Kai rašai blogą, nori nenori esi priverstas ne tik bandyti vis naujus patiekalus, bet ir pasidomėti kai kurių jų istoriją, šaknimis. Daugelis tikriausiai esate girdėję itališką pavadinimą stracciatella. Man pirmiausiai jis asocijuojasi su švelniais pieniškais ledais ir juose pasislėpusiomis šokolado plunksnelėmis. Tokia ledų opcija visuomet yra siūloma save gerbiančiose ledainėse, kur atsistojus prieš ilgą šaldytuvą su įvairiausių skonių ledais, apsisuka galva taip, kad imi ir vėl užsisakai savo mėgstamiausius vanilinius*, šokoladinius* ir pistacijų* kaušelius (*čia reiktų įrašyti tris savo mėgstamiausius ledų skonius:)).

Tačiau teisūs ir tie, kuriems stracciatella – tai visų pirma gardi itališka sriuba! Beje, sriuba ir buvo tas pirmasis receptas, kur kas vėliau įkvėpęs ledų gamintojus! Stracciatelle – tai „plunksnelės”, ar „juostelės”, turbūt taip reiktų šį žodį verst pagal jo prasmę. Sriuboje tas „plunksneles” išgauna į kunkuliuojantį sultinį pamažu pilant kiaušinio masės, pagardintos kietuoju tarkuotu sūriu ir prieskoniais, srovelę, ir nuolat maišant, kad iš jos susiformuotų plonytės juostelės. Gaminant ledus procesas gana panašus: į besisukančią stingstančių pieniškų ledų masę plona srovele pilamas skystas šokoladas, ir akimirksniu šaldamas, šokoladas suformuoja plonytes „plunksneles”, puošiančias ir marginančias ledų masę, ir suteikdamas ne tik malonaus traškesio, bet ir švelnaus šokoladinio prieskonio.

O šis tortas yra taip pat stracciatella! Visų pirma savo skoniu. Todėl jei jums patinka stracciatella ledai, patiks ir šis nesudėtingas nekeptas torčiukas su šilauogėmis ir baltu šokoladu. Tai, beje, vienas greičiausių tortų, kokius esu gaminusi. Prisiekiu, jį padariau per 15 minučių, nes vos tiek laiko turėjau prieš išeidama į svečius, ir besiruošdama rytojaus dienos nedidelei šventei. Niekaip nebūčiau to padariusi, žinoma, jei nebūčiau turėjusi savo pagalbininko Bosch OptiMUM ir keleto šio kombaino priedų. Tad recepte ir suminėsiu kokius priedus kuriame etape panaudojau vis kitai funkcijai atlikti:)

Šilauogės, mascarpone sūris, baltasis šokoladas…. Lengvas ir gaivus desertas – vos per 15 minučių!
Nekeptas Stracciatella tortas su šilauogėmis ir baltu šokoladu
Pasigaminkite tokį nekeptą tortą iš vakaro, leiskite jam sustingti per naktį šaldytuve

Nekeptas tortas Stracciatella su šilauogėmis ir baltu šokoladu

Pagrindui:
  • 120-140g sausainių Petit Beurre
  • 2 šaukšteliai kakavos
  • 60g ištitpinto sviesto
Sūrio masei:
  • 500 g mascarpone sūrio (labai šalto)
  • 200 ml 36% grietinėlės
  • 80 g cukraus
  • 200 ml pieno
  • 2 kaupini šaukštai želatinos
  • 2 pakeliai (po 200g) vanilinės pertrintos varškės „President”
  • 3 šaukštai likerio*
  • 100 g balto šokolado
  • 200 g šilauogių plius saujelė dekoracijai
  • 1 – 2 šaukštai kakavos

*Tiks šokolado skonio likeris, arba romas Malibu, arba kokosinis likeris, arba Amaretto. Jei tortą gaminate vaikams, likerį pakeiskite dviem šaukštais vanilinio cukraus

Pasiruoškite 20-24cm skersmens torto formą nusegamais kraštais, dugną išklokite taip kad pergamentis popierius išsikištų iš formos kraštų.

Susmulkite sausainius iki trupinių (čia jums pagelbės Veggie Love Plus priedas ir S formos peilis). Tuo pat metu mažame puodelyje ištirpinkite sviestą. Sumaišykite sviestą su sausainių trupiniais ir kakava ir išklokite šia mase visą torto formos dugną. Gerai paspauskite plokščiu paviršiumi (pavyzdžiui, stiklinės dugnu), kad pagrindas būtų tvirtas ir kietas.

Į kombaino plakimo indą sudėkite mascarpone, supilkite grietinėlę ir suberkite cukrų. Plakite baltymams plakti skirta šluotele apie 2 minutes, kol masė bus tiršta ir puri.

Per tą laiką mažame puodelyje užkaiskite pieną. Kai jis beveik užvirs, nukelkite nuo ugnies, suberkite želatiną ir maišykite, kol ji visiškai ištirps. Pieną su ištirpusia želatina supilkite į dubenį (arba į kitą (papildomą) kombaino plakimo indą), ir plakite, po šaukštą dėdami saldžios vanilinės varškės, kol masė taps vientisa.

