Vienas iš labiausiai įsimintinų potyrių keliaujant po Meksiką man buvo meksikietiški naminiai pusryčiai… Paprastai su keptais kiaušiniais ir minkštutėliais avokadais lėkštėje būdavo patiekiama tai, kas liko „po vakar”. Būtent tokius pusryčius gamindavo Señora Chayo, namų, kuriuose buvau apsistojusi, pagalbininkė. Tą chalatu vilkinčią pagyvenusią moterį aš įsimylėjau nuo pat pirmos minutės, nors mudvi nesusikalbėjom jokia abiems mums suprantama kalba (ji žinojo tik ispanų, o aš pradžioje kalbinusi moterį angliškai, vėliau nusispjoviau ir kalbėjau lietuviškai, juk jokio skirtumo kurios kalbos ji nesupranta :)), mums kažkaip visai gerai gavosi bendrauti ženklais, žvilgsniais ir apsikabinimais 🙂 Tuos gardžius patiekalus, kuriuos ji ruošė, ir į kurių ruošimo procesą aš spoksojau per petį, aš pamenu iki šios dienos, nors nuo tų laikų praėjo daugiau nei dešimtmetis… Mudvi dar ilgus metus viena kitai siuntėm linkėjimus, o prieš rašydama šias eilutes net brūkštelėjau savo draugui iš Meksikos nusiųsdama s-rai Chayo labų dienų 🙂  (tikiuosi, jog ji vis dar yra mano bičiulių namų siela…) 

Meksikietiškiems pusryčiams nereikia nieko labai ypatingo: jei turite tortilijų, jei šaldytuve yra keli kiaušiniai, jei spintelėje kaip tik sunoko avokadas (ir jei dar iš po vakarykščio meksikietiško vakarėlio liko apkepintų virtų pupelių pagardo!) tokius galite pasigaminti kad ir šiandien. Beje, didžiausią pridėtinę vertę skoniui visgi gausite paskaninę pusryčius Čipotle padažu. Jei tik kur nors užtiksite „Chipotle in Adobo” stiklainėlį (arba konservuotą indelį) griebkite nė nemąstydami: tai parūkyti sudžiovinti ir vėliau rehidratuoti vidutiniškai aitrūs jelapeno pipirai, užkonservuoti padaže, pagamingame iš pomidorų, acto, česnakų ir kitokių prieskonių. Vieno tokio pipiro pakanka įmaišyti į padažą ar majonezą, ir skonio kokybės kartelė šoktels trims aukštais į viršų! Galima, žinoma, įsigyti ir džiovintų chipotle, tokiu atveju pradžioje juos reikės išmirkyti vandenyje. 

Pats lengviausias padažas, kurį panaudosite ir meksikietiškiems pusryčiams, ir bet kokioms kitoms takoms, ir net bulvytėms fri padažyti, yra Čipotle padažas:

1 šaukštas majonezo

4 šaukštai grietinės

1 čipotlė pipiras adobo padaže

1 skiltelė česnako

1/2 laimo sultys

druska

Visus šiuos ingredientus sudėkite į mažą blenderį ir išsukite iki vientisos masės. Galite įdėti ir daugiau čipotle pipirų, jei galite valgyti ugningą maistą:) Druskos ir rūgšties dėkite pagal skonį, ragaudami jau pagamintą padažą.

Na o mano šiandienos meksikietiški pusryčiai buvo tokie: keptuvėje pašildyta kukurūzų tortilija (galima ją apkepinti aliejuje), ant jos – storas Čipotle padažo sluoksnis, ant viršaus – avokado skiltelės, keptas kiaušinis, viskas pabarstyta patrupinta feta,  raudonojo svogūno riekelėmis ir šviežiomis kalendromis bei svogūno laiškais. 

Meksikoje toks patiekalas, aišku, būtų dar gardinamas apekpintomis troškintomis pupelėmis ir barstomas meksikietišku sūriu, kuris daug švelnesnis nei feta, bet šioje vietoje aš mėgstu improvizuoti ir man svarbu sunaudoti šaldyvuvo likučius:) 

Meksikietiski pusryciai kukuruzu tortilija ir keptas kiausinis
Kukurūzų tortilija ir keptas kiaušinis su priedais ir čipotle padažu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *