Kas tie mangoldai? – tikriausiai pagalvojo tie, kurie šio pavadinimo nėra girdėję. Aš, žinokit, irgi neseniai juos atradau. Atradau pas ūkininkus Tymo turguje, nes man jie labiau buvo panašūs į gražias gėlių puokštes nei į maistui naudojamus lapus:) Mangoldai iš tikrųjų yra lapiniai burokėliai. O kadangi burokėliai būna įvairių spalvų – ne tik tradiciniai raudoni, bet ir geltoni, ir balti – tai ir mangoldų kotai būna skirtingi. Skoniu jie šiek tiek primena burokėlius, gal kiek švelnesnis burokėlio aromatas, tačiau troškinant tampa labiau panašūs į špinatus. Maistinėmis savybėmis, beje, mangoldai gali labai pasigirti: sakoma, kad tai vienos geriausių daržovių, saugančių organizmą nuo vėžio.
Mangoldus aš naudoju sriuboms, salotoms ir garnyrams, jais įdarau tartus, omletus ir užkepėles. O šį kartą nusprendžiau į mangoldų lapus susukti vištienos suktinukus. Tai patiekalas panašus į tradicinius lietuviškus balandėlius, tačiau užuot troškinamas ir patiekiamas su padažu, šis – labiau dietiškas:) Tinka lengvesnėms vakarienėms ruošti:)
Mangoldų suktinukai su vištiena
4 porc.
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus plius dar šiek tiek skardai pašlakstyti
- 1 svogūnas, susmulkintas
- 3 skiltelės česnako, susmulkintos
- 2 kiaušiniai
- 500g maltos liesos vištienos arba kalakutienos
- apie 2/3 stiklinės virtų kynva kruopų (bolivinės balandos)
- Druskos, pipirų, čili pipirų
- 1/2 stiklinės (60g) migdolų miltų
- Sauja petražolių, susmulkintų
- Pundas didelių mangoldų lapų
- Patiekimui: tarkuoto parmezano tipo sūrio, citrinos skiltelių
Orkaitę įkaitinkite iki 200C. Kepimui skirtą skardelę pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Šaukštą aliejaus įkaitinkite keptuvėje ir jame apkepinkite svogūnus. Bebaigiant svogūnams kepti suberkite česnakus, ir kaip jie paskleis kvapą, nukelkite nuo ugnies. Atvėsinkite.
Dubenyje suplakite kiaušinius. Sudėkite maltą vištieną, virtas kynva kruopas, įberkite druskos, pipirų, čili pipirų, suberkite migdolų miltus ir smulkintas petražoles ir viską gerai sumaišykite.
Užkaiskite didelį puodą vandens. Mangoldų lapus 30s panardinkite į verdantį vandenį, tada įdėkite į dubenį su lediniu vandeniu, nusausinkite. Nupjaukite kietą kotelį ir paklokite nublanširuotą mangoldo lapą gyslomis į viršų. Dėkite įdaro, ir susukite į ritinėlį. Taip paruoštą suktinuką dėkite į skardelę, ir kartokite su likusiais mangoldų lapais ir įdaru.
Kepkite apie 20-25 min., arba kol vištienos įdaras iškeps, bet liks sultingas. Patiekite su citrinos griežinėliais ir tarkuotu parmezano tipo sūriu.
Į sveikatą, Juliana. Aš mangoldų lapus labai mėgstu, dažnai juos ruošiu lygiai kaip špinatus – trumpai pakaitinu, kiol suglemba, paskaninu pakepintais česnakais ir lašeliu sojų padažo. Garnyrui 🙂
O aš galvojau ką čia nuveikus įdomesnio su tais gražiais lapais! Ačiū, matau kad bus labai gardu!
Manau, kad galima, Laima!
Aciu uz gera recepta, bet idomu, ar galima uzsaldyti suktinukus ???
Puikus receptas👍😊
Kaip džiugu girdėt, Neringa!!
Super super super smagu girdėti, Rita!!!
Siemet pameginau auginti ivairiaspalvius mangoldus savo darzelyje.Labai puiki darzove ir tikra spalvota darzo puosmena. O jusu suktinuku receptas tiesiog nuostabus! Gaminsiu tikrai dar ne karta. Aciu uz puikias idejas ir receptus!
Nida, noriu padekoti už puikų receptą, kurį dar būtinai kartosiu. Nes buvo labai labai skanu! Tik aš vietoje migdolų miltų, naudojau smulkintus migdolus, ir jie davė labai skanų traškėsį suktinukuose. Super