Praūžė, pradundėjo mano gimtadienis 🙂 Metai užskaityti, prasideda nauji! Nors nemėgstu savo gimtadienio, retai išsisuku jo neatšventusi. Nebent pavyksta pabėgti kur nors nuo visų, kur neveikia telefono ryšys ir niekas nežino, kad tai mano diena…
Bet turiu prisipažinti ir dar vieną keistą dalyką: kasmet, kad ir kaip purtyčiausi, kad ir kaip nelaukčiau to savo ateinančio gimtadienio, po jo tik gūžčioju pečiais ir stebiuosi – o ko gi čia nemėgti?? Dažniausiai būna smagu ir gera pasimatyti/susirašyti/susigirdėti su senais draugais 🙂
Nenusižengdama Izraelyje gyvuojančioms lietuviškoms tradicijoms, savo šventės proga pakviečiau svečius iš Ambasados lietuviškam vakarėliui. Na, to lietuviškumo, be gimtosios kalbos bendraujant tarpusavy, buvo nedaug: ant stalo puikavosi kiek kitokių kraštų patiekalai. Tačiau vienas patiekalas – pagrindinis – priminė man ir Lietuvą, ir vasarą. Tai nekeptas braškių tortas, kurį su mieliausiu noru gaminu tada, kai Lietuvoje atsiranda braškės:) Ir taip jį visi mėgstame, kad nė mintis nekiltų vidurvasarį gaminti kokį nors kitą gardėsį 🙂 Bet kas gi galėtų patikėti, kad braškių sezono įkarštis Izraelyje – kovą! Tad natūraliau ir būti negali: desertas buvo „sugalvotas” akimirksniu 🙂
Kitus patiekalus pristatysiu palaipsniui, prisėsdama prie blog’o, o dabar jūsų dėmesiui – mano firminis nekeptas tortas su braškėmis.
Pagrindui:
100g sausainių (Lietuvoje – „Gaidelių”, Izraelyje – „Pettit Beurre”)
100g graikiškų riešutų, paskrudintų trumpai orkaitėje (apie 15 min 180C, maišant karts nuo karto)
100g lydyto sviesto
Sausainius ir riešutus sugrūdame į trupinius. Geriausia tam tinka virtuvinis kombainas arba blenderis. Sumaišome trupinius su lydytu sviestu ir šia mase išklojame tortinės su išimamu dugnu (24cm) apačią. Prispaudžiame stipriai prie dugno (geriausia tą daryti su bulvėms grūsti skirtu įrankiu). Padedame tortinę į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.
2 šaukštai su kaupu želatinos
400ml grietinėlės 36%
8-10 šaukštų cukraus pudros
800g varškės
Braškių
Želatiną ištirpdome mažame kiekyje vandens (geriausia laikytis instrukcijų, parašytų ant įpakavimo). Varškę išsukame su cukraus pudra. Grietinėlę suplakame iki standžių putų. Po šaukštą į grietinėlės masę įmaišome varškės masę. Pabaigoje supilame (dalimis) ir gerai išmaišome želatiną.
Ant torto apačios, išklotos sausainių ir riešutų mase, dedame 1/3 varškės masės. Ant pirmos dalies dėliojame braškes (labai tinka didelės, nes kai tortą prapjausite, jos sudarys puikius papuošimus kiekviename gabalėlyje). Ant braškių supilame likusią varškės masę, išlyginame paviršių ir įsitikiname, kad visos ertmės tarp braškių užpildytos. Dedam kelioms valandoms tortą į šaldytuvą, kad sustingtų.
Ant viršaus kartais užlieju braškių žele sluoksnį. Tačiau nepamirškite, kad vandens kiekį, kuris parašytas ant pakelio instrukcijoje, reikia stipriai sumažinti, antraip žele bus skysta ir nelaikys formos.
Galima tortą dekoruoti šviežiomis braškėmis (kaip aš šį kartą pasielgiau), pabarstyti paskrudintais kapotais graikiškais riešutais, papuošti mėtos šakelėmis. Galima naudoti ne tik braškes, bet ir kitokius vaisius, kurie kaip tik yra po ranka: kivius, ananasus, kriaušes, mangus…
Išduosiu paslaptį, kad Darius, iš esmės ne didžiausias saldumynų mėgėjas, šį tortą dievina. Nors jis ir ruošiasi pusės maratono bėgimui ir be proto laikosi griežtos dietos, ėmė ir atsipalaidavo: kartojo torto net 3 kartus, tad vos spėjau padaryti nuotrauką su tuo mažučiu gabalėliu, kuris liko…
Na, o pabaigai, pasidalinsiu savo nauju kulinariniu atradimu Izraelyje – restoranu Segev. Panašu, kad Segevas – tai viena didžiausių ir gerai žinomų Izraelio kulinarijos žvaigždžių, diktuojančių virtuvės madas. Neseniai Izraelio nacionalinės avialinijos pasisamdė jį vyriausiu šefu, kuriančiu ir atnaujinančiu keleivių meniu. Teko ragauti skrendant į PARą, ir tikrai nenusivylėme – tokį skanų maistą lėktuve ragavau pirmą kartą.
Tad štai mano draugė Anne Kleinberg pakvietė mane į šio virtuozo restoraną, kur mudvi turėjom neišpasakyto gardumo pietus, o dovanų gavau jos pačios parašytą ir prieš kelias savaites išleistą knygą „Menopouse in Manchattan”. Suintrigavo pavadinimas? Apsilankykite šios knygos saite ir sužinokite daugiau www.menopauseinmanhattan.com.
Elvyra, būten šiam tortui tiks bet kokia varškė. Žinoma, kuo labiau ji bus kreminė, tuo tolygesnė konsistencija. Bet man kartais patinka, kai jaučiasi varškės grūdeliai. Tad jei norite tolygesnės, sutrinkite paprastą varškę iki kreminės masės…
Sveiki, ar tiktu saldytas braskes sudeti i varskes mase ir ar varske naudojama paprasta, stambi ar kremine? Aciu