Midijos midijos midijos…. Nežinau kiek laiko vaikščiojau su mintimi jas pasigaminti. Skirtingai nuo savo vyro, kuris kadaise smarkiai apsinuodijo skrandį netinkamai pagamintomis midijomis, aš tiesiog dievinu šį Viduržemio jūros regiono delikatesą. Bet prisipažinsiu – niekuomet nebuvau iki šioj jų gaminusi. O ir liūdna mano vyro patirtis, kai nepatyrusi šeimininkė padarė kažką ne taip, stabdė mane nuo eksperimentavimo. Bet pagaliau pavyko prikalbėti Darių – grįžęs iš Lietuvos ir pora dienų pagyvenęs „ant lietuviško maisto” jis tapo labai atviras bet kokiems šių pietinių Europos kraštų virtuvės šedevrams:) Šiandien ryte, mūsų turgaus dieną, pats nuėjo į mūsų žuvies parduotuvėlę ir nupirko maišelį šviežutėlių midijų, lėktuvu atgabentų iš……. Lietuvos kaimynystės – Švedijos 🙂
Ach, kaip mudu kaiavome savo terasoje triuškendami sultingas midijas, pasigardžiuodami balto vyno apadažu, ir užsigerdami gaiviu atšaldytu Sauvignon Blanc… Ne gyvenimas – o rojus… Ir puikiai atšvęstas artėjantis savaitgalis:)
Produktai dviems asmenims:
Šlakas alyvų aliejaus
1 kg šviežių midijų
2 stiebai saliero
3-5 česnako skiltelės, susmulkintos
3 mažučiai (shallot) arba 1 vidutinio dydžio paprastas geltonasis svogūnas
200ml baltojo vyno
druskos, pipirų
Saujelė šviežių petražolių, sukapotų, ir pora šaukštų kapotų šviežių krapų
Pirmiausia kruopščiai perrenkame ir nuplauname midijas: nuvalome visus prilipusius augalus nuo jų kevalų ir patikriname, ar nėra atsidariusių kriauklių. Jei randame kurią atsivėrusią, pabeldžiame švelniai į stalą, ir jei kriauklė užsiveria, ji tinkama naudojimui. Jei ne – metame į šiukšlių dėžę. Taip pat išmetame visas sulūžusias, aptrupėjusias kriaukles. Šioje vietoje verčiau netaupyti ir išmesti įtartinas midijas, nei rizikuoti smarkiai apsinuodyti skrandį…
Dideliame puode įkaitiname didelį šlaką alyvų aliejaus. Jame patroškiname česnakus, svogūnus ir salierus. Nuolat maišome, neleidžiame jiems apskrusti, pakeisti spalvos, o tik suminkštėti. Kai svogūnai tampa permatomi, suberiame midijas, supilame vyną, įberiame druskos, pipirų ir uždengiame. Padidiname ugnį ir troškiname ant didelės ugnies 3-4 minutes. Paprastai per tokį laiką visos midijos atsiveria, ir yra tinkamos valgyti. Jei midijas pervirsime, jos taps tarsi guminės. Tad nepamirštame žiūrėti į laikrodį ir laiks nuo laiko pamaišyti.
Pabaigoje išjungiame ugnį ir pabarstome kapotomis petražolėmis ir krapais.
Taip paruoštos midijos gali būti pateikiamos su skrudinta balta duona (prancūziškas variantas) arba paskrudintomis bulvytėmis (belgiškas variantas). Mes valgėme su bulvytėmis: nuskutau 4 dideles bulves, supjausčiau jas šiaudeliais, nuploviau, nusausinau virtuviniu rankšluosčiu. Išdėliojau skardoje, ištiestoje pergamentiniu popieriumi, pabarsčiau šviežio čiobrelio šakelėmis, stambia jūros druska, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi ir pašoviau pusvalandžiui į įkaitintą iki 180C orkaitę.
Dėkui, Daina, pasitaisysiu:) Iš tiesų turėjau omeny alyvuogių aliejų (nors kažkodėl nuolat sakau alyvu- tarsi trumpinį kokį vartodama)
alyvuogiu alieju turbut turejai omeny, o ne alyvu. alyvos tai toks dekoratyvinis krumas purpuriniais ziedais 🙂
mmmm, skamba ir atrodo fantastiškai!