Šventinis stalas be deserto yra tiesiog ne šventinis stalas. Bet ar jums nebūna tokių progų, kad prie stalo susėdama, pavyzdžiui, keturiese, kuomet standartinis tortas ar pyragas yra kaip ir per daug, o visai neturėti deserto – tolygu šventinę vakarienę paversti paprasta. Mane tokiais atvejais labai gelbsti įvairiausi iš anksto pagaminami, porcijose patiekiami desertai. Jie paprastai daug lengvesni (kalorijų kiekiu) nei kepiniai, juos paprasčiau pasigaminti, na o kai už lango nuliui artima temperatūra, tai ir laikuti sandariai uždengus maistine plėvele labai patogu, neužimant brangios vietos šaldytuve:)

Panna cotta apskritai yra vienas paprasčiausių desertų, jį pasigamintų net pirmokas. Sakyčiau, žele gamyba yra sudėtingesnė, nes čia reikia nemažai žinių ir patirties – kad sustingusi masė laikytų formą, tačiau ir kad nebūtų tarsi guminė… O panna cotta galima patiekti individualiame indelyje, tad net jei ji šiek tiek nepilnai sustingusi, visais atvejais būsite palydėti pagyrų už tokį idealiai tinkantį lengvą desertą po vakarienės.

Tradicinė panna cotta – tai pieno, grietinėlės, cukraus ir vanilės mišinys, želatinos pagalba įgaunantis formą ir konsistenciją. Tokią galima patiekti su šviežiomis braškėmis ar mėgstamų uogų džemu. Panna cotta galima suteikti ypatingesnių skonių ir spalvų – štai pavyzdžiui pistacijų panna cotta yra visiško švelnumo desertas, tik jam pagaminti reikia turėti pistacijų pastos (o jos įsigyti galima nebent labai profesionaliems konditeriams skirtose ingredientų parduotuvėse). Žalią panna cotta galima pasigaminti ir su japoniška matcha – tokia ypač tiks po vakarienės, kuriai ruošiate azijietiškus patiekalus.

Tačiau šios dienos receptas – gaivesnis nei visi likę, mat pieną jame pakeičiame kokosų jogurtu. Mangai, laimas, kokosų nata – tai tas gerasis švelnios egzotikos balansas, kokiu tikrai su malonumu mėgausis mūsų skonio receptoriai. Šiam desertui galite naudoti šaldytus mangus, kurie parduodami kokteiliams ir smoothies gaminimui, tačiau galite įsigyti ir jau paruoštos šaldytos natūralios mangų tyrės (aš pirkau šią tyrę Promo Cash & Carry). Panna cotta galite pasigaminti iš vakaro, o dekoracijomis papuoškite prieš pat patiekiant.

Panna cotta – vienas tų desertų, kuriuos galima pagaminti gerokai iš anksto
Prieš patiekiant mangų panna cotta papuoškite mangų juostelėmis ir trupintais morengais
Gaivų desertą patiekite stiklinėse ar taurėse

Mangų, kokosų ir laimų panna cotta

6-8 porc.

  • 2 stiklinės (300g) šaldytų mangų gabalėlių (arba mangų tyrės)
  • ½ stiklinės (110g) cukraus (jei naudosite tyrę, cukraus dėkite 20%-30% mažiau)
  • 600ml grietinėlės (36%)
  • 1 šaukštas nutarkuotos laimo žievelės
  • 4 želatinos lapeliai (6g)
  • 2 stiklinės (560g) kokosų jogurto
  • ¼ stiklinės (60ml) šviežiai spaustų laimo sulčių
  • 1 sunokęs mango, supjaustytas plonom juostelėm (dekoracijoms)
  • Mini morengai – dekoracijoms (įsigysite prekybos centruose)
  • passhion fruit, mėtų lapeliai – dekoracijom (nebūtina),

Šaldytus mangus blenderiu trinkite tol, kol jie pavirs puria mase.

Nedideliame puode sumaišykite grietinėlę, cukrų, nutarkuotą laimo žievelę, ir užkaiskite. Per tą laiką pamerkite vandenyje želatinos lapelius, kad jie suminkštėtų. Grietinėlei kaistant, maišykite, kad ištirptų pilnai cukrus. Prieš pat grietinėlei užverdant, nukelkite puodą nuo ugnies ir įdėkite gerai nuspaustus želatinos lapelius. Išmaišykite, kad želatina pilnai ištirptų karštoje grietinėlėje. Perkoškite šią masę per labai ploną sietelį, ir išmeskite laimo žievelės likučius.

