršaus uždėkite po žvaigždutę su skylute. Į angą dar įdėkite truputį džemo. Palikite sutvirtėti. - Iš cukraus pudros ir pieno užmaišykite glajų, supilkite jį į plastikinį maišelį ir nukirpkite jo kampelį. Padailinkite kai kurių žvaigždučių kraštelius (nebūtinai visų). Pabarstykite cukraus pudra.
Atsargiai perkelkite vainiko pagrindą ant serviravimo paviršiaus (pjaustymo lentelės. lėkštės ar pan), ir sudėliokite žvaigždutes.
Skaniausi sausainiai tą pačią dieną, kurią kepė, dėl džemo įdaro jie vėliau suminkštėja, tačiau visvien išlieka labai skanūs 🙂
Pastabos
Recepto šaltinis – žurnalas „Delicious”
- Paruošimo laikas: 1 val
- Gaminimo laikas: 1 val
- Kategorija: Desertai
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Austrijos
Tikrai, Nida, šią draugystę aš irgi jaučiu!😀. Ir su savo miela drauge nesusiskambinu ir nesusitinku tikrai ne dėl to, kad jos nepažįstu, o tik todėl, kad ji dabar gyvena kitam pasaulio krašte,- laikas ir vieta nesutampa😀. Bet užtat jos dėka galim bendrai patirti įspūdžius, vaizdus ir skonius!
Miela Asta, dėkoju iš visos širdies!! Labai gera jausti tą virtualią draugystę!!
Nida, sveikinu su Jūsų puslapio paauglyste! Pastebėjau, kad skaitydama jį visada šypsausi,- nuotraukų gražumui, tekstų smagumui ir įsivaizduojamam patiekalų skanumui! Ačiū Jums už įkvėpimą!