Savaitgalis skirtas visokiam pasilepinimui! Gerai pagalvojus, bene kiekvieną penktadienį yra ką atšvęsti – juk per savaitę nutinka įvairiausių gerų dalykų, mažesnių ir didesnių, kartais net iš esmės pakeičiančių gyvenimąJ Man kaip tik tokių pokyčių šią savaitę ir nutiko, tad penktadienis ir buvo skirtas tiems geriems pokyčiams paminėti:)

Pats didžiausias pokytis – tai šio blog’o atsinaujinimas:) Ir už atsinaujinimą dėkoju Linai iš Kiaunės reikaliukų. Kaskart Lina mane nustebina vis naujais sugebėjimais – tai kulinariniais, tai IT žiniomis…

Pagalvojau, kad jau seniai mėgavomės meksikietiškais patiekalais! Juolab, kad po mėnesio į svečius atskrenda mūsų bičiuliai, ES diplomatai, kurie šią kadenciją dirba ir gyvena Meksikoje! Tad aš jau gyvenu svečių priėmimo rūpesčiais (žinoma, jiems meksikietiškų patiekalų tikrai negaminsiuJ). O kitais žodžiais tariant, jei tik reikia surasti priežastį kodėl pagaminti tokią ar kitokią vakarienę – tą priežastį (ir progą) visada surasit:)

Taigi, apie meksikietiškus vakarėlius mūsų namuose… Jie vyksta ganėtinai reguliariai, tiesa, ne pernelyg dažnaiJ Meksikietiškas stalas būna nuklotas gėrybėmis, o smagiausia, kai prie to stalo sėdi pulkas bičiulių ir ne tik daužiasi Corona alaus buteliais, bet ir siunčia per rankas dubenis, pilnus ryžių, šviežių tortilijų, aštraus mėsos troškinio, guakamolės, pupelių padažo ir būtinai šviežios pomidorų ir čili salsos… Kiekvienas, kaip tik išmano, vynioja savo burrito, gardina ją padažais, barsto kalendros lapeliais, ir užgerdamas lediniu alumi džiaugiasi gyvenimu… Teigiamų emocijų – nors vežimu vežk!

Šįkart mes meksikietišką vakarėlį pasidarėm dviems – pabaliavojom abu su vyru savo balkonėlyje su vaizdu į mišką:) Pasiterlioti su tais priedais burritoms reikia nemažai, tad jau verčiau gaminkite daugiau ir kvieskite draugus į svečius:)

Apie savo sąsajas su Meksika jau esu rašiusi savo blog’e… Turiu ir savo tradicinį meniu tokiems kaip šis vakarėliams. Beje, visi produktai įsigyti Lietuvoje (išskyrus Masseca, arba kukurūzų miltus, reikalingus kukurūzų tortilijoms kepti. Jų dar neišekojau, bet gal kas nors matė kur jais prekiaujama? Šiuos miltus man atvežė mano draugas iš Meksikos, bet esu mačiusi jų ir Varšuvoje. Tad tik laiko klausimas, kada jais bus prekiaujama ir Lietuvoje).

Tradicinis mano meksikietiško vakarėlio meniu:

Kukurūzų tortilijos (pakeiskite jas kvietinėmis, pirktomis prekybos centre)

Šviežia pomidorų ir čili salsa

Pupelių padažas (dip’as)

Meksikietiški ryžiai

Aštrus maltos jautienos troškinys

Guakamole (avokadų ir pomidorų salotos, arba trinta avokadų masė)

Grietinė

Meksikietiski-patiekalai-14_BodyMeksikietiski-patiekalai-21_BodyMeksikietiski-patiekalai-18_BodyMeksikietiski-patiekalai-19_BodyMeksikietiski-patiekalai-1_BodyMeksikietiski-patiekalai-4_BodyMeksikietiski-patiekalai-16_BodyMeksikietiski-patiekalai-10_BodyMeksikietiski-patiekalai-24_LRMeksikietiski-patiekalai-31_BodyMeksikietiski-patiekalai-38_BodyMeksikietiski-patiekalai-34_BodyMeksikietiski-patiekalai-44_Body

 

 

 