Į didelį dubenį supilkite sutrintus mangus, supilkite laimų sultis, sudėkite jogurtą, ir viską labai gerai sumaišykite. Supilkite grietinę ir viską dar kartą labai gerai išmaišykite. Supilstykite šią masę į indelius, kuriuose patieksite desertą (tiks maži dubenėliai, taurės, stiklinės, puodeliai…), ir uždengę maistine plėvele padėkite šaltai sustingti bent 4 valandom (arba per naktį).

Prieš patiekiant papuoškite šviežio mango juostelėmis, sutrupintais morengais, jei turite – keliais šaukštais pashion fruit minkštimo ir mėtomis.

Vienas komentaras apie straipsnį "Mangų, kokosų ir laimų panna cotta"

  1. Nida:

    Erika, kaip džiaugiuosi!! Visi mes taip pradėjom, nuo sėkmių ir nesėkmių, tai labai džiaugiuosi, kad viskas jums pavyko galima sakyt iš pirmo karto:)
    Panakota puikiai tinka gaminti iš anksto, nič nieko jai neatsitiks tas tris dienas, tik patarčiau uždengti sustingus maistine plėvele taip, kad ta plėvelė liestų visą panacotos paviršių (taip švelniai priklijuokit prie paviršiaus. Taip jums ji neapdžius, neprisigers kokio kvapo nepageidaujamo šaldytuve, o kad išsilaikys 3 dienas tai tikrai drąsiai.

  2. Erika:

    Sveiki Nida, Jūsų receptai fantastiški. Esu visiškai žalia konditerijoje, bet jau kokius 4 tortus kepiau pagal jūsų smulkiai aprašytus receptus ir pavyko puikiai. 🙂 Norėjau pasiklausti dėl Panakotos. Jeigu aš ją pasigaminsiu likus 3 dienoms iki šventės, ar ji nesuges?

  3. Sonata:

    Reikėjo skubaus deserto stiklinėse naujamečiam vakarui. Puikiai pavyko, labai skanus ir gaivus. Vietoj šviežio mango ėmiau mangą skardinėje, dėjau visą pakelį Oettker želatinos, nes sustingimui buvo tik valanda. Konsistencija buvo kaip tik tokia, kokios reikėjo, ne skysta, bet ir ne per kieta. Labai ačiū už receptą.
    Jau kepiau imbierinius sausainius ir kūčiukus pagal jūsų receptą, o dabar koldūnus darom. Labai smagu, kad jus atradau.

  4. Nida:

    Diana, labai geras klausimas. Tai bendras želatinos kiekis receptui. Viso reikia 6g. Tik nepamirškit, kad per karščius želatinos kiekį reiktų padiditnti.

  5. Diana:

    Dar norėčiau grįžti prie želatinos kiekio – recepte nurodyta „4 želatinos lapeliai (6g)”- tai čia visas želatinos kiekis ar vieno želatinos lapelio svoris ir viso turi būti 24 g.

  6. Nida:

    Renata, bet jūs galit šiame recepte naudoti bet kokį graikišką jogurtą. Bėda ta, kad pas mus Lietuvoje nėra gero kokosų jogurto. Pasirinkimas – tik viena opcija. Išbandyta nekart su graikišku, skonis puikus.

  7. Renata:

    Receptas atrodo puikus, reikės pabandyti, bet ar žinote ( dabar pažiūrėjau), tame kokosų jogurte 100 g yra 20 g angliavandenių plius 9 gramai cukraus, tai oho kiek daug, o kokosų piene atitinkamai apie 2,5-3,5 g ir cukraus 2-3 g. Dabar neseniai “užsikabinau” ant keto mitybos, tai vis patikrinu, stengiuosi cukraus mažiau naudoti.
    O Jūsų receptai mano paieškų eilėje pirmoje vietoje, jie puikūs, ačiū.

  8. Pingback: 9 pasaulio virtuvės, kurių receptus verta išbandyti karantino metu - Tripmap.lt

  9. Nida:

    Jurgita, birios želatinos reiktų dėti tiek, kiek parašyta gramais!

  10. Jurga:

    Pirkau veganiško kokosų jogurto… gal „Rimi”? Paieškokit prie veganams skirtų produktų.

  11. Nida:

    Ingrida – dėkite paprastą graikišką jogurtą, į jį galite įmaišyti kokius 2 šaukštus kokosų drožlių, arba jei kokoso skonis jums nelabai, tai keiskit tiesiog paprastu neautralaus skonio jogurtu. O kur gauti kokosų jogurto?- nueiti į pirmą pasitaikiusį didesnį supermarketą ir peržiūrėti pienišlų produktų lentynas, ten kur sudėti produktai be laktozės. Aš kokosų jogurtą Lietuvoje jau kokius metus perku…

  12. Ingrida:

    Atrodo fantastiškai, bet vat kur kokosų jogurto gauti? O gal jam būtų alternatyva?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *