Kiekvienąkart kai imuosi kokio nors tradicinio lietuviško patiekalo gaminimo, pati nustembu, koks nuostabus yra mūsų pačių tautinis kulinarinis paveldas, ir koks jis įdomus kitataučiams, mažai žinantiems apie Lietuvą!
Anądien į svečius susikvietusi savo būrelio „Come in to my Kitchen” drauges, demonstravau kaip mes gaminam ceplinus. Ir pati labai mėgavausi procesu, nes cepelinus aš gaminu gal kokį kartą per 5-6 metus, jei ne rečiau 🙂 O kadangi esu po kelių savaičių pasikvietusi svečių, kuriems prižadėjau būtent cepelinų balių, privalėjau išsibandyti australiškų bulvių krakmolingumą (jos tarsi sukurtos cepelinams, beje!!) ir prisiminti visokias sėkmingo virimo subtilybes.
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/b7bc3640-b479-4467-a36d-22f1136bec9c.jpg)
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/c2a79513-11bd-4171-97d7-84b5e243bdff.jpg)
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/8283019c-78eb-40a7-a890-195760a4aca7.jpg)
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/a9472d8e-d395-4284-ae97-4db338ce28d6.jpg)
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/d6557af2-0eac-4100-85aa-18059e3866fb.jpg)
Įdomiau nei pats gaminimo procesas buvo stebėti mano bičiules iš Libano, Irano, Libijos, Kanados, Australijos, Singapūro, kurios ne tik nėra girdėję cepelinų pavadinimo, bet iki šiol nežinojo, kuriems galams skirta ta smulki tarka :)) Mano draugėms patiko viskas – ir konsistencija, ir forma, ir skonis, ir net užsimiršę, kad kiaulienos nevartoja, su pasimėgavimu mano draugės dėjosi ant cepelinų paskrudintų spirgučių ir šaukštais kabino grietinę:)
Dar įdomesnė patirtis joms buvo su…. barščių sriuba! Būtent barščius nutariau pagaminti, norėdama, jog jos pajustų tikrą lietuviškų pietų dvasią: juk reti lietuviški pietūs apsieina be sriubos (bent mano namuose be sriubos nebūna nė vienos dienos!). Artimuosiuose Rytuose, pavyzdžiui, sriuba patiekiama itin retai, tik tada, kai labai šalta, arba tada, kai kažkas negaluoja. Todėl nesitikėjau, kad barščiai turės pasisekimą. Oi oi kaip klydau – visos iki vienos mano viešnios puolė kartoti sriubos po antrą porciją, o arabės negalėjo patikėti, kad…. iš burokėlių galima virti sriubą!!! Va tokie, pasirodo, mes skirtingi… 🙂
Na o šiandien kepiau medaus tortą, dar vieną tradicinį lietuviško šventinio stalo kepinį. Medaus torto iki šiol nebuvau kepusi, todėl tiesiu taikymu nukeliavau ieškoti recepto ten, kur paprastai būna patikimi lietuviškų (ir ne tik) kepinių receptai – į svečius pas „Saulėta Virtuvė„. Receptą, kaip visada, šiek tiek adaptavau, sumažindama cukraus kiekį, be to, mano medus iš Naujosios Zelandijos šiek tiek šviesesnis nei lietuviškas, tad lakštai gavosi gal šviesesni, nei jie būtų išėję Lietuvoje. Tačiau skonis skonis…. Svečiai, kurie jo skanavo, negalėjo sustoti valgę, o kas liko – išsidalino po gabalėlį, kad parneštų paragauti namiškiams:)
Dar vieną kitą žodį parašysiu apie savo tortų dekoracijas. Aš dievinu paprastus sezoninius žiedus, kurių visada galiu rasti čia, Kanberoje. Šįkart tortą papuošiau šakele nacionalinio auksaspalvio Kanberos augalo – wattle. Kai sužydi šie nuostabaus grožio krūmai, visas miestas tiesiog paskęsta geltonume. Wattle žiedeliai buvo pats mylimiausias Karalienės Elžbietos augalas, jos laidotuvių ceremonijoje visas Australijos Parlamentas, kuriame vyko Karalienės pagerbimas, buvo nuklotas žalių augalų juostomis, ir kiekvienas dalyvis į tą žalią kilimą įsmeigė po šakelę Wattle, tad ceremonijos pabaigoje viskas pražydo skaisčiai geltona spalva…
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/Medaus-tortas-3Vertical.jpg)
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/Medaus-tortas-18Vertical.jpg)
![](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/Medaus-tortas-26Vertical.jpg)
![lietuviškas medaus tortas](https://nidosreceptai.lt/wp-content/uploads/2023/07/Medaus-tortas-11Square-150x150.jpg)
Medutis – medaus tortas
- Užtruks: 1 valanda
- Kiekis: 10 porc 1x
Aprašymas
Tradicinis šventiškas lietuviškas medaus tortas
Ingredientai
Lakštams
- 100 g sviesto
- 100 g medaus ((natūralaus, gali būti ir ne skystas))
- 170 g rudojo cukraus ((originaliame recepte – 200g))
- ½ šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis cinamono
- ½ šaukštelio malto muskato
- ½ šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
- ¼ šaukštelio maltų imbierų
- ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 3 kiaušiniai ((dideli))
- 600 g miltų ((kiekis apytikslis))
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
Kremui
- 1 kg grietinės
- 180 g cukraus ((originaliame recepte – 200g))
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- 3 šaukštai citrinų sulčių ((arba pagal skonį))
- 250 ml grietinėlės 36% riebumo
Instrukcijos
- Į puodą sudėkite sviestą, medų, cukrų, druską, visus prieskonius, ir užkaiskite. Maišykite, kol sviestas pilnai ištirps ir visi ingredientai susimaišys. Nukelkite puodą nuo kaitros ir palaukit, kol atvės.
