Mano močiutė visuomet sakydavo, kad pavasarį ir vasarą sriubą galima išvirti nors ir iš kirvio. Ką į puodą beįdėtum, sriuba gausis gardutėlė, nes per žiemą organizmas būna baisiausiai išsiilgęs šviežumos ir ypač žalumos. Viena mėgstamiausių mano pavasarinių sriubų yra dilgėlių, ypač patiekiama su bulviniais kukuliukais… Sodrios žalios spalvos sriuba atstoja ir pagrindinį patiekalą, jau nekalbant apie vitaminus, kuriuos organizmas su malonumu pasisavina. 

Pernai pavasarį negalėjau atsimėgauti meškiniais česnakais – plonais žaliais lapais, kurie vieni pirmųjų patenka į mūsų lėkštes kartu su kiaulpienėmis, dilgėlėmis ir garšvomis. Lietuvoje šis augalas saugomas, tačiau Skandinavijoje ir Anglijoje plyti ištisos pievos laukinių česnakų, tad galima juos valgyti pilna burna. Nežinau, ar kas pilna burna šiuos lapus valgo, nes česnako skonis išties stiprus:) Užtai meškinių česnakų pesto yra visiškas gėris, kurio šiemet prisigaminau kelis indelius ir laikau šaldytuve pačioms greičiausioms vakarienėms, kai laiko yra nebent pastai išsivirti (o žalios spalvos padažas laukia paruoštas:)). Tad jei dar neragavote šių pavasarinių gėrybių, labai rekomenduoju išbandyti – ne tik salotoms, bet ir antriems patiekalams gaminti!

Meškiniai česnakai

Šiandien meškinius česnakus panaudojau tirštai pavasarinei sriubai. Tekstūrai išgauti panaudojau apkepintus porus ir bulves, bei naminį vištienos sultinį, o spalvai ir skoniui – meškinius česnakus. Juos į puodą sudėjau tada, kai bulvės sultinyje buvo išvirę, tad subėrusi pasmulkintus meškinių česnakų lapus puodą nuėmiau nuo ugnies, ir kelias minutes palaukiau, kad jie karštyje tik suminkštėtų, bet neprarastų skaisčios spalvos nei vitaminų. Pabaigoje sriubą sutryniau blenderiui ir patiekiau su fetos sūrio gabalėliu bei skrudinta Gardėsio daržovių duonele. 

Tikiuosi, kad ir jus įkvėpiau pavasariniams skoniams ir spalvoms lėkštėse:) 

Trinta meškinių česnakų sriuba

Trinta meškinių česnakų sriuba

2 asm.

  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus arba ghee sviesto
  • 1/2 poro, supjaustyto žiedeliais (tiks švelniai žalsva ir balta dalys)
  • 2 bulvės, supjaustytos gabablėliais
  • 500ml vištienos sultinio (arba daržovių sultinio)
  • Sauja meškinių česnakų, pasmulkintų
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  • Fetos sūrio patiekimui (nebūtina)

Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite porus. Suberkite bulves ir taip pat minutę kitą apkepinkite. Supilkite sultinį, užvirinkite ir virkite ant nedidelės ugnies kol bulvės taps minkštos. Suberkite meškinius česnakus ir iškart nukelkite puodą nuo ugnies. Puodą uždenkite ir palikite 2-3 minutes pastovėti, kad meškiniai česnakai išvirtų. Elektriniu blenderiu (geriausia tuo, kurį galite panardinti į sriubą) suplakite masę. Paragaukite ar netrūksta druskos ir pipirų. Patiekite su gabalėliu feta sūrio ir paskrudinta duonele. 

Komentarų apie "Meškinių česnakų sriuba": 2

  1. Nida:

    Inga, mano irgi!! Pesto šiemet pasidariau 4 porcijas, nes jis pernai stovėjo šaldytuve kelis mėnesius (vis aliejumi viršų užpilant). Skanaus, tikiuosi kad patiks ir česnakinė sriuba!

  2. Inga:

    Ačiū, Jums Nida, už tuos puikius, puikius receptus. Mano šaldytuve jau stovi pesto stiklainėlis ir gražios žalios druskos indelis (pernai nusižiūrėjau Jūsų bloge). Sriubą išbandysiu gal net šiandien, kol dar česnakai nesuvyto.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *