Jau ne už kalnų šventės, kurioms ir fiziškai, ir psichologiškai aš labai rimtai ruošiosi. Renku receptus, perku produktus, mėginu vieną ar kitą dalykėlį virtuvėje, ir nekantrauju su jumis pasidalinti šio sezono naujais šventiniais pasiūlymais. Tikrai prižadu, kad nenuvilsiu, tad laukite šventinės serijos patiekalų pasirodant jau greit:)
O tuo tarpu prieš šventes dar bus keturių savaičių adventas, kai daug kas atsisakys mėsos arba saldumynų, kai kas gal ir dar kokius suvaržymus sau prisitaikys. Aš vienais metais labai rimtai to advento ėmiausi, ir man žinokit labai patiko! Viena vertus, pasikoregavo šiek tiek kūno apimtys (aktualu juk kiaurus metus, bet šventiniu periodu – ypač;)), o kita vertus, šventinis stalas buvo kaip niekada išlauktas, išgeistas, išsvajotas, ir dar niekada man Kalėdų valgiai tokie gardūs nebuvo kaip tais metais.
Adventas ar ne adventas, sveikai ir skaniai maitintis reikia kasdien. Vienas iš tokios sveikesnės mitybos elementų – baltymai ir daržovės, kurių prašyte prašo mūsų organizmas. Žuvis yra apskritai gėris neišpasakytas, tik va kartais nebūna paprasta tą žuvį sumaitinti mažesniems valgytojams. Tad jei jūs susiduriate su fantazijos stygiumi kaip padaryti, kad vaikai žuvį valgytų patys to net nežinodami, labai rekomenduoju išmėginti šiuos žuvies kotletukus! Suaugusiems ir kitiems sąmoningiems valgytojams jokie monai nei apgavystės nebus reikalingos, mat sultingi ir minkšti kotletai bus kuo gardžiausia vakarienė, o atšalę – ir puikus užkandis.
Kotetams aš naudojau menkės filė. Kaip žinia, menkė turi pakankamai stiprų kvapą (jis kai kam nepatinka, bet aš labai menkę mėgstu!). Tad šį specifinį menkės skonį ir kvapą sumažinsite lėtai „virdami” (poaching) žuvį karštame vandenyje su citrina. Menkė gali būti ir šaldyta, o ją keisti galite bet kokia kita balta jūrine žuvimi.
Menkės, kalafiorų ir pupelių kotletai
4 asm.
- 1 citrina, supjaustyta riekelėmis
- 4 skiltelės česnako, supjaustytos juostelėmis
- Sauja šviežių petražolių
- 1 litras vandens
- 500g menkės (arba kitos jūrinės baltos žuvies) filė be odos
- 500g kalafioro
- 400g indelis konservuotų sviestinių pupelių (arba išvirtų, jei nenorite naudoti konservuotų)
- 1/4 stiklinės susmulkintų šviežių krapų
- 1/2 stiklinės (50g) bolivinių balandų dribsnių (quinoa flakes)
- 1 kiaušinio baltymas
- 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės
- Druskos, grūstų pipirų
- 1/2 stiklinės manų kruopų arba džiūvėsių arba panko džiūvėsių
- Aliiejaus kepimui
Į gilų ir platų puodą (arba keptuvę) sudėkite citrinos riekeles, česnakus, nupjautus petražolių stiebus (lapelius pasilikite vėlesniam panaudojimui), supilkite vandenį, ir užvirkite. Kai skystis užvirs, įdėkite žuvį, uždenkite dangčiu, ir iškart nukelkite puodą nuo ugnies. Palikite žuvį „virti” 12 minučių. Tada labai atsargiai išimkite žuvį į lėkštę, ir šakute iškedenkite žuvies masę. Skystį, kuriame žuvis troškinosi, išpilkite.
Kalafiorą virkite pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas (apie 8 minutes). Nupilkite vandenį, kalafiorą sudėkite į didelį dubenį. Ten pat sudėkite pupeles (jei naudojate konservuotas, nupilkite skystį ir pupeles perliekite vandeniu) ir bulvių trintuve sutrinkite. Į masę sudėkite virtą žuvį, susmulkintus atidėtuus petražolių lapus, krapus, bolivinių balandų dribsnius (kynva), kiaušinio baltymą, citrinos žievelę, druską, pipirus, ir sumaišykite.
Išberkite manus (arba džiūvėsius, arba panko) į didesnę lėkštę. Šlapiomis rankomis formuokite kotletukus, ir apvoliokite juos iš abiejų pusių manuose. Kepkite įkaitintame aliejuje, geriausia nepridegančioje keptuvėje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių (maždaug po 3-4 minutes).
Man skaniausi šie kotletukai buvo su majonezu, sumaišytu su wasabi padažu.
Recepto šaltnis – Donna Hay.