Tai štai tas mano rudeninis „pyragas”, kurio laukėte:) Ne, tai nėra tas kepinys, kuriame tarp obuolių reikia ieškoti pyrago tešlos, tai yra TAS kepinys, nuo kurio pakvimpa namai bandelėmis!!:) Nes tik du dalykai namus daro jaukius iki negalėjimo – obuolių pyragas su cinamonu, arba mielinės bandelės…:) Tai čia kaip ir abiejų po truputį:)
Vienas dalykas, kuris man yra žavus šiame recepte – tai bandelių prezentacija:) Išsikepkite su savo vaikais, ir leiskite jiems nusinešti tokių į mokyklą. Bandelės nesaldžios, jei vaikai geria pieną, tai su malonumu sukirs tokią ne vieną priešpiečiams:) Įdarui obuolių masę galite ruošti pagal šį mano neseniai skelbtą receptą, bet tiks bet kokia kitokia obuolienė, kokią esate išsivirę iš gausiai užderėjusio derliaus…
O aš pamažu pakuojuosi lagaminus ilgai kelionei į Australiją. Manęs laukia Frankfurtas, paskui – Seulas, ir pagaliau pavasariu alsuojantis Melburnas. Ten, beje, pasimatysiu su vietine lietuvių ir litvakų bendruomene, ir pamėginsime kažką skanaus pasigaminti:) Tad jei esate iš Australijos ir skaitote šį mano įrašą, skubėkite registruotis Lietuvių klube, ir pasimatykim jau netrukus! O gal, beje, išsikepsime ir šių bandelių? Desertas dar nesuplanuotas:)

Keliaudama būtinai dalinsiuosi savo įspūdžiais iš tolimosios Australijos, kurioje nesu buvusi, tačiau kuri yra privaloma destinacija visiems gurmanams, mat iš Australijos, mano įsitikinimu, visam pasauliui sudiktuojamos pačios naujausios kulinarinės mados. Tad parvešiu galbūt jums pasakojimų kas gi mūsų laukia netolimoje ateityje. Na ir pakeliuj galbūt spėsiu sudėti tuos patiekalus, kuriuos ruošiau paskubomis šią savaitę, ir kuriuos beliko aprašyti, kad nelaikyčiau jūsų be naujų receptų:)




Mielinės bandelės su vaniliniu kepintų obuolių įdaru
- 230 g miltų (aš naudojau tradiciškai speltų miltus)
- 7 g sausų mielių (mažas pakelis)
- žiupsnelis druskos
- 125 ml (1/2 stiklinės) pieno, truputį pašildyto
- 2 didelių kiaušinių tryniai
- 50g cukraus
- 50 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
- 1 šaukštelis vanilės pastos (arba vanilinio cukraus)
- Įdarui – vanilinės obuolienės
- Papuošimui – cinamono lazdelių
- Patepimui – plaktas kiaušinis, sumaišytas su 1 šaukštu pieno
Miltus, mieles, druską sumaišykite elektrinio kombaino inde. Supilkite pašildytą pieną (tik ne per karštą, ne daugiau 40C), kiaušinio trynius, cukrų, vanilę, ir sukite „kabliu”, paskiausiai lėta srovele supildami tirpintą sviestą. Minkykite kombainu tešlą, kol ji taps elastinga, žvilganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite maistine plėvele arba rankšluosčiu ir palikite apie valandą pastovėti šiltoje vietoje, kad tešlos kiekis padvigubėtų.
Kol tešla kyla, pasiruoškite keksiukų kepimo formą, išklokite ertmes popieriniais sijonėliais arba ištepkite riebalais (arba išpurškite purškiamais riebalais). Cinamono lazdeles sulaužykite gabalėliais (maždaug 5cm) – bus obuolių „koteliai”.
Pakilusią tešlą išimkite ant darbastalio, padalinkite į 10 dalių. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite rutulį. Jį suplokštinkite, į vidų įdėkite maždaug po 1 šaukštą obuolienės, sulipdykite kraštelius, dar kartą paridenkite, kad bandelė būtų labai apvali, ir dėkite į paruoštą skardą. Į kiekvienos bandelės centrą įspauskite po cinamono lazdelės gabalėlį, įspausdami cinamoną iki pat bandelės dugno. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bandeles dar kartą pakilti, apie 30-40 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 25 minutes. Jei cinamono lazdelės kepant iššoks į paviršių ir susikreivins, nepergyvenkite, įspauskite jas atgal į iškepusias bandeles.
Patiekite geriausia šiltas:)
Recepto šaltinis – Moje Wypieki
Ačiū, Laura:)) Kažkodėl manau, kad jos daugelyje namų jau buvo patiektos:) Nes argi įmanoma atsisipirti?:) Labai smagu, kad patiko ir jums.
Nesuprantu, kaip iki šiol niekas nepakomentavo šių nuostabių (išvaizda ir skoniu) bandelių🙃 skubu taisyti padėtį😉 puikios, nepavykti negali, kepiau daug kartų, vaikams laaaabai patiko😋 ilgą laiką buvo Nr.1, dabar maišau ir bandysiu brioche, tikiuosi panašaus efekto🤓