Kadangi po dviejų savaičių išvažiuojame atostogų, nuo šio savaitgalio perėjau prie šaldytuvo valymo programos. Tai visiškai nereiškia, kad šiomis dienomis valgome seniai užsistovėjusius likučius! Anaiptol – tai geriausias impulsas išbandyti naujus patiekalus iš ingredientų, kurie negali būti palikti atostogoms. Kitaip sakant, jei nenori išmesti gerų maisto produktų į šiukšliadėžę, reikia griebtis fantazijos arba pavartyti kulinarines knygutes.

Tagine (tajine) – tai tradicinis Šiaurės Afrikos šalių troškinių gaminimo būdas. Būtinas įtaisas ruošti tagine – specialus molinis indas, kurio apačia primena seklų puodą, o viršus – kūgio formos dangtį. Kepant patiekalą, visi susidarę garai persismelkia per visus ingredientus ir visos troškinio sudedamosios dalys tampa labai minkštos. Dažnai tokie troškiniai gaminami su mėsa – aviena, vištienos ketvertukais ir aštroku daržovių padažu.Kadangi aš tagine indo neturiu, naudoju Zepter puodus. Kuskusui puikiausiai tinka kiaurapuodis, įsistatomas ant Zepterio puodo viršaus. Jei tik turite kiaurapuodį, būtinai išbandykite taip ruošti kuskusą – jo skonis persigėrus troškinio aromatams – nepakartojamas. Tačiau jei neturit, nenusiminkit – kuskusą galima pasigaminti labai paprastai, sekant instrukcijas ant dėžutės.

Kadangi mudu su Darium iš vakaro prisikirtom mūsų delikateso – keptos žąsies krūtinėlės, rytojaus dieną puikiai tiko vegetariška tagine versija. Jei turite galimybę kur nors nugriebti prinokusį baklažaną, kiti ingredientai tikrai nesudarys jokiu rūpesčių! Be to, mano retai gaminamas kuskuksas – tai dar viena atgaiva skonio receptoriams:) Beje, neišsigąskite ilgo produktų sąrašo – jie išties labai paprasti ir nesunkiai atrandami parduotuvių lentynose arba tikrai yra jūsų spintelėse ar šaldytuve.

Tad pradedam darbą! 🙂

4 porcijoms reikės:

1 baklažano, supjaustyto 1 cm  kubeliais

Alyvuogių aliejaus

1 didelis svogūnas, supjaustytas gabaliukais

1 morka, supjaustyta kubeliais

4 česnako skiltelės, susmulkintos

100g grybų, susmulkintų (aš nemėgstu grybų, todėl juos pakeičiau šviežiais kukurūzais – pridariau daug bardako virtuvėje, kol nukrapščiau kukurūzus nuo burbuolės :))

500g pomidorų (aš naudoju šviežius, bet galima naudoti konservuotus)

300g daržovių sultinio

saujelė džiovintų abrikosų, supjaustytų gabaliukais

400g šviežių išmirkytų arba konservuotų nusausintų avinžirnių

1 šaukštas pomidorų pastos

2 šaukšteliai maltų džiovintų kalendrų

2 šaukšteliai kumino sėklų

1 šaukštelis čili pipirų miltelių

1 šaukštelis turmeriko

1 šaukštelis drusksos

1 šaukštelis cukraus

Saujelė šviežių kalendrų pateikimui

Pakelis kuskuso (apie 400g)

Įkaitinam orkaitės viršutinę kaitjuostę iki 200C. Baklažano gabaliukus sudedam į karščiui atsparų indą, apšlakstom aliejum ir pašaunam 20 minučių. Praėjus pusei laiko patikrinam, ar baklažanai nesvyla, gal jie per sausi ir reikia dar šiek tiek aliejaus. Apverčiame juos, kad apskrustų kita pusė.

Per tą laiką, kol baklažanai kepa, įkaitinam sunkų dugną turinčioje keptuvėje arba puode šlakelį aliejaus ir apkepinam svogūnus. Kepinam ilgai ir ant mažos ugnies, kol suminkštėja, bet neparuduoja. Sudedame česnakus, morkas, grybus ir dar pakepinam apie 5 minutes. Suberiame visus prieskonius ir maišydami dar kelias minutes pakepinam.

Supilam pomidorus, sultinį, pomidorų pastą. Išmaišom, užverdam ir troškinam uždengtą puodą apie 10 minučių ant vidutinės ugnies. Padažas po tiek laiko turėtų sutirštėti ir nugaruoti.

Per tą laiką, kol troškinasi tagine, paruošiame kuskusą: pakelį kuskuso supilam į dubenį ir užpilam šiltu vandeniu (iš krano), kad vandens būtų maždaug 1-2 cm daugiau nei kruopų. Įpilam šlakelį aliejaus ir viską švelniai sumaišom. Paliekam šiek tiek pabringti.

Kai tagine padažas sutirštėjęs, sudedame apkepintus baklažanus, avinžirnius, abrikosus, išmaišome. Ant puodo dedame kiaurapuodį, į jį tolygiu sluoksniu sudedam išbrinkusį kuskusą, uždengiam ir patroškinam dar 10 minučių.

Į lėkštes dedam po kelis šaukštus kuskuso, o ant viršaus užpilame baklažanų tagine su visu padažu, viršų pabarstom kapotomis šviežiomis kalendromis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *