Vasara į pietų pusrutulį šiemet neskuba ateiti… Pastarąsiais porą dienų taip stūgavo vėjai, jog maniau, kad nuneš mūsų namo stogą. Namai čia, Australijoje, statomi tarsi šiame regione nebūtų nei šalčio, nei uraganinių vėjų, nei kitų gamtos negandų – kaskart pasidėjus audrai man tikrai baisu, kad ims ir subyrės į šipulius… 

Kažkada dar gyvenant Lietuvoje žiūrėjau per National Geographic kanalą laidą apie Australiją. Įstrigo tuomet komentatoriaus sakinys: „Australija yra neparastai atšiauri žemė“. Atšiauri??- pagalvojau tada sau. Na nebent atšiaurumu jie vadina negyvenamas dykumas, kuriose geba išlikti tik gyvatės ir skorpionai. Tačiau dabar jau žinau kame tas atšiaurumas – visgi buvimas visai greta Antarktidos duoda apie save žinoti… Tokių viesulų, tokių liūčių ir tokių vėtrų man dar neteko Lietuvoje matyti… Su šaknimis virstantys medžiai yra Australijos realybė, čia net nereikia didelio vėjo, pakanka dvi paras merkiančio lietaus ir paplautos šaknys vieną rytą ima ir išlenda iš po žemių, paguldydamos net storiausius milžinus… 

Labai įdomiai, beje, skamba ir Australijos pranešimai apie orus. Visos žinios ir atnaujinimai dažniausiai ateina per App’ą, ir ten skelbiama ne tik temperatūra, vėjo greitis, krituliai, bet taip pat, pvz, ir UV indeksas bei rekomenduojama tą valandą saulės apsauga. O kur dar specialūs pranešimai ir įspėjimai dėl nepravažiuojamų kelių, potvynių ir…. perspėjimai dėl pabėgti galinčių avių 🙂 Pradžioje niekaip nesupratau – kodėl visuomet viena iš rekomendacijų ekstremalaus oro atveju būna ką daryti su besiganančiais galvijais, bet vėliau išsiaiškinau – juk ganyklos čia siekia akimis neaprėpiamus plotus, o gyvulių skačius dažnoje fermoje tik prasideda nuo kelių tūkstančių… Avys, jaučiai ir kiti gyviai čia ganosi laisvai, jie neparginami į kokius tvartus ar gardus. Todėl esant blogam orui, vėjams ar kokiems kataklizmams, svarbu ūkinikams pasirūpinti, kad neišlakstytų ir nežūtų kokiuose šabakštynuose jų ėriukai ar veršiukai…. Sava specifika, kaip sakant 🙂 

Nors lapkritis Australijoje paprastai būna labai šiltas, šiųmetis lapkritis karščiu palepino tik vieną kitą dieną, užtai likusias teko traukti iš spintų žieminius drabužius, kailinius batus, iš garažo parsinešti elektrinius šildytuvus, o miegant užsikimšti ausis, kad negirdėtum staugte staugiančio viesulo… 

Užtai tokiomis dienomis gera šeimininkauti virtuvėje! Oi kokia skani tokiais atvejais būna tiršta moliūgų sriuba, o dar skanesnis – minkštutėlis mielinis pyragas su puodeliu karštos žolelių arbatos…

Šis pyragas –  paprastesnis nei jums gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio 🙂 Tai cukrumi ir cinamonu pabarstytos obuolių skiltelės, susuktos į mielinės tešlos gabalėlius, ir sudėliotos rateliu į kepimo formą. Bekildama mielinė tešla užpildo tarpelius, todėl net jei skiltelės kreivos ar skirtingų dydžių, finale kepinys gaunasi tarsi supintas švenčių vainikas! Labai saikingai saldus, minkštas ir aromatingas, tikrai užliejantis jaukumu namus, kai juose šalta ir niūru. 

mielinis obuoliu pyrgas skardoje
Mielinis minkštas pyragas su obuolių skiltelėmis
Tešla pyragui
Tai tarsi atskiros mielinės bandelės, kiekviena įdaryta obuolio skiltele
Mielinis pyragas su obuoliais
Į tešlos gabalėlius suvyniotos obuolių skiltelės iškepusios tampa gražiu vainiku
Gabalėlis mielinio pyrago su obuoliais
Pyragas skaniausias kol šiltas, o patogiausia jį plėšyti rankomis
Print Recipe
Mielinis pyragas su obuolių skiltelėmis
Tai tarsi mielinių bandelių vainikas, kur kiekviena bandelė slepia obuolio skiltelę, pagardintą cukrumi ir cinamonu.
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Porcijos
porc
Ingredientai
Mielinei tešlai
Obuolių įdarui
Patepimui ir pabarstymui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Porcijos
porc
Ingredientai
Mielinei tešlai
Obuolių įdarui
Patepimui ir pabarstymui
Procesas
  1. Suaktyvinkite mieles: į dubenėlį supilkite pašildytą pieną (ne karštesnį nei 40C), suberkite mieles ir 1 šaukštelį cukraus (iš to kiekio, kuris skirtas pyrago tešlai). Atidėkite į šalį uždengę virtuviniu rankšluostėliu, palaukite kol mielių mišinys pradės putoti.
  2. Dideliame dubenyje (arba geriausia - virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus, druską, suberkite likusį cukrų, įpilkite lengvai šakute paplaktus kiaušinį ir trynį, tada supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir dar keletą minučių minkykite (kablio įrankiu), kol tešla taps labai minkšta ir elastinga. Net jei jums atrodo, kad tešla pernelyg lpini, nedėkite daugiau miltų, antraip pyragas taps kietas. Suformuokite iš tešlos rutulį ir palikite ją dubenyje pakilti, uždengę maistine plėvele ir rankšluostėliu. Po maždaug 1-1,5 tešlos tūris turėtų padvigubėti.
  3. Pasiruoškite kepimo formą: apie 25-30cm skersmens kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
  4. Obuolius nulupkite, perpjaukite ketvirčiais, išpjaukite sėklas ir kotelius. Tada kiekvieną ketvirtį perpjaukite dar pusiau (gausite didokas skilteles ⅛ obuolio). Sumaišykite cukrų ir cinamoną ir apibarstę obuolius gerai apvoliokite, kad priliptų kuo daugiau. Neruoškite įdaro pernelyg iš anksto, antraip obuoliai ims skirti sultis, taps labai šlapi.
  5. Pakilusią tešlą padalinkite į 24 dalis. Kiekvieną iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į ploną apskritimą, dėkite į vidų po obuolio skiltelę ir pirštais užlipdykite tešlą iš visų kraštų (nepergyvenkite, jei forma bus negraži ar netolygi). Guldykite taip paruoštas skiteles vieną šalia kitos į kepimo skardą, tešlos sujungimo puse į apačią. Jei neliko vietos pilnoms obuolių skiltelėms, į tarpus galite sudėti mažesnes dalis obuolio skiltelių, arba tiesiog likusius tešlos gabalėlius suplėšykite, padarykite nedidelius rutuliukus ir sukamšykite į ertmes tarp skiltelių (kaip matote nuotraukoje). Uždenkite skardą su paruoštu pyragu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bent valandą pakilti.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Patepkite pyragą kiaušinio plakiniu, ir jei norit, pabarstykite stambiu ruduoju cukrumi. Kepkite apie 25 minutes, arba kol pyragas gražiai apkeps. Patiekite šiltą, pabarstę cukraus pudra. Patogiausia pyragą plėšyti rankomis.
Pastabos
Receptas iš Moje Wypieki.

Komentarų apie "Mielinis pyragas su obuolių skiltelėmis": 8

  1. Nida:

    Ramune, AČIŪ už komplimentus:))
    Man labai smagu, kad taip paprastai tapote tikra mielinių kepinių eksperte, ir svarbiausia, kad įsitikinot, jog su mielėmis dirbti – vieni juokai!! 🙂

  2. Ramunė:

    Ačiū, Nida. Pyragą kartojau, šįkart su šviežiomis mielėmis ir pavyko!
    P. S Be galo miela Jus skaityti ir sekti Jūsų istorijas fb🙂

  3. Nida:

    Ramune, šaunuolė:) Su sausom mielėm šiaip visada drąsiau turėtų būti, tik prieš dedant pasitikrinkite galiojimo laiką. Nebent jos jau kokį pusmetį prasiterminavę – antraip sausos mielės paprastai nepaveda. O jei keičiat šviežiom, reikia maždaug 3 kartus didesnio kiekio. Tad jei čia – 5g. sausų, tuomet šviežių reiktų dėti apie 15g. Ir šviežias, aišku, reikia aktyvuoti – sumaišyti su šiltu pienu, įberti cukraus ir palaukti, kol suputos

  4. Ramunė:

    Sveiki, Nida, puikiai pavyko pyragas! Tik buvo baimės, kad nesuveiks sausos mielės, nekilo ilgą laiką. O jei dėti šviežias mieles-koks maždaug kiekis būtų?

  5. Nida:

    Indre valioooooo!!! Nežinau iš kur, bet nemažai kas turi baimių dėl mielinės tešlos…. O juk tai viena paprasčiausių tešlų, kuri visada visada pavyksta (nes procesą ypač lengva kontroliuoti akimis ir prisilietimais). Kaip smagu, kad pirmas kartas gavosi toks sėkmingas!

  6. Indrė:

    Nida, gavosi! Tai yra mano pirmasis mielinis kepinys gyvenime. Taip paprasta, taip gerai gavosi. Ačiū už receptus! Toks malonus kvapas pasklido namuose. Labai labai gera.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.