Žiūriu aš pro langą į brėkštantį saulėtą rytą, ir visomis išgalėmis noriu prilaikyti vasarą, kad ji dar pasiliktų, kad nepabėgtų iki pat kitų metų… Šią savaitę žada ypatingai puikius orus, tad kodėl gi nepasidarius sau šventės ir nepasijutus savo nuosavuose namuose tarsi karštoje Meksikoje?:)
Su Meksika mane sieja ypatingas ryšys, jo nė neslepiu… Kaskart kukurūzų tortilijų skonis mane sugrąžina į tuos laikus, kai visą vasarą Monterėjaus mieste krimtau mokslus. Jei po teisybę, ne mokslų niuansus labiau iš tų laikų pamenu, bet meksikietiškų takų krimtimą:) Man jos buvo tokios neatsivalgomos, kad kasdien jas tarsi iš naujo atrasdavau:) Vėliau į Meksiką mane keliai vedė dar ne kartą, bet tie pirmosios pažinties su šia egzotika momentai man įstrigo labiausiai.
Kai vasarą keliavom po Lenkiją, užsukau į vietinę pasaulio virtuvių parduotuvę labai specifinio dalyko – kukurūzų miltų, skirtų meksikietiškoms tortilijoms kepti. Tad išsitraukusi savo sunkųjį presą, parsivežtą prieš nežinia kiek metų iš Mechiko, spaudžiau kukurūzinius paplotėlius ir formavau plonytes „lėkšteles”, į kurias meksikiečiai krauna mėsą su pačiais įvairiausiais priedais ir padažais. Kuo gausesnis stalas, tuo geriau, tuo visiems smagiau. Juk savo skonio taco kiekvienas tikrai moka susidėlioti, kad tik būtų iš ko rinktis:)
Priedai priedais, bet pagrindinis takų įdaro elementas yra mėsa. Ir šįkart išmėginau šios mėsos paruošimą gana neįprastu būdu – ilgas valandas labai žemoje temperatūroje ją kepiau savo Big Green Egg grilyje. Iškaulinusi ėriuko mentę, ją įtryniau prieskoniais, panardinau į apelsinų sulčių bei alaus vonią, ir įkūrusi Big Green Egg palikau emaliutame ketaus puode troškintis beveik 4 valandoms! Sakysit, išprotėjau, kaip per tiek laiko mano mėsa, prabuvusi ant žarijų, nepavirto anglių gabalu?:) Čia ir yra didysis Big Green Egg džiaugsmas, kad sureguliuota temperatūra palaikoma itin tiksliai, paprastai nebūna jokių jos svyravimų, nustačius reikiamą galima eiti miegoti arba važiuoti susipirkti kitus reikiamus ingredientus vakarėliui:) Tas temperatūros nustatymas taip pat itin paprastas – du tarpeliai dviejose ertmėse grilio kaminėlyje ir jo apačioje: kuo tarpeliai didesni, tuo karščio daugiau.
Po tiek valandų troškinimo, ėriuko mentė buvo tokia, kad ją patogiausia buvo net ne pjaustyti, bet plėšyti šakute. Peilių ant meksikietiško stalo apskritai nereikia (kaip ir šakučių – viskas valgoma rankomis!). Kadangi ėriena kepė krosnyje (kamado tipo grilis yra pagamintas iš keramikos, tad užvožus dangtį jis tampa tarsi senoviškas pečius, išlaikantis ne tik karštį, bet ir neleidžiantis kepamam maistui išdžiūti!), mėsa buvo nežmoniško sultingumo ir aromatingumo! Nuo šiol visas plėšytas kiaulienas ir jautienas gaminsiu tik Kiaušinyje, taip ir namuose orkaitės laisvos lieka kitiems dalykams kepti, ir iškepusios mėsos kokybė gaunasi išskirtinė. Toks ilgas mėsos kepimas nedidelėje temperatūroje taps dar aktualesnis kai orai atvės, ir norėsis vis daugiau komfortiškų sočių patiekalų… Va tada mano kamado grilyje dar dažniau kunkuliuos troškiniai….
Bet kol dar saulė šviečia- skubiai visi skrendam į Meksiką, reisas jau šį savaitgalį!
Pasiruošimas | 15 min |
Laikas | 5 val |
Porcijos |
asm
|
- ėriuko mentė(koja) iškaulinta, apie 1,5kg
- 1 apelsino sultys ir nutarkuota žievelė
- 1 laimo sultys
- 2 šaukšteliai kumino
- 1 šaukštelis čili pipirų (vidutinio aitrumo) - dėkite tiek, kiek toleruojate aitrumą
- 1 šaukštelis rūkytų paprikų
- 2 šaukšteliai oregano
- 1 šaukštelis cinamono
- 4 skiltelės česnako sutrintos
- 1 šaukštelis druskos
- 200 ml alaus labiausiai tiks šviesus
Ingredientai
|
|
- Patiekalą pradėkite gaminti likus mažiausiai parai iki patiekimo. Nukaulintą ėrieną keliose vietose įpjaukite peiliu (nupjaukite riebalų perteklių). Sumaišykite visus prieskonius ir apelsinų bei laimo sultis ir apelsino žievelę, ir šiuo mišiniu gerai įtrinkite visą mėsą. Sudėkite mėsą į troškinimo puodą (geriausia tiks špižinis), uždenkite ir palikite marinuotis per naktį.
- Kitą dieną įkurkite grilį (arba įkaitinkite orkaitę) iki 130-140C. Į troškinimo indą supilkite alų. Pašaukite lėtai troškintis apie 4 valandom. Kelis kartus patikrinkite, ar nesumažėjo skysčio, apverskite mėsą kita puse. Mėsa turi būti tokia minkšta, jog byrėtų vos palietus, ją būtų galima plėšyti dviem šakutėm. Skysčio kiekis turėtų būti gerokai sumažėjęs. Šioje stadijoje mėsą galite padėti šaltai ir pabagti ją gaminti po keletos dienų.
- Prieš patiekiant, ypač jei mėsą laikėte šaldytuve, įdėkite į įkaitintą grilių (arba orkaitę) iki 180C. Po maždaug 20 minučių mėsą išimkite, o troškintuvą su skysčiu palikite orkaitėje tol, kol padažas sutirštės. Dviem šakutėm "suplėšykite" mėsą ir sudėkite atgal į troškintuvą. Parragaukite, ar netrūksta druskos (gal šiek tiek saldumo?). Laikykite šiltai iki pat patiekiant. Patiekite su kitais priedais, salsomis, meksikietiškais ryžiais ir guacamole.
Porcijos |
asm
|
- 1 šaukštas aliejaus
- ½ svogūno supjaustyto smulkiai
- 1 skiltelė česnako susmulkinta
- ½ čili pipiro susmulkinto
- 1 stiklinė ryžių ilgalgrūdžių (180g)
- 450 ml sultinio geriausia vištienos, bet tiks ir daržovių (vegetariškai versijai)
- 3 šaukštai pomidorų tyrės (trintų pomidorų) arba 1 pomidoras, sutarkuotas
- druskos
- pipirų
- kalendrų patiekimui
Ingredientai
|
|
- Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus, Kai jie suminkštės, sudėkite česnakus ir dar truputį pakepinkite, tik neleiskite susvilti. Suberkite ryžius ir kepinkite kelias minutes, maišydami, kol ryžiai pasidengs riebalais ir taps mažumėlę skaidrūs (apie 5 min).
- Kitame puode užvirinkite sultinį ir sumaišykite jį su pomidorų tyre (arba tarkuotu pomidoru). Karštą sultinį supilkite į keptuvę su ryžiais, pasūdykite, įberkite pipirų, uždenkite (jei neturite dangčio uždenkite folija) ir palikite troškintis ant nedidelės ugnies apie 25 minutes. Patiekdami pabarstykite šviežiomis kalendromis.
Porcijos |
stiklinės
|
- 4 čili pipirai
- 1 raudonasis svogūnas nenuluptas, perpjautas į 4 dalis
- 4 skiltelės česnako nenuluptos
- 300 g pomidorų
- 1 šaukštelis cukraus
- 2 laimų sulčių
- kalendrų
- druskos
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkit grilio groteles (arba pasinaudokite tuo laiku, kol grilis kaista kitiems kepiniams). Ant grotelių arba ant špižinės keptuvės) sudėliokite čili pipirus, svogūną. pomirodus ir nenuluptus česnakus ir kepinkite kol gražiai apsvils odelės. Nuimkite nuo grotelių, atvėsinkite, nulupkite odeles nuo pomidorų, nulupkit svogūnus, išspauskit česnakus, ir viską sudėkit į blenderį. Susmulkinkite iki vientisos masės, pagardinkite laimo sultimis, kapotomis kalendromis ir druska. Laikykite sandariai uždarytame inde šakdytuve savaitę.
Recepto šaltinis - žurnalas Olive
Porcijos |
asm
|
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus
- ½ stiklinės svogūnų supkaustytų kubeliais
- 3 skiltelės česnako susmulkintos
- 1 indelis juodųjų pupelių konservuotų (400g)
- 1 šaukštelis kumino
- druskos
Ingredientai
|
|
- Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Pabaigoje, kai svogūnai suminkštės, sudėkite česnakus. Supilkite juodąsias pupeles kartu su skysčiu, įbertkite kumino, ir užvirkite. Sumažinę ugnį uždenkite keptuvę ir patroškinkite apie 15 minučių, vis pamaišant, kol masė sutirštės, taps aromatinga. Paragaukite ar netrūksta druskos. Patiekite šiltą
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. #reklama.