Šiandien ryte bėgdama lengvą krosiuką miškeliu pamačiau ant krūmo kažką raudonuojant. Avietės!! Prasideda bene skaniausių miško uogų sezonas!!
Vasara Lietuvoje – tas stebuklingas itin sukoncentruoto gėrio metas, kai nespėji atsivalgyti vienų uogų, ir žiūrėk jau sirpsta kitos… Kas savaitę ūkininkų daržuose užderi vis naujos daržovės, į stiklainius ir šaldiklius keliauja vis nauja vitaminais perpildytų gėrybių porcija, pamažu rūsio lentynose tuščius stiklainius keičia pilni…
Šiandien buvo dar ir ta diena, kai supratau, kad šių metų braškių derliui reiktų pasakyti sudie… O atsisveikinti reikia šiltai ir garbingai, tad nutariau pasilepinti dar vienu nekeptu braškių tortu, skirtu sezono uždarymui.
Tortas toks lengvas ir gaivus, kad galite jį valgyti pusryčiams! Jo sudėtyje – granola, graikiškas jogurtas, varškė ir trintos šviežios uogos! Cukraus čia itin nedaug, todėl vieno gabalėlio tikriausiai bus mažoka:) Jei dar turite šviežių braškių, paskubėkite pasilepinti šiuo nepilktu desertu. Bet jei turite kitų planų – ne bėda, šį tortą kuo puikiausiai pagaminsite ir iš šaldytų uogų, be to jam tiks ir kitokios (tiek šviežios, tiek šaldytos) sezono uogos:)
Na o daugiau vizualo, kaip gimė šis tortas, žiūrėkite mano Instagram paskyroje @nidosreceptai.





Nekeptas varškės tortas su braškėmis, jogurtu ir granolos pagrindu
- Užtruks: 30 minutės
- Kiekis: 6 asm 1x
Aprašymas
Mažumėlę sveikesnė nekepto varškės torto versija, kur plakta grietinėlė keičiama graikišku jogurtu, o pagrindui naudojama granola
Ingredientai
Granolos pagrindui
- 100 g granolos (gali būti pirktinė, arba namuose gaminta)
- 30 g sviesto (ištirpinto)
Jogurtinei varškės masei
- 250 g varškės (aš naudojau 9% riebumo, truputį pertryniau (tiks varškė iš kibirėlio, jau pertinta))
- 250 g graikiško jogurto
- 60 g cukraus pudros
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 10 g želatinos miltelių ((2,5 šaukštelio))
- 40 ml vandens
Jogurtiniams braškių putėsiams
- 400 g braškių (tiks ir šviežios, ir šaldytos)
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 5 šaukštai cukraus pudros
- 150 g graikiško jogurto
- 16 g želatinos milteliais ((4 šaukšteliai))
- 60 ml vandens
Dekoracijai
- braškių (šviežių)
Instrukcijos
- Torto formą (su nusegamais kraštais) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną).
Granolą suberkite į blenderį ir susmulkinkite iki trupinių.
Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su granola. Šiuos šlapius trupinius suberkite ant torto formos pagrindo, ir labai gerai išlyginkite paviršių, kuo tvirčiau prispausdami trupinius prie pagrindo (tai užtikrins, kad pjaustant tortą pagrindas netrupės). Patogiausia tai daryti su stiklinės dugnu.
Taip paruoštą pagrindą padėkite į šaldytuvą sustingti. - Jei norite torto formos kraštuose galite išdėlioti šviežių braškių juosteles, kaip matote nuotraukoje.
- Želatiną suberkite į mažą puodą ir užpilkite vandeniu. Palikite pabringti apie 10 min.
Per tą laiką sumaišykite varškę, cukraus pudrą, graikišką jogurtą, vanilę.
Užkaiskite puodą su išbrinkusia želatina ant labai nedidelės ugnies ir pakaitinkite (neleiskite užvirti!!) tik kol želatina ištirps. Nukelkite nuo ugnies, truputį atvėsinkite, tada į želatiną įdėkite du šaukštus varškės masės ir išmaišykite. Šią želatinos masę supilkite į likusią varškės masę ir gerai išmaišykite.
Šią paruoštą masę supilkite ant sustingusio pagrindo ir padėkite į šaldytuvą pilnai sukietėti. - Braškių putėsių sluoksniui skirtą želatiną užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 10 minučių.
Braškes blenderiu sutrinkite iki tyrelės, sumaišykite su citrinos sultimis ir cukraus pudra.
Užkaiskite puodą su išbrinkusia želatina ant labai nedidelės ugnies ir pakaitinkite (neleiskite užvirti!!) tik kol želatina ištirps. Nukelkite nuo ugnies, truputį atvėsinkite, tada į želatiną įdėkite porą šaukštų braškių tyrelės, išmaišykite.
Likusią braškių tyrelę sumaišykite su graikišku jogurtu, supilkite želatinos masę, išmaišykite ir pilnai atvėsinkite. Tada supilkite ant sustingusio varškės sluoksnio ir padėkite į šaldytuvą. - Sustingus viršutiniam sluoksniui, papuoškite tortą braškėmis.
Pastabos
Recepto šaltinis – Moje Wypieki
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 10 min
- Kategorija: Desertai
- Virtuvė: Lietuvos
Žinoma, Dagne!
Ar galima uogom papuosti pries sustingstant kad geriau laikytusi?
Virginija, taip, be abejo!!
Ar vietoje varskes galeciau naudoti rikota? Aciu
Agne, mano forma buvo 20cm
Kokio dydžio torto formoje daryta?