Šie pyragėliai tikrai neiko neturi bendro su paštetu, nei su kepenėlėmis. Taip lenkai vadina pyragėlius, kuriuos paduoda kartu su sriuba – kaip skanų užkandį ir priedą. Man labai patinka toks pateikimo būdas, kai ne su duona, o su gražiu pyragėliu sriubą skanauji. Juo labiau, kai ta sriuba – be tirščių, kitaip sakant „geriamas” sriubos variantas. Juk pamenate tikriausiai, iš senų laikų „Sutinines” užeigas? Jose sultinys taip pat visuomet su pyragėliu buvo pateikiamas:)

barsciai su pyrageliais

Pyragėliai dažniausiai kepami iš mielinės tešlos, o jų įdarui sunaudojama tai, kas kitu atveju gal net nukeliautų į šiukšliadėžę:) Įdarui puikiausiai tinka išvirtus sultinį (vištienos, kalakutienos ar veršienos), nuo kauliukų nugramdyta virta mėsa, sumalta su su keliomis kartu virusiomis daržovėmis, pakepinta su svogūniukais, pagardinta pipirais ir žolelėmis. Kalėdiniai pyragėliai, pateikiami su pasninko barščiais (išvirtais be mėsos) dažniausiai gaminami su apvirtų raugintų kopūstų ir džiovintų grybų įdaru.

Čia pateikiu bazinį pyragėlių tešlos receptą, o jau ką dėti į vidų – jūsų fantazijos vaisius! Aš, pavyzdžiui, pusę tešlos sunaudojau pyragėliams su mėsa, o iš likusios tešlos pagaminau  varške ir džemu (avietiniu ir apelsinų) įdarytus pyragėlius, kuriuos viršuje papuošiau mogdolų plokštelėmis ir sezamais bei pabarsčiau cinamonu.

mieliniai pyrageliai su varske ir dzemu

Taip pat labai skanūs gavos pyragėliai, kuriuos įdariau ožkos sūriu, o prieš kepdama, patepusi kiaušinio plakiniu, pabarsčiau rupia druska ir kmynais.

mieliniai pyrageliai su sultiniu

Mieliniai pyragėliai (apie 40 mažų pyragėlių)

• 3 kiaušinio tryniai kambario temperatūros
• 100 g sviesto, labai minkšto
• 35 g šviežių mielių arba 8 g sausų mielių
• 1 šaukštas cukraus
• 250 ml šilto (tik ne karšto!!) pieno
• 350 g miltų
• 3/4 šaukštelio druskos

Viršui:
• 1 kiaušinio trynys+1 šaukštas pieno, išplaktas šakute
• pabarstymui: sezamai, kmynai, juodsėklės (nigela seeds), linų sėmenys ir kt

Mieles sumaišome su cukrumi, su pora šaukštų miltų ir užpilame puse stiklinės šilto pieno. Padedame šiltai uždengtame inde, kad mielės suputotų.

Sumaišome likusius miltus su druska.

Į suputojusių mielių masę supilame trynius, minkštą sviestą, išsukame. Supilame miltus ir išminkome minkštą elastingą tešlą (jei trūksta miltų – pridedame daugiau nei recepte). Apibarstome miltais tešlą ir paliekame, kad pakiltų (padvigubėtų).

Iš tešlos iškočiojame stačiakampį ir jį supjaustome 10cm pločio juostomis. Maždaug per vidurį dedame įdaro juostą. Ant įdaro užlenkiame vieną dalį tešlos, paskui ant viršaus užlenkiame kitą pusę, kraštą sulipdydami. Perkeliame visą įdarytą juostą į pergamentu išklotą skardą, sulipdyta dalimi į apačią. Tą patį padarome su visomis kitomis juostomis.

mieliniai pyrageliai su idaru

Įdarytų juostų viršų patepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome pabarstais. Aštriu peiliu supjaustome kiekvieną juostą nedideliais 4-5 cm dydžio gabaliukais.

Kepame iš anksto įkaitintoje orkaitėje (180C) apie 20 min., arba kol gražiai pagels.

pyrageliai su mesa lenkiski

Recepto proporcijas nusižiūrėjau iš Kwestia Smaku.

Vienas komentaras apie straipsnį "Lenkiški mieliniai pyragėliai su mėsa: paszteczyki"

  1. Nida:

    Rūta, neprisimeni??? Taig idarželyje jums visuomet tokius duodavo!!:)

  2. Nida:

    Medėja, mielinė tešla – viena iš paprasčiausių kepinių formų. Ji gal tik iš šalies atrodo sudėtingai. Anaiptol, kai kepi mielinės tešlos kepinius, nereikia sukti galvos ar iškils, ar bus minkštas… Viskas gaunasi lengvai ir savaime. Sunkiau su kokiais biskvitais, kurie susmenga:) Išdrįsk, išbandyk – pamatysi, kaip visa tai paprasta. Svarbiausia – neskubėti, palaukti, kol tešla išaugs, ir tik tada kepti.

  3. Ruta:

    Kokie skanus! Bet neprisimenu tokiu siaip prie sriubos? Nors barsciu vis dar noriu… Mmmmm!

  4. Medeja:

    Nezinau..reikes man kadanors ismokt mielinius kepinius. Megstu, bet niekad nesigauna kaip turetu 😀

  5. Dovilė:

    Laikykit špygas ar kumščius už mane, nes rytoj 11 val. turiu pokalbį dėl darbo…

  6. Nida:

    Odeta, aš vien dėl tavęs ir tą skystąją sriubytę išviriau, ir pyragėlius iškepiau:) Įrašas apie sriubytę – rytoj:) Sekite naujienas, kaip sakant:)

  7. odeta:

    O sriubytė burokėlių skystoji????? Prie šių pyragėlių nerealiai tiktų:))) (juokauju per “ašaras”)
    O dabar rimtai: kažkodėl mane ANONYMOUS išvadino!!!!!!
    Chichichi:)

  8. Anonimas:

    O sriubytė burokėlių skystoji????? Prie šių pyragėlių nerealiai tiktų:))) (juokauju per „ašaras”)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *