Labai laukiau pasirodant šios knygos, nes, kaip turbūt ir daugelis jūsų, esu didelė Ottolenghi fanė. Nors, turiu pripažinti, toli gražu ne visos jo knygos man prilipo. Tos, kurios prilipo (pvz., Simple ir Sweet) jau yra nutrintos ko ne iki skylių, nes vis jas pavartau, vis kažką gaminu, vis kokią mintį pasiskolinu, kai tų minčių badas užeina…
„Comfort”, savaime suprantama, turėjo būti apie nostalgiškus jaukius patiekalus, kurių norisi, kai sergam, kai grįžtam namo po kelionių, kai jaukiai susirangom fotelyje, kai pasikviečiam į svečius artimų draugų ar giminaičių, ar tiesiog kai liūdna ir norim kažkuo save pamaloninti, paguosti… Knyga tokia ir yra, be galo daug nesudėtingų ir įkvepiančių receptų. Nesudėtingų, tiesa, tikrai man, gyvenančiai Australijoje, kur visko, kas tik išvardinta ingredientų sąrašuose, aš galiu čia nusipirkti kada panorėjusi. Kitur kai kurios patiekalų sudedamosios dalys gali sukelti šiokių tokių nepatogumų, tačiau daugelis nepatogumų kažkaip juk šiais laikais išsprendžiama.
Šiek tiek nustebino (gal net mažumėlę nuvylė?), kad didžiąją dalį knygos receptų kūrė ne pats Ottolenghi, bet jo virtuvės bičiulės. Bičiulės, kurių nostalgija ir komfortas apima ko ne pusę Žemės Rutulio. Šiaip nieko tame blogo nėra, receptai puikūs, tačiau jei tikėjotės, jog knygoje bus vien „ottolengiškas” vaibas ir Artimųjų Rytų skoniai, tai ne, ši knyga ne apie tai.
Tačiau tai, kad „Comfort” puslapiuose yra labai daug Azijos, mane labai nudžiugino 🙂 Kur gi ne,- jei tik galėčiau, turbūt 4-5 dienas iš septynių savaitėje maitinčiausi vien tik Pietryčių Azijos patiekalais 🙂 Knygą skaitinėjau tarsi romaną, mintimis susidėliojau planą, kuriuos receptus išmėginsiu pirmiausia.
Tad šiandien ir startuoju su pirmuoju patiekalu, kurį pasigaminau iš naujosios Ottolengi knygos. Tai indiškas vegetariškas lęšių troškinys bendriniu pavadinimu dahl, su pankoliais ir bulvėmis. Jei sekate mano receptus, dahl versijų esu gaminusi ne vieną, ši versija apjungia Malaizijos ir Indijos virtuves, ji man tikrai patiko (net super labai įtiko mano vyrui, kuris kartais, jei jau persūdau su Pietryčių Azija, tai ima šiek tiek raukytis ir prašo ko nors europietiško… bet tik ne šįkart :))
Porcijos |
porc
|
- 2 šaukšteliai geltonųjų garstyčių grūdelių (arba juodų, arba abiejų mišinio)
- 2 šaukšteliai kumino sėklų
- 1 šaukštelis juodgrūdės sėklų (nigela)
- ½ šaukštelio ožragės sėklų (fenugreek)
- 3 džiovinti čili pipirai
- 3 česnako skiltelės (paskulkintos)
- 10 g imbiero šaknies (nuluptos ir pasmulkintos)
- 1 žaliasis čili pipiras (stambiai supjaustytas) - jei vengiat aštrumo, pašalinkit sėklas ir membranas
- 1 rudasis svogūnas (pasmulkintas) 180g
- 4 šaukštai ghee (arba aliejaus)
- 20 šviežių kari lapų (jei turit...)
- 1 pankolis (supjaustytas 2,5cm gabalėliais) 300g
- 2 bulvės (supjaustytos 2,5cm gabalėliais) 300g
- 2 pomidorai (supjaustyti 2cm gabalėliais) 120g (arba pakeiskit 2 šaukštais pomidorų tyrės)
- 1 šaukštelis maltų ciberžolių
- 150 g raudonųjų lęšių (masoor dahl) gerai nuplautų ir išmirkytų dideliame kiekyje šalto vandens apie 1-2 valandas, nusausintų
- 130 g mung beans (moong dahl) gerai nuplautų ir išmirkytų dideliame kiekyje šalto vandens kartu su raudonaisiais lęšiaisa pie 1-2 valandas, nusausintų
- 200 g kokosų pieno
- 800 ml vandens
- 1 šaukštas laimo sulčių
- kalendrų lapelių (patiekti)
- virtų basmati ryžių (patiekti)
Ingredientai
Prieskonių mišiniui
Aromatiniam mišiniui
Troškiniui
|
|
- Sumaišykit visus prieskonių mišinio ingredientus mažame indelyje ir atidėkite į šalį. Sudėkite visus aromatinio mišinio ingredientus į elektrinio smulkintuvo indą ir labai gerai susmulkinkite.
- Puode arba gilioje keptuvėje (su dangčiu) įkaitinkite 3 šaukštus ghee. Atidėkite į šalį 2 šaukštelius prieskonių mišinio, o likusius suberkite į puodą kartu su 10 kari lapelių ir pakepinkite apie 1-2 min., kol pasklis aromatas. Sumažinkite ugnį ir supilkite susmulkintą aromatinį mišinį. Ten pat sudėkite ir pankolius. Kepinkite vis pamaišydami apie 20 minučių, kol pankolis taps minkštas ir permatomas, pradės šiek tiek rusvėti (karamelizuotis). Sudėkite į puodą bulves, pomidorus, suberkite ciberžoles, lęšius ir mung pupeles, maišydami pakepinkite viską apie 2 minutes, tada supilkite kokosų pieną, vandenį ir įberkite 2 ir ¼ šaukštelio druskos. Palaukite, kol skystis užvirs, tada sumažinkite kaitrą ir uždengę troškinikite 45 minutes, karts nuo karto pamaišydami.
- Atidenkite puodą ir šiek tiek padidinkite kaitrą, troškinkite dar 15 minučių, arba kol pupelės taps visiškai minkštos, o dalis sutirštės. Įmaišykite laimo sultis, paragaukite, ar netrūksta druskos.
- Prieš pat patiekiant dahl, mažoje keptuvėje įkaitinkite likusį 1 šaukštą sviesto, suberkite atidėtus du šaukštelius prieskonių mišinio kartu su likusiais 10 kari lapelių ir pakepinkite apie 1 minutę, kol pasklis aromatas. Šį karštą mišinį užpilkite ant troškonio. Patiekite pabarstę kalendromis, su virtais ryžiais, ir, jei norisi - papildomai su kokosų pienu (ir jei trūksta - dar laimo sulčių)
Kiaulystės dėsnis – kai užsimerkiau lęšius ir pupeles troškinio gamybai, negavau
parduotuvėje pankolių (kai nereikia, jų visada yra :)). Bet ir be jų troškinys labai puikus. Tikrai dar gaminsiu.