Šviežia pomidorų ir čili salsa
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 pomidoras
  2. 1 žalias arba raudonas čili pipiras
  3. ¼ baltojo svogūno
  4. 1 didelė česnako skilelė
  5. Druskos
Instrukcijos
  1. Nedideliame puode užkaiskite vandenį, o jam užvirus įdėkite pomidorą ir čili pipirą. Pavirkite apie 5 minutes, tada išgriebkite ir atvėsinkite. Nulupkite pomidoro odelę, nupjaukite čili pipiro kotelį. Sumeskite pomidorą ir čili į blenderį kartu su svogūnu ir česnaku, ir sutrinkite.
  2. Jei salsa gavosi pernelyg tiršta, praskieskite ją vandeniu, kuriame virė pomidoras ir čili. Pagardinkite druska.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Pupelių padažas (dip’as)
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1.5 stiklinės pupelių (tinka rudos, juodos, raudonos), išmirkintos per naktį
  2. 1 lauro lapas
  3. 1 svogūnas
  4. 4 skiltelės česnako
  5. Aliejaus
  6. ½ šaukštelio kumino
  7. Druskos
  8. Grietinės
Instrukcijos
  1. Pupas užpilkite vandeniu, į puodą įmeskite lauro lapą, pusę svogūno ir 2 skilteles česnako, ir virkite ant nedidelės ugnies uždengtame puode apie valandą. Pačioje pabaigoje, prieš baigiant virti, kai pupelės bus visiškai minkštos, įberkite druskos (jei druskos dėsite pradžioje, tuomet išliks kietos pupelių odelės).
  2. Nupilkite vandenį, kuriame virė pupelės, pasilikdami jo apie pusę stiklinės. Išgriebkite lauro lapus.
  3. Likusį pusę svogūno susmulkinkite, česnakus labai smulkiai sukapokite ir apkepkite abu šlakelyje aliejaus, kol suminkštės.
  4. Suberkite pupeles kartu supakepintais svogūnais ir česnakais į elektrinio smulkintuvo indą ir pulsuojančiais judesiais smulkinkite, kol taps vientisa mase. Atskieskite vandeniu, kuriame virė pupelės, iki norimos konsistencijos. Pagardinkite kuminu, paragaukite ar netrūksta druskos. Pabaigoje įmaišykite grietinę.
  5. Pupelių padažą patiekite šiltą, su tortilijų čipsais arba kartu su visais kitais priedais buritoms.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Meksikietiški ryžiai
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1.5 stiklinės ryžių
  2. 2 vidutinio dydžio švieži pomidorai
  3. 1 didelis svogūnas
  4. 1 česnako skiltelė
  5. 3 šaukštai aliejaus
  6. 2.5 stiklinės sultinio (arba vandens)
  7. Druskos
  8. 1 stiklinė šviežių arba šaldytų žaliųjų žirnelių
  9. Saujelė kapotų kalendrų
Instrukcijos
  1. Ryžius švariai nuplaukite ir nusausinkite. Blenderyje sutrinkite pomidorą kartu su svogūnu ir česnaku.
  2. Įkaitintame puode storu dugnu aliejuje apkelinkite ryžius, kol šie ims spragsėti, truputį paruduos.
  3. Supilkite pomidorų tyrelę, išmaišykite. Tada supilkite sultinį, įberkite druskos. Užvirinkite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių, arba kol ryžiai suminkštės.
  4. Pabaigoje suberkite žirnelius, dar pavirkite apie 1-2 minutes, ir išjungę ugnį palikite, kad ryžiai dar išbringtų.
  5. Prieš patiekiant įmaišykite kapotas kalendras.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Aštrus maltos jautienos troškinys
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. Šlakelis aliejaus
  2. 1 didelis svogūnas, susmulkintas
  3. 3 česnako skiltelės, susmulkintos
  4. 500g maltos jautienos
  5. 1/3 stiklinės sultinio (arba vandens)
  6. 1 indelis konservuorų pomidorų savo sultyse
  7. 2 šaukštai pomidorų pastos
  8. ½ čili pipiro (arba pagal skonį), susmulkinto, arba Buga’s čili pastos
  9. 1 šaukštelis cukraus
  10. 1 šaukštelis kumino
  11. 1 šaukštelis saldžiosios paprikos
  12. 1 šaukštelis saldžiųjų čili dribsnių
  13. Druskos, juodųjų pipirų
  14. Šviežių raudonėlių patiekimui
Instrukcijos
  1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus ir česnakus. Sudėkite maltą jautieną ir kepinkite maišydami, kol mėsa pakeis spalvą, išsausės. Supilkite sultinį ir toliau kepinkite, kol jis visas išgaruos.
  2. Tada supilkite konservuotus pomidorus kartu su sultimis, įmaišykite smulkintus čili pipirus, pomidorų pastą, suberkite cukrų ir visus prieskonius, įberkite druskos, gerai išmaišykite ir troškinkite uždengtoje keptuvėje apie 20 minučių, arba kol skystis išgaruos.
  3. Pabaigoje, ypač jei dar liko skysčio, pakepinkite atidengę dangtį, nuolat maišydami.
  4. Prieš patiekiant patikrinkite ar netrūksta druskos ir pagardinkite šviežiais raudonėliais.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Vika – labai ačiū už pastabas!! Būtinai kuo greičiau pasistengsiu viską išspręsti!!!

  2. Vika:

    Šaunus atsinaujinimas, tačiau jame tikrai dar galima šį tą pataisyti 🙂 Nes Jūsų tekstuose esančios nuorodos į senesnius receptus neatsidaro tiesiogiai (t.y. nukreipia tik į pirmą „namų” puslapį). Lygiai taip pat ir prenumeruojant rss, kuriame be visa ko neberodo pilno teksto, o ir nuotraukos viena ir ta pati (iš recepto: Virtiniai su mėlynėmis). Tikiuosi, kad šios smulkios problemos pasitaisys ir toliau mielai galėsiu skaityti Jūsų publikuojamus šaunius receptus 🙂

  3. dusia:

    NIDA,PUIKUS BUDAS PRIIMTI SVECIUS! BUTINAI BANDYSIU. TORTIJAS PIRKSIU,VISA KITA NE PROBLEMA PARUOSTI! ACIU

  4. Nida:

    Dėkui, Odeta:) Nuotraukos didelės visai kitaip atrodo… Gerai, kai kartais priverstiniai pasikeitimai įvyksta- proga susitvarkyti ir atsinaujinti:)

  5. Nida:

    Iš tiesų, Asta:) Jaučiuosi kaip po remonto – nors valymosi ir tvarkymosi daug, bet jau matosi pagražėjimo vizija:)

  6. Nida:

    Lina, čia tortilijų presas, ne keptuvė:) Ją parsivežiau iš Meksikos:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *