Jei dar jums neatsibodau su savo sveikuoliškais miusli batonėliais, tai pratęsiu temą:) Juolab, kad ir ankstesni receptai sulaukė itin daug skaitytojų. Su miusli batonėliais gėris yra tame, kad perpratus ingredientų proporcijas, vėliau maišyti galima pagal savo pageidavimus ir pagal tai, ką turite po ranka. Svarbiausia, turėti avižinių dribsnių, medaus arba klevų sirupo, mėgstamų riešutų ir chia sėklų bei kokių nors džiovintų vaisių.
Kai vieną pastarųjų savaitgalių prisikepiau net trijų rūšių miusli batonėlių, atrodė, kad to kalno traškių skanėstų užteks kelioms savaitėms, spės ir nusibosti. Bet kažkaip neįtikėtinai greitai visi jie išgaravo, net nesulaukę kito savaitgalio… Tai į darbą, tai į kelionę, tai į treniruotę, tai prie kavos… Kažkaip nejučia visi ir buvo gardžiai suvalgyti:)
Po pirmosios partijos šiek tiek pakoregavau ir patį receptą: į masę įbėriau kepdama žiupsnelį druskos. Man patinka, kai saldumas šiek tiek kompensuojamas švelniu sūrumu, tada geriau atsiskleidžia ir kiti ingredientai.
Šiandien dalinuosi paskutiniu iš turėtų receptų, kuriais pasidalino mano mylima kulinarė iš Australijos Donna Hay. Šie miusli batonėliai minkštesni nei prieš tai kepti, tiesa, autorė juos dar aplaistė jogurtiniu glajumi. Tačiau tokius batonėlius reiktų visąlaik laikyti šaldytuve, antraip glajus bus pernelyg minkštas ir lipnus. Todėl aš glajaus negaminau, man saldumo pakako sočiai, nes šie, skirtingai nei kiti batonėliai, pagardinti razinomis ir džiovintomis spanguolėmis.
Miusli batonėliai su graikiškais riešutais ir spanguolėmis
- 2 šaukštai chia sėklų
- 1/2 stiklinės (125ml) vandens
- žiupsnelis druskos
- 1/3 stiklinės (115g) medaus
- 1 šaukštelis cinamono
- 1/2 stiklinės (50g) graikiškų riešutų, pasmulkintų
- 1/3 stiklinės (40g) džiovintų spanguolių
- 1 ir 1/2 stiklinės (135g) avižinių dribsnių
- 1/2 stiklinės (40g) kokosų drožlių
- 1/4 stiklinės (35g) sezamų sėklų
- 1/4 stiklinės (50g) moliūgų sėklų
- 1/4 stiklinės (40g) razinų sultanas
Jogurtiniam glajui:
- 1/2 stiklinės (125ml) tiršto natūralaus skonio graikiško jogurto
- 2 šaukštai cukraus pudros
- 1/4 stiklinės (60ml) tirpinto kokosų aliejaus
Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Dideliame dubenyje sumaišykite chia sėklas su vandeniu ir druska, palikite pabrinkti apie 10 min. Tada įmaišykite medų, cinamoną, suberkite riešutus, džiovinats spanguoles ir avižinius dribsnius, kokosų drožles, sezamų ir moliūgų sėklas bei razinas, viską gerai išmaišykite. Masę iškrėskite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo indą (20X20cm). Visą paviršių gerai išlyginkite ir paspauskite, kad masė tampriai užimtų visą kepimo skardos plotą. Kepkite 35-40 min., arba kol švelniai paruduos. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite kepimo skardoje. Tada dantytu peiliu supjaustykite norimo dydžio batonėliais.
Jei gaminsite jogurtinį glajų, sudėkite jogurtą ir cukraus pudrą į nedidelį dubenėlį ir rankiniu mikseriu plakite tol, kol masė bus skysta. Supilkite kokosų aliejų ir dar trumpai paplakite, kad ingredientai susimaišytų. Imkite po vieną batonėlį ir vieną batonėlio pusę įmerkite į jogurtinį glajų, tada padėkite glajumi į viršų į švarią kepimo skardą. Taip glajumi padenkite likusius batonėlius. Kad sustingtų, įdėkite pusvalandžiui į šaldiklį.
Puiku, Loreta!!
Labai skanūs batonėliai, išėjo puikiai 😊
Džiugu girdėti, Kristina!
Puikūs batonėliai ir puikiai viskas pavyko – pajausčiau, kai visiškai atvėso, o laikau šaldytuve. Taip, jie trapūs, bet tikrai netrupa ir labai gerai išlaiko savo formą.
Mi – vanduo čia reikalingas tik chia sėkloms išbrinkinti, kad jos taptų tiršta mase. Taip, batonėliai trapūs, bet tikrai ne iki trupinių subyrantys. Prieš pjaustant juos visiškai atšaldyt reikia, manau, taip ir padarėt. Medus neturėtų įtakos turėti… Matyt masė pernelyg skysta gavosi, tik niekaip nesugalvoju kas galėjo įtakoti tokį rezultatą… Ir matau, kad ir kitiems trupiniai gavosi… Neįtikėtina, maniškiai kuo kiečiausi buvo, o su kiekviena diena, kol stovėjo, dar tvirtesni ir kietesni buvo (lengviau pasiimti į darbą). Suintrigavot, mėginsu sugalvoti atsakymą kas buvo ne taip.
Išsikepiau, atšaldžiau ir visas subyrėjo, visiškas trupiniuotis 🙁
Skanu, bet pirmą kartą kažkaip nepavyko pagaminti batonėlių. o atrodo, lyg ir visas proporcijas dėjau teisingai. Kur galėtų būti problema?
Mano medus iš bitininko, gal su juo kas negerai?..
Man kažkodėl gavosi trupiniuotis vietoj batonėlių. Kažin kodel…? Nepaisant to, skaniai ir tuos trupinius suvalgeme 🙂
Labai mėgstu tokius batonėlius, ingridientai jau paruošti, bandysiu 🙂 Dar nėra tekę dėti vandens, visada darydavau medus+koksų aliejus.
Bravo, Ramune!! Gerbiu už iššūkį! Sėkmės:)
Jau kaip skaniai skamba!!! Ypač kai laikaisi Whole 30 iššūkio:) žinau, kad tikrai gaminsiu ir būtinai su glaistu:)!!