Pas mus, Ausrtalijoje, dabar bene pats gražiausias metų laikas: naktys Kanberoje vis dar gaivios, dienos – karštos ir saulėtos, tiesa, vasarą prognozuoja svilinančią ir sausą, galbūt ir gaisringą… Tačiau kai artimieji ir draugai vis siunčia lietuviško rudens nuotraukas, džiaugiuosi kartu su jais ypatingai maloniu lietuvišku spaliu… 

Tačiau ruduo, kad ir koks šiltas ir nedarganotas bebūtų, visvien yra jaukių kepinių metas. Aš visą rudenį ir žiemą praleidau šildydama ir kvepindama namus pačiais gardžiausiais kepiniais. Man vėsiuoju metų laiku tiesiog gyvybiškai reikia mielinių kepinių, gausiai prigardintų prieskoniais, šildančių iš vidaus, suteikiančių jaukumo juos skanaujant. Ilgai be mielinių bandelių man sunku išbūti, todėl vienu rudeniniu receptu šiandien dalinuosi ir su jumis.  

Jei galvojot, kad viskas apie cinamonines bandeles jau išbandyta (esu kepusi ir tradicines, ir su kardamonais, ir į mielinę tešlą įmaišiusi moliūgų, ir su slyvomis), turiu jums naujieną – ne, ne viskas 🙂 Tik įsivaizduokit – šiose kartu su tradiciniu sviesto, cukraus ir cinamono mišiniu yra dar ir gera porcija kepto moliūgo! Kas ten skundėsi, jog nežino kur sunaudoti „užderėjusias” moliūgų atsargas? 

Na tai kviečiu raitotis rankoves ir savaitgalį paskirti virtuvės meditacijai. Nepamirškite, kad mielinė tešla nemėgsta skubėti. Duokite jai laiko tiek, kiek reikia, kad rezultatas būtų toks, kokio jokioje parduotuvėje, jokioje kepykloje nenusipirksit 🙂 

Cinnamon scrolls
Tai nėra jūsų įprastos cinamono bandelės, šios – su keptu moliūgu
Mielinės bandelės skaniausios tą pačią dieną, kurią jos kepė, tačiau jos labai tinka užšaldyti
Bandelėms žvilgesio suteiks pašildyto abrikosų džemo glaistas
Mielinės cinamono ir moliūgų bandelės
Minkštos, kvapnios ir primenančios saulėtą rudenį – mielinės bandelės
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu

Mielinės bandelės su moliūgų ir cinamono įdaru


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Užtruks: 2 val 30 min
  • Kiekis: 12 vnt 1x

Aprašymas

Cinamono bandelės kitaip: įdaras su keptais moliūgais, ruduoju cukrumi ir degintu sviestu (pakaitintu iki rudumo)


Ingredientai

 

Bandelėms

  • 350 g miltų
  • ½ šaukštelio druskos
  • 180 ml pieno ((pašildyto iki 40C))
  • 30 g rudojo ckraus
  • 7 g sausų mielių
  • 1 kiaušinis ((didslis) suplaktas šakute)
  • 2 šaukštai abrikosų džemo ((pakaitinkite ir sumaišykite su 1 šaukštu karšto vandens) – bandelėms patepti)

Įdarui

  • 275 g moliūgo
  • 60 g rudojo cukraus
  • 55 g deginto sviesto ((kaip pasigaminti – pastabose), atvėsinto)
  • 1 šaukštelis druskos dribsnių
  • 1 šaukštelis malto cinamnono
  • 1 šaukštelis nutarkuoto muškato riešuto

Instrukcijos

  1. Miltus ir druską suberkite į virtuvinio kombaino indą, įtaisykite kablio formos įrankį.
    Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pašildytą pieną, cukrų ir mieles. Padėkite šiltai ir palaukite, kol masė suputos.
    Supilkite mielių mišinį į miltų masę, ten pat supilkite plaktą kiaušinį, ir užminkykite minkštą elastingą tešlą (apie 4-6 minutes). Tešla bus ganėtinai minkšta ir lipni, bet miltų daugiau nepridėkite. Perkelkite tešlą į riebalais pateptą dubenėlį ir uždengę maistine plėvele padėkite kur nors šiltai apie 1-2 valandoms, kol masė padvigubės.
  2. Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 200C.
    Moliūgą supjaustykite 2 cm kubeliais ir iškepkit 200C orkaitėje apie 20-30 min., kol visiškai suminkštės. Palikite atvėsti. Tada sumaišykite su visais likusiais ingredientais. Atidėkite į šalį.
  3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iš tešlos apie 45×30 cm stačiakampį (ilgesnė kraštinė tegul būna arčiau jūsų).
    Visą tešlos paviršių tolygiai patepkite įdaru.
    Susukite tešlą įdaru į vidų pradėdami vynioti nuo ilgesnės kraštinės. Supjaustykite ritinį į 12 vienodų gabalėlių ir sudėliokite juos, palikdami tarpus, į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Padėkite šiltai, kad tešla antrąkart pakiltų.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 190C (su vėjeliu).
    Kepkite apie 20 min., arba kol gražiai paruduos.
    Išimkite iš orkaitės ir iškart, kol pyragėliai dar karšti, patepkite juos abrikosų džemu. Palaukite, kol šiek tiek pravės, prieš patiekdami (minimum 10 min., nes įdaras labai karštas).

Pastabos

Kaip pasigaminti degintą sviestą: supjaustykite sviestą kubeliais ir sudėkite į puodą (bus paprasčiau, jei naudosite ne keptuvę, bet puodą (ne juodą), nes juodame fone bus sunku pamatyti sviesto spalvą. 

Kaitinkite sviestą, kol jis ims čirškėti ir burbuliuoti. Kai burbuliukai iš didelių taps maži, akylai stebėkite sviesto spalvą – ji turi būti raudonmedžio atspalvio ir kvepėti riešutais (atsargiai- nesudeginkite). Kai spalva pasieks tinkamą tamsumą, iškart nukelkite puodą nuo kaitros ir išpilkite sviestą į karščiui atsparų indą, palikite atvėsti. 

 

Recepto šaltinis – Delicious Australia
  • Paruošimo laikas: 20 min
  • Gaminimo laikas: 20 min
  • Kategorija: Desertai
  • Metodas: Orkaitė
  • Virtuvė: Lietuvos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė