Šiemet kaip niekad turiu daug slyvų! Draugai, kurių soduose šios gėrybės užderėjo, pafundina man vis kokią dėžutę, o aš tiek turiu prikaupusi receptų, kad visų nė nespėju išbandyti, nes slyvos tokio skanumo, kad patys nepajaučiam kaip jos būna suvalgytos:)
Šis pyragas ilgai laukė eilėje, kol prisiruošiau jį kepti. O kai iškepiau, užsišaldžiau maišelį slyvų žiemai, mat neatmetu, jog norėsiu tokį patį kepti ir Kalėdoms! Juk kada jei ne Kalėdų laikotarpiu patys paklausiausi kepiniai su aguonomis. Beje, šis kepinys iš Balkanų regiono, o tie žmogeliai, pasirodo, iš slyvų ne tik skanią degtinę moka daryti, bet štai it tokius gražius pyragus kepti:)
Tad jei dar slyvų derliaus nesuvartojote, pasilepinkite šiuo nesaldžiu kepiniu, arba skubėkite užsišaldyti slyvų, kad išsikeptumėte jį tada, kai už lango ne auksiniai lapai, o baltos snaigės kris:)
Mielinis pyragas su slyvomis ir aguonomis
Tešlai:
- 380 g miltų
- 20 g šviežių arba 10 g sausų mielių
- 1 didelis kiaušinis
- 1 kiaušinio trynys
- 150 ml šilto pieno
- 60 g cukraus
- žiupsnelis druskos
- 80 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
Įdarui:
- 80 g aguonų
- 50 g marcipanų masės
- 80 g cukraus
- keli lašeliai migdolų esencijos
O taip pat:
- 700 – 800 g slyvų, perpjautų pusiau, su išimtais kauliukais
- 1 kiaušinis sumaišytas su 2 šaukštais pieno (patepimui)
- cukraus pudra pabarstymyui iškepus
Jei tešlai naudosite šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių mišinį (iš produktų, kurie nurodyti sąraše): sumaišykite dubenėlyje mieles su 1 šaukštu cukraus, 3 šaukštais miltų, ir 4 šaukštais drungno pieno. Šį mišinį palikite suputoti, o paskui įmaišykite ruošdami tešlą, taip pat kaip naudojant sausas mieles.
Jei naudosite sausas mieles, jas sumaišykite su miltais, kiaušiniu ir kiaušinio tryniu, pienu, cukrumi, druska, pačioje pabaigoje supilkite tirpintą atvėsintą sivestą, ir suminkykite minkštą elastingą tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu, ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 1.5 valandos, arba kol tešlos kiekis padvigubės.
Kol tešla kyla, pasiruoškite aguonų masę: aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti, kol vanduo atvės. Nukoškite kuo sausiau, tada 2 kartus sumalkite malimo mašinėle (arba susmulkinkite virtuviniu kombainu). Aguonas taip pat galima pavirinti apie 10 min, tada nukošti kuo sausiau, ir sumalti. Maltas aguonas sumaišykite su marcipanais ir cukrumi, pagardinkite migdolų esencija.
26cm diametro kepimo indą išklokite pergamentiniu popieriumi.
Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į kvadratą, maždaug 30×40 cm. Šį kvadratą supjaustykite į 3 juostas, 10 cm pločio ir 40cm ilgio (kaip nuotraukoje). Į kiekvienos juostos vidurį dėkite aguonų įdaro ir sulipdykite kraštius taip, kad gautumėte aguonomis pripildytus „vamzdelius”. Šiuos vamzdelius susukite į spiralę paruoštoje kepimo skardoje, nesuspausdami kraštų vienas prie kito, kad į tarpus tilptų slyvos.
Slyvas sudėliokite į tarpus tarp tešlos vamzdelių, taip, kad slyvos šiek tiek viena ant kitos persidengtų. Taip paruoštą pyragą palikite šiltoje vietoje, uždengtą virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Visą pyrago paviršių ištepkite kiaušinio plakiniu, ir kepkite apie 35-40 min., kol visas viršus gražiai patamsės. Išimkite ir atvėsinkite. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.
Recepto šaltinis: Moje Wypieki
Monika, kepkit verčiau kitą pyragą, nes marcipanus galime pakeisti tik marcipanais….
O kuo pakeisti marcipanus? Ačiū 🙂
Aguona, kaip mielinių pyragų fanė galiu pasakyti, kad jis tobulas. Aš nesupratau, kaip jis galėjo net taip greitai būti suvalgytas, jei atvirai 🙁 Retas pyragas išgaruoja vos ne per kartą, tik prapjautas….
o Dievuliau, kokio skanumo šitas pyragas turėtų būti