Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mielinis pyragas su obuolių skiltelėmis


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Kiekis: 8 porc 1x

Aprašymas

Tai tarsi mielinių bandelių vainikas, kur kiekviena bandelė slepia obuolio skiltelę, pagardintą cukrumi ir cinamonu.


Ingredientai

 

Mielinei tešlai

  • 150 ml pieno ((pašildyto iki 40C))
  • 5 g sausų aktyvių mielių
  • 60 g cukraus
  • 320 g miltų
  • ¼ šaukštelio druskos
  • 1 kiaušinis
  • 1 kiaušinio trynys
  • 40 g sviesto ((ištirpinto))

Obuolių įdarui

  • 3 obuoliai ((nedideli, rūgštesni))
  • 40 g rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis cinamono

Patepimui ir pabarstymui

  • 1 kiaušinis ((suplaktas))
  • rudojo cukraus ((stambaus) – nebūtina, bet labai skanu)
  • cukraus pudros

Instrukcijos

  1. Suaktyvinkite mieles: į dubenėlį supilkite pašildytą pieną (ne karštesnį nei 40C), suberkite mieles ir 1 šaukštelį cukraus (iš to kiekio, kuris skirtas pyrago tešlai). Atidėkite į šalį uždengę virtuviniu rankšluostėliu, palaukite kol mielių mišinys pradės putoti.
  2. Dideliame dubenyje (arba geriausia – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus, druską, suberkite likusį cukrų, įpilkite lengvai šakute paplaktus kiaušinį ir trynį, tada supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir dar keletą minučių minkykite (kablio įrankiu), kol tešla taps labai minkšta ir elastinga. Net jei jums atrodo, kad tešla pernelyg lpini, nedėkite daugiau miltų, antraip pyragas taps kietas.
    Suformuokite iš tešlos rutulį ir palikite ją dubenyje pakilti, uždengę maistine plėvele ir rankšluostėliu. Po maždaug 1-1,5 tešlos tūris turėtų padvigubėti.
  3. Pasiruoškite kepimo formą: apie 25-30cm skersmens kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
  4. Obuolius nulupkite, perpjaukite ketvirčiais, išpjaukite sėklas ir kotelius. Tada kiekvieną ketvirtį perpjaukite dar pusiau (gausite didokas skilteles ⅛ obuolio). Sumaišykite cukrų ir cinamoną ir apibarstę obuolius gerai apvoliokite, kad priliptų kuo daugiau. Neruoškite įdaro pernelyg iš anksto, antraip obuoliai ims skirti sultis, taps labai šlapi.
  5. Pakilusią tešlą padalinkite į 24 dalis. Kiekvieną iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į ploną apskritimą, dėkite į vidų po obuolio skiltelę ir pirštais užlipdykite tešlą iš visų kraštų (nepergyvenkite, jei forma bus negraži ar netolygi). Guldykite taip paruoštas skiteles vieną šalia kitos į kepimo skardą, tešlos sujungimo puse į apačią.
    Jei neliko vietos pilnoms obuolių skiltelėms, į tarpus galite sudėti mažesnes dalis obuolio skiltelių, arba tiesiog likusius tešlos gabalėlius suplėšykite, padarykite nedidelius rutuliukus ir sukamšykite į ertmes tarp skiltelių (kaip matote nuotraukoje).
    Uždenkite skardą su paruoštu pyragu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bent valandą pakilti.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
    Patepkite pyragą kiaušinio plakiniu, ir jei norit, pabarstykite stambiu ruduoju cukrumi.
    Kepkite apie 25 minutes, arba kol pyragas gražiai apkeps.
    Patiekite šiltą, pabarstę cukraus pudra. Patogiausia pyragą plėšyti rankomis.

Pastabos

Receptas iš Moje Wypieki.
  • Kategorija: Desertai
  • Virtuvė: Lietuvos