Baklažanai kažkokiu stebuklingu būdu yra užkariavę daugelio lietuvių širdis. Kai pagalvoji, baklažanas – tokia keista daržovė: ji neturi nei kokio nors ypatingo aromato ar skonio, su ja nėra viskas taip paprasta ir aišku kaip su kokiu pomidoru, morka ar bulve, tačiau viskas, kas pagaminta su baklažanais, daugelį traukia iki negalėjimo!:)

Ar žinote, kad baklažanai nuo seno žydų virtuvėje buvo pirmiausi mėsos pakaitalai? Šeimos anuomet neišgalėdavo kasdien mėgautis mėsiškais patiekalais, todėl baklažanai būdavo tas, kas geriausiai ją atstodavo kasdieniuose patiekaluose. Būtent todėl baklažanų itin gausu žydiškoje virtuvėje. 

Baklažanai – tipiškas ingredientas visuose Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje. Jų ten priauginama net keli derliai per metus, todėl tai viena lengviausiai prieinamų ir įperkamų daržovių. O ir būdų baklažanus ruošti tų šalių virtuvėse apstu. Todėl šiandien su jumis ir noriu nukeliauti į pietus, į baklažanų ir spalvingų troškinių rojų Maroką:) Paprastutis vegetariškas troškinys, pagardintas džiovintais abrikosais, tikrai patiks tiems, kas mėgsta švelnią egzotiką ir nori ko nors lengvesnio nei tirštas mėsos guliašas:) Juoba dabar, kai oras vis dar lepina šiluma, o ir ne tik baklažanai, bet ir visos kitos daržovės pačiame šviežume! 

Kol daržovės visame gražume, mėgaukimės iki soties vegetariškais troškiniais!
Baklažanai – bene geriausias mėsos pakaitalas:)

Marokietiškas tagine su baklažanais ir džiovintais abrikosais

  • 1 didesnis baklažanas
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas, supjaustytas
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  • 1 šaukštas cintrinos sulčių
  • 1 didelis pomidoras, nuluptas ir supjaustytas
  • 1 šaukštelis rūkytos saldžiosios paprikos
  • žiupsnis šafrano
  • žiupsnis cukraus
  • 6 džiovinti abrikosai, supjaustyti ketvirčiais
  • 1/2 stiklinės (125 ml) sultinio
  • Patiekimui: kuskusas, jogurtas, mėtų lapeliai

Baklažanus supjaustykite maždaug 1cm pločio riekelėmis, ir tas riekeles perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos. 

Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardkinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį, ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų. 

Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais. 

Recepto šaltinis – Kwestia Smaku

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *