Kalėdinis keksas, ar čiskeikas? Štai kokia būna amžina dilema mano galvoje, kuomet sėdu sudarinėti šventinį meniu. Dažniausiai viskas baigiasi tuo, kad iškepu ir tą, ir tą, nes pasirinkti tarp dviejų mano mėgstamiausių šventinių kepinių praktiškai neįmanoma. O jūs, ar nesikankinat priimdami sprendimus dėl Kalėdinio desertų stalo?

Cinamono, imbierų ir gvazdikėlių aromatas man akimirksniu sukuria šventinę nuotaiką, todėl neįsivaizduoju situacijos, kad namai nekvepėtų šiais prieskoniais prigardintais kepiniais. Parinkdama desertą švenčių stalui kasmet praleidžiu bene daugiausia laiko – viena vertus, norisi išlaikyti tradicijas, kita vertus – nustebinti šeimą ir svečius kažkuo, ko jie dar neragavo, ir ko tikrai nesitiki. 

Tad šiandien jums pristatau išskirtinio skonio kepinį su viduje paslėptu siurprizu 🙂 Prapjovę šį aromatingą meduolinį keksą, svečiai tarsi dovaną ras viduje paslėptą… visų taip mėgstamą sūrio pyrago juostą! Argi ne puiki mintis vienu šūviu nušauti du zuikius?

Kalėdinis keksas
Kalėdinis keksas – tikra švenčių stalo puošmena
Keksas su sūrio pyrago įdaru
Cinamonais ir imbierais prigardinto kekso viduje – sūrio pyrago įdaras
Gingerbread bundt cake with cheesecake swirl
Drėgnas ir aromatingas pyragas šviežias išliks kelias dienas
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kalėdinis keksas su sūrio pyrago įdaru

Meduolinis keksas su sūrio pyrago įdaru


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Užtruks: 1 val 40 min
  • Kiekis: 10 porc 1x

Aprašymas

Aromatingas, minkštas ir drėgnas Kalėdų keksas su siurprizu viduje! Įsitikinkite, kad turite maždaug 2L talpos kepimo formą šiam keksui kepti.


Ingredientai

 

Meduoliniam keksui

  • 180 g sviesto ((minkšto, kambario temperatūros), plius šiek tiek kepimo formai patepti)
  • 170 g rudojo cukraus
  • 130 g baltojo cukraus
  • 70 g melasos
  • 2 šaukšteliai vanilės pastos
  • 3 kiaušiniai ((kambario temperatūros) dideli)
  • 350 g miltų
  • 3 šaukšteliai malto imbiero
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • ½ šaukštelio nutarkuoto muškato riešuto
  • žiupsnis smulkios druskos
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis valgomosios sodos
  • 250 ml kefyro

Sūrio pyrago įdarui

  • 250 g kreminio sūrio
  • 40 g baltojo cukraus
  • 1 šaukštelis vanilės pastos
  • 1 kiaušinis ((didelis), kambario temperatūros)
  • 1 šaukštas miltų

Instrukcijos

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C (su vėjeliu).
    Kekso kepimo formą (apie 2L talpos) gerai ištepkite sviestu (arba aliejumi, arba išpurkškite purškiamais konditeriniais riebalais) ir atidėkite į šalį.
  2. Pasigaminkite sūrio pyrago masę: mikseriu suplakite kreminį sūrį kartu su cukrumi ir vanile. Įmuškite kiaušinį ir toliau plakite, kol viskas gerai susimaišys. Persijokite miltus ir sumaišykite iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
  3. Švariame mikserio inde iki purumo išsukite sviestą su ruduoju ir baltuoju cukrumi bei melasa ir vanile (apie 3-4 minutes). Po vieną muškite kiaušinius, kaskart labai gerai išplakdami masę.
  4. Sumaišykite miltus su prieskoniais, kepimo milteliais, soda ir druska ir viską persijokite tiesiai į indą su sviestu. Plakite vidutiniu greičiu, tik kol viskas gerai susimaišys. Pabaigoje supilkite kefyrą ir vėl sumaišykit iki vientisos masės.
  5. Supilkite ⅔ meduolinio kekso masės į paruoštą kepimo formą, mentele sulyginkite paviršių. Supilkite sūrio pyrago masę, sulyginkite paviršių. Ant viršaus užpilkite likusią ⅓ meduolinio kekso masės ir sulyginkite paviršių taip, kad pilnai užsidengtų sūrio masė.
  6. Kepkite apie 1 val ir 20 minučių, arba kol patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite sausą. Išėmę iš orkaitės palikite keksą 20 minučių formoje, kurioje jis kepė, tik tada apverskite ir išimkite iš kepimo formos, palikite pilnai atvėsti ant grotelių. Perkelkite ant serviravimo lėkštės ir pabarstykite cukraus pudra.

Pastabos

Recepto šaltinis – Emelia Jackson
  • Paruošimo laikas: 20 min
  • Gaminimo laikas: 80 min
  • Kategorija: Desertai
  • Metodas: Orkaitė
  • Virtuvė: Lietuvos

Komentarų apie "Meduolinis keksas su sūrio pyrago įdaru": 2

  1. Nida Degutienė:

    Lilijana, melasą galite pakeisti tamsiu sirupu, arba medumi, arba klevų sirupu. Medus savo skoniu gali dominuoti, bet jei jums patinka tas poskonis – puiku. Sirupu ir medumi melasą keiskite santykiu 1:1. Taip pat galite pakeisti melasą ir ruduoju cukrumu (santykiu ¾:1), likusią ¼ dalį pridedant vandens.

  2. Lilijana Dumbrauskienė:

    Labai viliojančiai atrodo. O be melisos pavyks ar ji būtina ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė