Netikėkit, jei kums kas nors mėgins pasakoti, kad indiškus patiekalus galima pasigaminti greitai. Ne, negalima. Nei lęšių troškiniai, nei juolab aromatingi kariai greitai nepasigamina… Nusiteikit, kad virtuvėje teks praleisti valandas (taip taip, praleisti, nes teks nuolat maišyti puodą arba bent jau būti netoliese, kad nepražiopsotumėt momento ir visas darbas nenueitų šuniui ant uodegos dėl prisvilusio puodo).
Anąkart, kai sukinėjausi virtuvėje pas savo bičiulę indę Naseem, kuri mane mokino kaip teisingai suvynioti ir išsikepti samosas, Naseem pasakojo, jog indiškuose namuose didžiuliai puodai kaista ko ne visą dieną… Šiais laikais miestuose gyvenantys indai turi įsigiję greitpuodžius, kurie, pavyzdžiui, ankštinių ingredientų virimo laiką sumažina ko ne perpus. Tačiau kai kalba eina apie karius, nė nesvajokite juos pasigaminti nei per pusvalandį, vargu ar pakaks ir valandos… Kiekvienas ingredientas, kiekvienas prieskonis į karius keliauja tam tikru eiliškumu, skoniams reikia duoti pakankamai laiko „susiženyti”, geriausia, jei karis dar ir pastovi per naktį, taip jis tampa dar išraiškingesnis, dar skanesnis…
Tačiau nėra viskas taip beviltiška su ta indiška virtuve, ir tuoj jums papasakosiu kodėl! Ogi pasigaminus pagrindinį kario „paruoštuką”, galutinis patiekalo sukonstravimas išties neužims nė 30-ties minučių! Tad jei kokį savaitgalį norėtumėt paskirti to „paruoštuko” darymui, pasigaminkite jo iškart kelias porcijas į priekį ir užsišaldykite, atmatavę reikiamomis porcijomis. Taip galėsite mėgautis autentiška Indijos virtuve kada panorėję.
Tas mano minimas „paruoštukas” – tai pomidorų ir svogūnų masala. Vos pora šaukštų šio pagardo, ir kiekvienas jūsų ruošiamas indiškas karis įgaus ryškesnių skonio potėpių. Tačiau tas skonio gilumas nebus išgaunamas niekaip kitaip, tik ilgai (aš užtrukau ilgiau nei 2 valandas) lėtai kepinant svogūnus ir troškinant juos su konservuotais pomidorais. Šiai masalai tikrai neprireiks jokių keistų ar sunkiai surandamų ingredientų, greičiausiai visko turite savo spintelėse. Žinau, kad skaitydami receptą, greičiausiai kursite planus sumažinti aliejaus kiekį (žinau, nes pati taip visada darau :)). Bet čia siūlau to nedaryti ir laikytis proporcijų. Antraip svogūnų tinkamai nekaramelizuosite, o tai reiškia, kad jūsų masala bus ne tokia, kokia turėtų būti. Recepto apačioje visgi parašiau jums vieną praktinį patarimą dėl to aliejaus 🙂
Na o kai pomidorų ir svogūnų masala pagaminta, paruošti karį su žaliais žirneliais (mattar reiškia žirneliai) – vieni juokai. Patiekite šį vegetarišką karį su virtais ryžiais ir/arba indiška naan duona. Ir tik priminsiu, kad mūsiškis baltas sūris yra kuo puikiausias indiško paniro pakaitalas. Kitąkart tokį pat karį galite ruošti ir su vištiena ar, pvz., virtomis bulvėmis, konservuotomis pupelėmis.




Mattar Paneer – indiškas vegetariškas karis su žirneliais ir baltu sūriu
- Užtruks: 30 min
- Kiekis: 2-4 porc 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Tirštas ir sotus vegetariškas karis su paniru, kurį puikiai pakeis lietuviškas baltas sūris
Ingredientai
- 300g pomidorų ir svogūnų masalos (receptas žemiau)
- 30g pomidorų pastos (koncentrato)
- ¼ šaukštelio smulkios druskos
- ⅓ šaukštelio cukraus
- ⅓ šaukštelio garam masala prieskonių mišinio
- ¼ šaukštelio maltų kuminų
- 100g žalių žirnelių (gali būti šaldyti)
- 200g paniro (arba balto sūrio), supjaustyto kubeliais
- 70ml grietinėlės
- Šviežių kalendrų, virtų ryžių ir/arba naan duonos patiekti
Instrukcijos
- Vidutinio didumo puode pašildykite pomidorų ir svogūnų masalą. Sudėkite pomidorų pastą, suberkite druską, cukrų, garam masala prieskonius, kuminus. Užvirkite ir pavirinkite ant labai mažos ugnies apie 10 min.
- Įpilkite 120ml vandens, suberkite žalius žirnelius, užvirinkite ir pavirkite 5 minutes. Sudėkite paniro gabalėlius ir virkite dar 10 minučių, kartkartėmis labai atsargiai pamaišydami, kad sūris nesuirtų.
- Supilkite grietinėlę, palaukite kol užvirs, nukelkite nuo ugnies ir patiekite pabarstę kalendromis, su virtais ryžiais ir/arba naan duona.
- Paruošimo laikas: 5 min
- Gaminimo laikas: 25 min
- Kategorija: Pagrindinis
- Metodas: Virta
- Virtuvė: Indijos

Pomidorų ir svogūnų masala
- Užtruks: 2 val 30 min
- Kiekis: 1kg 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Tai daugelio indiškų karių bazė. Verta šio paruoštuko pasigaminti daugiau ir užsišaldyti atitinkamomis porcijomis. Man pjaustant svogūnus labai pasitarnavo virtuvinis kombainas, taip pat praverstų mandolina.
Ingredientai
- 300ml augalinio aliejaus
- 1,2kg svogūnų (rudųjų arba baltųjų), supjaustytų plonomis plunksnelėmis
- 30g sutarkuotos imbiero šaknies
- 35g sutarkuotų česnakų
- 1+¼ šaukštelio čili miltelių (dėkite mažiau, jei nenorite aštriai)
- 30g pomidorų koncentrato (pastos)
- 2 šaukšteliai smulkios druskos
- 2x400g indeliai geros kokybės konservuotų pomidorų be odelių savo sultyse (gali būti susmulkinti)
Instrukcijos
Didesniame puode storu dugnu (idealu, jei turite špižinį (ketaus)) įkaitinkite aliejų iki vidutinio karštumo. Suberkite svogūnus (jie užims visą puodą, bet nepergyvenkit, kepant tūris labai sumažės). Svogūnai turėtų truputį čirškėti kepant, bet tikrai nesmarkiai ir tikrai neturėtų pradėti skrusti. Jie kepdami ims leisti sultis, tačiau kepant tas skystis garuos.
Kepinkite svogūnus vis pamaišant, kol jie pilnai sukris, karamelizuosis, tačiau jokiais būdais nepradės svilti (antraip masala bus karti). Užtruksite tikrai ne trumpiau, nei valanda. Verčiau kaitrą laikykite mažesnę, nei per didelę, kuo lėčiau svogūnai keps ir karamelzuosis, tuo masala bus skanesnė.
Kai svogūnai bus sodrios rudos spalvos, suberkite česnakus ir imbierus ir toliau kepinkite, kol pasklis malonus aromatas. Nuolatos maišykite.
Sudėkite pomidorų pastą, suberkite čili bei druską ir toliau kepinkite nuolat maišydami apie 2-3 minutes. Tada supilkite pomidorus kartu su sultimis ir toliau troškinkite ant vidutinės kaitros, maišydami, mažiausiai apie 20 minučių, arba tol, kol pomidorai visiškai suvirs, masė taps tiršta ir vientisa. Jei matote, kad masė ima svilti, įpilkite kelis šaukštus vandens.
Išvirusią masalą, kurios iškart nenaudosite, supilkite į labai švarius stiklinius indus ir uždengę danteliu palikite pilnai atvėsti, tada laikykite šaldytuve (1 savaitę) arba užšaldykite.
Pastabos
Patarimas: jokiais būdais nesusigundykite pilti mažiau aliejaus, nei parašyta, antraip svogūnai nesikaramelizuos taip, kaip turėtų. Tačiau prieš naudojant masalą patiekalams, galite nugriebti nuo viršaus išsiskyrusį aliejų ir jį panaudoti, pvz., kepant kiaušinius!
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 2 val
- Kategorija: Paruoštukas
- Metodas: Virta, kepta
- Virtuvė: Indijos