Spageti makaronai visiems, aišku, asocijuojasi su Italija. Bet šis patiekalas man visiškai nepanašus į tradicinę itališką pastą. Visai kitokia konsistenicja, skonio harmonija. Labai derėjo su atšaldytu baltu vynu.
Ilgai varčiau keletą kulinarinių knygų. Vieną patikusį Oliverio receptą šiek tiek modifikavau. Patiekalas patiks tiems, kurie vertina natūralų, stipriais prieskoniais neužgožtą skonį. Ir žinoma visiems, skaičiuojantiems kalorijas.
apie 1/2 kg išvalytų šviežių kalmarų
2-3 saujos šaldytų žalių žirnelių
sauja kapotų šviežių mėtų (arba kalendrų)
Druskos, pipirų
1/2 pakelio spageti arba linguine makaronų
Marinatui:
1,5 citrinos nuskusta žievė
nepilnos citrinos sultys
3-4 česnako skiltelės
1 raudonasis čili pipiras
Šlakas aliejaus
Taurė balto vyno
sauja šviežių kapotų petražolių
Pasigaminame marinatą: sumaišome citrinos žievelę, sultis, plonai supjaustytą čili pipirą, kapotas petražoles, susmulkintą česnaką. Įpilame šlakelį aliejaus. Kalmarus supjaustome žiedeliais ir sumaišome su marinatu. Paliekame 15-20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje al dente.
Įkaitiname gilią keptuvę. Supilame kalmarus su visu marinatu ir maišydami pakepiname gerą minutę, kad kalmarai pradėtų užsiriesti, pakviptų. Suberiam žirnelius, įpilam taurę balto vyno, pabarstom druska, pipirais, ir kepinam maišant ant stiprios ugnies apie 4-5 minutes, kol skystis maždaug perpus nugaruos. Pabaigoje į keptuvę sudedame išvirtus makaronus, viską išmaišome, pabarstome šviežiomis mėtomis (arba kalendromis), jei trūksta – pasūdome ir pabarstome šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
Ačiū, Rennie. Ką turim tai turim- šiltą jūrą šalia ir šviežius produktus kiaurus metus.
Skaniai atrodo. Ypač tie švieži kalmarai.