Aš kiekvienais metais vis tikiuosi surasti kokį nors dar nebandytą moliūgų sriubos receptą, ir man, žinokit, vis pavyksta!! Nes koks gi ruduo be skanios, kvapnios, maistingos, skaisčiai geltonos spalvos sriubos, pilnos jaukumo ir nostalgijos?
Nors pagrindinė sriubos žvaigždė – moliūgas, dažnai sriuba yra arba apie kokius ypatingus prieskonius, arba neįprastus priedus ją patiekiant. Tai skubu jus nudžiuginti, kad ši – ir apie tai, ir apie tai:)
Visų pirma, pakalbėkim apie sriubą. Labai pagogu, kai supjausčius visas daržoves ir mažiau nei pusvalandžiui jas pašovus į orkaitę, likęs darbas užtrunka vos penketą minučių!! Svarbu turėti blenderį (kokteilinę arba įmerkiamą), nes iškeptų daržovių sriuba išvirs lygiai per 5 minutes.
Užtai recepto vinis čia – ne pati sriuba (kuri yra super skani ir kvapni dėl įdėtų šafranų ir apelsino žievelių), bet dėl ypatingo pagardo: su klevų sirupu ir čili pipirais pakepintų moliūgo sėklų. Nepadarykit klaidos – iškart pasigaminkit minimum dvigubą porciją šių sėklų. Jos tokio skanumo, ir taip visur tinka, kad kepsite jas dar ne kartą….
SpausdintiMoliūgų sriuba su šafranais ir ypatingom moliūgų sėklom
- Užtruks: 60 min
- Kiekis: 6 porc 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Nieko nėra geresnio žvarbią dieną, nei dubenėlis moliūgų sriubos. Čia aplodismentai dar ir kartu su klevų sirupu ir čili pipirais paskrudintoms moliūgų sėkloms. Patariu iškart jų pasigaminti bent dvigubą kiekį, nes šis pagardas tikrai išgaruos nuo stalo pirmasis.
Ingredientai
- 1 kg moliūgų ((nuluptų, be sėklų, supjaustytų 3cm kubeliais))
- 2 svogūnai ((stambiai supjaustyti))
- 60 ml Alyvuogių aliejaus
- 1 l daržovių sultinio ((arba vandens))
- ½ šaukštelio šafranų
- harisos ((pagal skonį))
- 1 apelsinas ((nutarkuota žievelė – prireiks 1 šaukštelio))
- 180 g grietinės
- kalendrų lapelių ((patiekti))
- druskos, pipirų
Paskrudintom moliūgų sėklom
- 80 g moliūgų sėklų
- 2 šaukšteliai klevų sirupo
- ¼ šaukštelio Čili dribsnių
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 170C (su apipūtimo funkcija).
Pradėkite nuo moliūgų sėklų pagardo: sumaišykite sėklas su klevų sirupu ir čili dirbsniais bei ¼ šaukštelio druskos. Išberkite viską ant kepimo popieriumi išklotos skardelės, paskleiskite, kad sėklos būtų vienu sluoksniu. Kepkite apie 15 min, arba kol jos ims ruduoti. Išimkite iš orkaitės ir atidėkite į šalį atvėsti. - Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 220C (su apipūtimo funkcija).
Dideliame dubenyje sumaišykite moliūgus, svogūnus ir aliejų, įberkite ¾ šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį juodųjų pipirų. Viską išmaišykite ir paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepkite apie 25min, arba kol daržovės ims ruduoti ir karamelizuotis. Išimkite iš orkaitės ir atidėkite į šalį. - Puode užkaiskite sultinį, įberkite šafranus ir harisą (pradėkite nuo 1 šaukšto tradicinės, arba 2 šaukštų rožinės harisos (ji švelnesnė), vėliau skonį pakoreguosite), įberkite ½ šaukštelio druskos, pipirų. Kai sultinys užvirs, suberkite visus apkepintus moliūgus ir svogūnus, kartu su riebalais, likusiais skardoje, suberkite apelsino žieveles. Virkite ant nedidelės ugnies 5 minutes, tada suplakite sriubą blenderiu ir įmaišykite grietinę. Pašildykite prieš patiekiant, jei reikia. Patiekite pabarstę skrudintomis moliūgų sėklomis.
Pastabos
Recepto šaltinis – Ottolenghi „Simple”
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 45 min
- Kategorija: Sriubos
- Metodas: Virta
- Virtuvė: Artimųjų Rytų
Ačiū už pastabą, Rita, pakoregavau eigą. Žieveles suberkite kartu su visais kitais ingredientais (keptais moliūgais ir svogūnais).
Nerandu kada naudoti apelsino žievelę:(…