Supilkit šią masę į virtuvinio kombaino indą, įmuški vieną kiaušinį ir išsukit, kol kiaušinis pilnai įsimaišys į masę. Taip pat po vieną įmaišykit likusius kiaušinius. - Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir šį mišinį dalimis sudėkite į sviesto ir kiaušinių masę, kaskart vis gerai išmaišydami. Tešla turi būti minkšta ir vienalytė.
Padalinkite tešlą į 8 lygias dalis (nepatingėkite pasverti, kad dalys tikrai būtų vienodos) ir iš kiekvienos dalies suformuokite apvalų diską, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (galit palikti per naktį). - Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
Atkirpkite 8 lakštus kepimo popieriaus. Ant kiekvieno nubrėžkite tokio dydžio apskritimą, kokio dydžio turite kepimo skardą su nusegamais kraštais (geriausia nusekite kepimo formos šonus ir apibrėžkite išorinę šios formos liniją) – pvz., 22-23cm. - Imikite po vieną tešlos diską, dėkite į ant kepimo popieriuje nubrėžto apskritimo centrą (geriausia, jei kepimo popierių apversite kita puse, kad tešla nesiliestų su pieštuko palikta žyme). Iškočiokite (šiek tiek pabarstę tešlą ir kočėlą miltais) labaoi ploną tešlos apskritimą taip, kad tešla išsikištų iš apibrėžto apskritimo apie 1cm (nepergyvenkite dėl nelygių kraštų – jie nusipjaus). Subadykite visą tešlos paviršių šakute.
Kepkite kiekvieną lakštą atskirai po maždaug 5 min., arba kol gražiai apskrus. Išėmę iš orkaitės iškart, kol tešla dar nesukietėjus, uždėkite ant iškepto apskritimo tą pačią nusegamos formos dalį, kurią, naudojote brėžiant apskritimą, ir peiliu apipjaukite tešlą palei vidinę nusegamo žiedo liniją (kad lakštas būtų truputėlį mažesnis ir sutilptų į kepimo formą). Taip iškepkite visus lakštus ir palikite ataušti ant grotelių. Nupjautų kraštelių neišmeskite, juos panaudosite papuošimui. - Pasiruoškite kremą: sumaišykite grietinę su cukrumi, vanile, citrinų žievelėmis ir sultimis. Atskirame inde suplakite grietinėlę iki putų ir atsargiai įmaišykite į grietinės masę.
- Geriausia tortą surinkti taip, kad galėtumėt jį apjuosti kepimo forma su nusegamais kraštais – taip tortas bus tiesus ir tolygus. Dėkite ant kepimo formos pagrindo vieną lakštą ir visą jo paviršių ištepkite kremu (vizualiai paskirstykite kremą į 8 dalis, plius pasilikite šiek tiek šonams patepti). Kaskart uždėję naują lakštą paspauskit, kad kremas tiesiogiai pasiskirstytų ir kiekvienas sluoksnis tolygiai priliptų. Ant viršutinio sluoksnio taip pat užtepkite kremo. Uždenkite tortą maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, laikykite bent per naktį (galite ir ilgiau – taip torto skoniai susigers ir tešlos lakštai suminkštės).
- Likusias nupaustytas dalis sutrupinkite smulkintuvu (arba sudėkite į polietileno maišelį ir sutrinkite kočėlu). Nuimkite nuo torto šoninius bortelius, perkelkite ant serviravimo lėkštės. Torto šonus ištepkite likusiu kremu ir visą paviršių (šonus bei viršų) aplipdykite trupiniais. Papuoškite cukraus pudros ornamentais, gyvom gėlėm ar uogom, vaisiais.
Pastabos
Recepto šaltinis – Saulėta Virtuvė
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 40 min
- Kategorija: Desertai
- Virtuvė: Lietuvos
Labai ačiū už komplimentus:)
Ši geltona gėlė išties labai panaši į mimozą, bet tas augalas vadinasi Wattle (radau vertimą, kad čia Australijos akacija)… Pavasarį tai pirmieji žiedai, viskas aplink geltonuoja….. 🙂
Ta geltona gėlė – tai mimoza, pietų augalas…. Gerb. NIda – jūs tobula, kaip ir jūsų receptai…ačiū!
Kuo galima pakeisti grietinėlę
Dar galima į cepelinų tešlą įtarkuoti svogūną, kartu su bulvėmis. Svogūnas duoda minkštumą, bet jo nesijaučia kas nemėgsta
Taip, Jūrate, tikrai žinau vitamino C triuką balinti bulvėms, bet kažkaip labai labai bijau, kad tik tos rūgšties nesijaustų… Man bulvių patiekalai ir rūgštis (neskaitant grietinės) niekaip nesiderina mintyse:)) Bet tikrai gerai jūs sakot – reikia išsibandyti ant „nerizikingų” dalykų, tokių kaip bulvių blynai ir įsitikinti 🙂 Ačiū už pastebėjimą!
Nida, jeigu į cepelinų tešlą įdėtumėte gryno vitamino C, būtų balti, nepajuodę. Kartais bijoma, kad tada cepelinai bus rūgštūs, bet nieko panašaus, man net pagerina skonį. Pradžiai galima pabandyti su bulviniais blynais 🙂 Kad atsirastų supratimas kiek kokiam kiekiui dėti. Mama išverda 40 – 50 vnt, deda 3 – 4 tabletes (ištirpinti vandenyje ar tų pačių tarkių sultyse ir supilti tešlon). O medutis labai labai. Priminėt, seilės tįsta, reikės kepti 🙂