Kadangi daug kam, kaip matau, šių metų atradimu tapo mano aprašytoji aguonų masė (Masa Makowa), kurią panaudojau mini varškės pyragaičių pagrindui, tai skubu pasidalinti dar vienu receptu, kuriam prireiks tos pačios paruoštos konservuotos aguonų masės. Žinoma, tokią masę galima pasidaryti ir patiems, juolab kad tada galima ir mažiau cukraus įdėti, tačiau neturintiems laiko tai puiki išeitis mėgautis šviežiais, namuose iškeptais kepiniais.
Nemažai kas klausinėjo, kur tos aguonų masės reiktų ieškoti. Iki šiol aš ją pirkdavau Lenkijoje, tačiau taip nudžiugau radusi Rimi, kad iškart griebiau keletą indelių! Ieškokite jos lentynose, kuriose sukrauti kepimo milteliai, vanilinis cukrus, pabarstai, pudingai ir kitokie kepiniams reikalingi ingredientai. Kad būtų lengviau ieškoti, štai kaip ji atrodo:
Na, o jei visi pirkiniai padaryti, ir dar nesinori „išeiti” iš šventiškų malonumų, užminkykite mielinę tešlą dar šiandien, kad po valandos kitos pakviptų karštomis mielinėmis bandelėmis pasilepinimui…:)
- 3 dideli kambario temperatūros kiaušinių tryniai
- 100 g labai minkšto sviesto
- 35 g šviežių mielių (arba 8 g tirpių)
- 3 šaukštai cukraus
- 250 ml šilto pieno
- 350 g miltų
- žiupsnis druskos
- 400 g aguonų masės
- 80 g maltų riešutų (graikiškų, migdolų)
- 1 kiaušinio trynys
- 1 šaukštas pieno
- Mažame indelyje sumaišykite mieles su 1 šaukštu cukraus, supilkite pieną ir įmaišykite 2 kaupinus šaukštus miltų. Gerai sumaišykite ir palikite šiltoje vietoje pastovėti apie 10 - 15 minučių, kad masė suputotų.
- Tuo tarpu persijokite likusius miltus į dubenį arba elektrinio kombaino indą, įberkite druskos, likusį cukrų ir viską sumaišykite. Supilkite kiaušinių trynius ir suputojusią mielių ir pieno masę ir maišykite (minkykite) tešlą apie 3-5 minutes.
- Dalimis sudėkite minkštą sviestą, visą laiką minkant, kol tešla bus minkšta ir elastinga.
- Tešlą sudėkite į dubenį, uždenkite švariu rankšluostėliu ir padėkite šiltai, kad pakiltų, maždaug 1 val.
- Kol tešla kyla, paruoškite įdarą - sumaišykite aguonų masę su maltais riešutais.
- Išimkite tešlą ant darbastalio ir miltuotomis rankomis ją sumaigykite. Pabarstykite darbastalį miltais ir iškočiokite iš tešlos keturkampį, maždaug 35 x 45 cm. padalinkite jį į 4 dalis (juostelėmis apie 11 cm) Viename krašte išilgai išdėkite ketvirtadalį aguonų įdaro ir suvyniokite į ilgą vamzdelį, užspausdami tešlos kraštus, kad laikytųsi. Atsargiai perkelkite į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, tešlos sujungimo puse į apačią. Tą patį padarykite su likusia tešla, palikdami tarpelius tarp tešlos vamzdelių, kad mielinė tešla kepdama galėtų pakilti.
- Kiekvieną tešlos vamzdelį skardoje supjaustykite apie 4-5 cm gabalėliais. Patepkite trynio ir pieno mišiniu ir palikite šiltoje vietoje maždaug pusvalandžiui, kad pakiltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Kepkite pyragėlius apie 25-30 minučių. Kai atvės, dar kartą supjaustykite tose vietose, kuriose tešla buvo įpjauta.
- 100 g cukraus pudros
- apie 2 šaukštai labai stiprios užplikytos kavos
- Sumaišykite visus ingredientus, užtepkite ant kiekvieno pyragėlio ir palikit sudžiūti.
Pingback: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas – Makowiec – Nidos receptai
Džiaugiuosi, Jūrate! Išies, paruošta aguonų masė – neeilinis palengvinimas šeimininkaujant! Labai smagu, kad nemažai šeimininkių jau ją išbandė!:) Smagios naujametinės šventės!!!
Labai ačiū, Nida, – ta masė tikras atradimas. Pamačiusi parduotuvėje dar prieš šventėms prasidedant ir prisiminusi jūsų pernai metų įrašą – griebiau skardinę. Kepiau pagal jūsų receptą sūrio tortą – puikus. Dėkui už receptus, ir gražių švenčių!