Matcha arbata turi kažkokias nepaaiškinamas galias… Na ne be reikalo ji naudojama ceremonijoms Japonijoje, kažkas turi joje būti ypatingo. Juk matcha – tai į miltelius sumaltos žaliosios arbatos arbatžolės, tarsi paprastas dalykas, tačiau niekas neprilygsta tam subtiliam arbatos skoniui ir jau tikrai niekas – ypatingai spalvai. 

Japonijoje dauguma desertų yra gaminami su matcha arbata. Net ir pati arbata yra skirtingų lygių – pati kokybiškiausia (ir brangiausia) skirta tik ceremonijoms (jos ir spalva gražiausia:)), toliau kokybė leidžiasi pamažu žemyn (kaina taip pat), matcha naudojama ledams, late kavai, šaltiems gėrimams, ir galų gale – konditerijai. Kepiniuose matcha išlaiko savo skaisčiai žalią spalvą, o arbatos poskonis „nugesina“ saldumą. Todėl kepiniams su matcha aš paprastai naudoju mažiau cukraus, nes man patinka, kai pirmu smuiku groja būtent matcha. 

Keksai pastaruoju metu yra užėmę pagrindines pozicijas mano virtuvėje. Čia gal atsipalaidavimo nuo karantino ženklas:) Beje, šis keksas buvo pirmasis, kuris buvo suvalgytas, galima sakyti, vienu prisėdimu:) Na gerai, kaimynams porą riekelių nunešiau, bet visas likęs kepinys buvo suvartotas nedelsiant, su priešpiečio kavos puodeliu. Toks gardus tas desertas buvo, niekaip nesusilaikėm:)

Tas geras jausmas, kai ryte, už lango šviečiant saulei, vėsta ką tik iškeptas pyragas…
Skaisčiai žalios spalvos vingiai – matcha kekso puošmena
Skaniausias keksas šviežias, vos pravėsęs
Matcha keksas ir puodelis espresso – puikus duetas
Print Recipe
Matcha keksas
Rainas keksas su besikeičiančiomis geltonomis ir žaliomis juostomis. Japoniška matcha arbata švelniai harmonizuoja saldumą ir suteikia ne tik gražų vaizdą, bet ir ypatingą skonį.
Course Desertai
Virtuvė Japonijos
Raktažodis kepiniai, matcha
Pasiruošimas 20 min
Laikas 60 min
Porcijos
keksas
Ingredientai
Course Desertai
Virtuvė Japonijos
Raktažodis kepiniai, matcha
Pasiruošimas 20 min
Laikas 60 min
Porcijos
keksas
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Sviestą išsukite su cukrumi iki vientisos tiršto kremo konsistencijos. Įmuškite po vieną kiaušinį, ir kaskart trinkite sviesto mišinį tol, kol kiaušinis pilnai įsikorporuos į masę. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska. sudėkite šį mišinį į tešlos indą ir mentele sumaišykite, tik kol susijungs ingredientai (jokiais būdais neplakite ir intensyviai tešlos nnemaišykite, nes keksas gausis kietas).
  3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite (suplakite) karštą pieną su matcha arbata (karštame piene matchą lengviau sumaišyti).
  4. Atidėkite trečdalį tešlos, ir tą atidėtą dalį sumaišykite su matcha ir pieno mišiniu.
  5. Sluoksniuokite kepimo skardoje geltonos ir žalios tešlos sluoksnius, kad iškepęs keksas būtų tarsi marmurinis. Sudėję visą tešlą į kekso formą dar galitešaukštu ar mentele padaryti kelis 8 simbolius, kad raštas būtų dar įdomesnis.
  6. Kepkite apie 50-60 minučių, arba kol keksas bus pilnai iškepęs (įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą).

Recepto šaltinis – Just one cookbook

Komentarų apie "Matcha keksas": 8

  1. Nida:

    Rasa, be galo smagu girdėti!!! Keksai yra nesudėtingi kepiniai, jei viską darot pagal instrukcijas:) Turiu omeny, produktus kambario temperatūros, sviesto su cukrum ištrynimą iki purumo ir tešlos nepermaišymą paskutinėje maišymo stadijoje. Puikus jūsų patobulinimas su kakava!! Na o labiausiai palaikau jus su cukraus mažinimu – aš irgi visada ieškau tos minimalios ribos. Kitiems jūsų pasiūlytas sumažintas cukraus kiekis irgi bus naudingas. Labai ačiū, kad pasidalinot

  2. Rasa:

    Labai ačiū, miela Nida, už puikų receptą! Aš esu visiškai nepatyrusi konditerijos srityje ir man niekas nepavyksta, bet… Jūsų visų receptai iki šiol duoda puikius rezultatus. Labai skanus keksas! Cukraus sumažinau iki 80 g. Bet kitą kartą dar labiau mažinsiu ir razinų įdėsiu. Bet dar paeksperimentavau ir su kakava padariau – 3 spalvų. Nors toks gražus marmuras nepavyko, bet vis tiek įspūdinga. Svečiai, namiškiai ir aš pati likome sužavėti.

  3. Asta:

    Nida, ar galiu matcha miltelius maišyti ir į kitokį keksą, laikantis Jūsų aprašyto principo?

  4. Nida:

    Malvina, tešlos konsistencija tikrai tiršta. Aš, turiu prisipažint, net suabejojau pamačiusi tešlą, ar nebus keksas pernelyg kietas. Bet buvo ok:) Tad tikrai tirštesnė nei aš įsivaizdavau, net tą žalios spalvos pamarginimą man gana sunku įmaišyt buvo:) Tad manau jūs teisingai viską perskaičiavot ir adaptavot, jei konsistencija tiršta atrodė. Kita vertus, jei kepsite dažniau, išmėginkite skystinti – gal buus dar geresnis rezultatas? O dėl matcha – taip, jos reikia šaukštų, ne šaukštelių.

  5. Malvina:

    Sveiki Nida, norėjau jūsų pasiteirauti dėl tešlos konsistencijos, kadangi bandau tešlą pritaikyti „gluten-freee“ miltų mišiniui ir kartais būna labai komplikuota su jais… nors ir keičiau pagal tūrinš ekvivalentą, ir dėkjau netgi šiek tiek mažiau GF miltų, tačiau konsistencija gavosi labai tiršta. Taip pat klausimėlis dėl matcha arbatos, ar tikrai 3 šaukštai turi būti, o ne 3 šaukšteliai??… nes su trim šaukštais man gavosi matcha košytė 🙂

  6. Nida:

    Žana, ačiū už pastebėjimą dėl laiko. Visos orkaitės skirtingos, o ir kepimo skardas naudojam skirtingas…

  7. Žana:

    Labai labai geras receptas. Manau, kad su laiku išbandysiu jį ir su kakava vietoje matcha arba su razinomis, arba be nieko, bet su matcha ir balto šokolado glaistu. Patarčiau stebėti kepimo laiką, nes man užteko 35 min. Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.