Nuimkite indą su pieno mase, ir įstatykite į kombainą indą su mascarpone. Pilkite į jį plona srovele pieno ir želatinos masę, ir tuo pat metu plakite kol masė taps vientisa. Nuimkite indą su pagaminta mase nuo kombaino, atidėkite į šalį.

Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir susmulkinkite (sudėkite šokoladą į stiklinį indelį iš priedo Tasty Moments. Uždenkite, sumontuokite ant kombaino, ir susmulkinkite). Smulkintą šolkoladą suberkite į paruoštą sūrio masę, ten pat suberkite šilauoges, ir švelniai išmaišę supilkite ant paruošto pagrindo. Torto viršų papuoškite šilauogėmis ir padėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms sustingti (geriausia – per naktį). Prieš pat patiekdami pabarstykite kakavos milteliais.

Recepto šaltinis – Kwestia Smaku.

  1. Akvilė:

    Jei naudosiu šaldytas šilauoges, ar jas atšildyti prieš dedant į tortą? 🤔

  2. Nida:

    Kornelija, likeris pilamas į varškės masę, visiškai nesvarbu kada jį įpilsit…

  3. Kornelija:

    Nors tarp ingredientų yra, bet gaminimo eigoje nemačiau, kuriame etape ir sluoksnyje yra pridedamas likeris. Kažkaip nebuvo parašyta ir praleidau. O po to pasigedau, jau po nakties. 😀 Nepaisant to, tortas vis tiek labai skanus ir itin paprastai pagaminamas. Tik kitą kartą norėčiau nepamiršti likerio. Taigi, kur ir kada jo įpilti?

  4. Zaneta:

    Labai ačiū, Nida, už greitą atsakymą! 🙂
    Sakydama cream cheese, aš turejau omeny tokį tepamą Philadelphia sūrį. Puiki idėja pasižiūrėti lenkų parduotuvėje, bandysiu paieškoti 🙂
    Ačiū dar kartą! ❤️

  5. Nida:

    Žaneta, dėkoju už mielus žodžius. President varškė yra pertinta (permalta) lietuviško tipo varškė, tad ji tokia it lengvas kremas. Tai nėra visiškas cream cheese atitikmuo (arba aš ne apie tokią galvoju:)), bet būtent šiam torčiukui, manyčiau, cream chease tiktų taip pat kaip pertrinta varškė. Jei turit galimybę, žvilgtelkit lenkų parduotuvėje šios pertrintos varškės, jei jie turėtų, butų puiku. Bet jei ne – naudokite cream cheese, skonis tikrai nenukentės.

  6. Zaneta:

    Nida, visų pirma, ačiū už tokį nuostabų blogą!:)
    Norėčiau pasigauti šitą tortą, bet nežinau koks čia produktas: vaniline pertrintos varškės “President”? Gyvenu Anglijoj, gal angliškas ekvivalentas- yra cream cheese?

  7. Nida:

    Karolina, kaip mniela, kad parašėte!! Puiukiai sugalvojot su putėsiais. O dėl nuotrakų kėlimo tikrai – kokia puiki mintis būdų turėti galimybę jas pamatyti ir man… Reikės pasidomėt, gal įmanoma šią funkciją padaryti aktyvią?…

  8. Karolina:

    Labas vakaras, noriu pasidalinti įspūdžiais. Tortas gavosi NEREALUS! Dariau jį savo gimtadieniui, visiems laaabai patiko!:))) Patobulinau ant viršaus dedama šilauogių pūtėsius – labiau dėl grožio. Gaila, kad negalima čia pridėti nuotraukų, pasidalinti rezultatu. Beje, tai buvo mano pirmas gamintas tortas gyvenime. Ačiū už receptą! 🙂

  9. Nida:

    Karolina, manyčiau, kad tą sluoksnį uždėti būtų galima. Nenoriu, žinoma, piršti savo nuomonės, bet man atrodo, kad tada tortas prarastų savo švelnumą (skonio prasme). Man čia norėtųsi išlaikyti tą balto šokolado delikatumą, jau nededant nieko papildomai. Yra kitas, tik keptas tortas su aviečių putėsiais. Ten tie putėsiai labai dera. Bet žinot, vadovaukitės savo intuicija, nes skonis labai jau individualus dalykas:)

  10. Karolina:

    Sveiki, norėčiau sužinoti, ar įmanoma dar paturbinti šį tortą ant viršaus dedant sluoksnį aviečių putėsių? Ar galbūt dėl to tortas galėtų neišsilaikyt? Iš anksto dėkoju uz atsakymą 🙂

  11. Nida:

    Lina, paprasčiausiais sviestiniais sausainiais, pvz Gaidelis. Arba bet kokiais trapesniais sausainiais, pirktais kokioje kepyklėlėje (galima išsikepti ir patiems, bet nesiūlau, nes čia ir yra triukas, kad pyragas turi pasidaryti labai greitai:))

  12. Lina:

    Sveiki. O kokiais sausainiais galima pakeisti Petit Beurre sausainius? Matyt, jie ne taip lengvai randami mūsų populiariausiose parduotuvėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *