Kai keliaujant po Pietų Afriką ir ten pristatant savo knygą „Izraelio skoniai” per vieną dieną teko iš Johanesburgo perskristi į Durbaną (1.5 val skrydžio), pravesti susitikimą didelėje salėje klausytojų, tada sėsti į lėktuvą ir skristi į Keiptauną (dar 2 val skrydžio) dar kitiems renginiams, ėmiau ir pagalvojau: koks keistas jausmas, kai nuo vieno didžiausio šalies miesto iki kito ne važiuojama valandą automobiliu (kaip pas mus), bet reikia skristi tiek, kiek nuo Vilniaus iki Londono… Kai kurie žmonės iš Johanesburgo į Kepitauną skraido kas penktadienį, pavyzdžiui, praleisti savaitgalio. Tad kodėl į Londoną aš išsiruošiu taip retai, vos 2-3 kartus per metus?…
Jau tapo tradicija, kad kiekvieną pavasarį (kuris į Londoną ateina keliais mėnesiais anksčiau nei į Vilnių) yra savaitė, kurią praleidžiam kartu su Londone gyvenančia dukra. Nesimatom dažnai – vos kelis kartus per metus, jei pavyksta, per šventes… Tad toks mamos ir dukros laikas Didžiosios Britanijos sostinėje visuomet būna ypatingas. Ne vien todėl, kad turim begales temų pokalbiams, bet ir dėl to, kad mus vienija beprotiška meilė maistui. Iš savo dukros Rūtos kaskart išmokstu naujų, įdomių kulinarinių dalykų, kurie dar dažniausiai Lietuvos dar nebūna pasiekę. Iš jos visuomet pasimokau teisingo požiūrio į sveiką mitybą. Ji man parodo visas savo naujai „atrastas” foodie vietas, restoranus, parduotuves… O kai jau abi nusiraunam į kokį trijų aukštų Whole Foods (iš koto verčianti sveiko maisto parduotuvė), tai laiko tėkmė ima ir sustoja: kol neiščiupinėjam visų pakuočių, neišaikčiojam, nepasidžiaugiam radiniais, tai ir neišeinam. Neišeinam niekada ir tuščiomis – tas Wizzair papildomai užsakytas 23kg bagažas dažniausiai po pabuvimo toje parduotuvėje ima ir užsipildo…:) O kur dar Japonų maisto parduotuvės, China Town lobynai, indiškos ir arabiškos užeigėlės…. Žodžiu, jei jau mes abi Londone kaži kur ilgam prapultumėme, tai mūsų artimieji žinotų kur mūsų ieškoti:)
Šio pavasario kelionę pasakosiu nuotraukomis…. Gal įkvėpsiu ir jus išsiruošti į kelionę ir pasimėgauti didmiesčio šurmuliu, kuriame kulinarija užima tikrai ne paskutinę vietą….. 🙂
Londono vitrinos… Negaliu pro jas praeiti – ar jos retro stiliaus, ar be rpoto modernios…Kai duona paverčiama meno kūriniu…Šokolado rojus. Kai paklausiau, ar galima viduje fotografuoti, pardavėja atsakė: tik po to, kai pasivaišinsite gabalėliu šokolado… 🙂Šie šokoladiniai perlai net mielesni nei tikrieji, ant kaklo…Formos, figūros, slavos ir skoniai – išsirinkti nelengvaAlkoholis – dažnas ypatingojo šokoladinio deserto ingredientasCereal bar: čia galima užsisakyti vienintelio patiekalo – pusrytinių dribsnių. Užtai pasirinkimas – iš viso pasaulio.Pietūs moderniame indiškame restorane – vienas tų malonumų, kur merginų skonio preferencijos paprastai sutampa ir jos beveik visais atvejais skiriasi nuo vyriškų pageidavimų… 🙂Geras ženklas – kai patenkant į restoraną reikia susirasti bromą, pro kurią reikia įeiti. Ir jokios iškabos pagrindinėje gatvėje.Indiška arbata su pienu ir aitriais šildančiais prieskoniaisTraškios krevetės su tamarindų padažu. Tobulai subalansuotas skonisPanir, indiškas varškės sūris, keptas grilyje ir kario aromatuose…SMS žinutė mylimajai…Bubblewrap vafliai – visiškas Londono hit’as, atkeliavęs iš Honkongo! Kad tokį nusipirkti, tenka atstovėti mažiausiai 2 valandų eilę…Štai jis, geidžiamiausias konditerinis stebuklas: karštas „burbulinis” vaflis, susuktas į kūgį, ir pripildytas pačių įvairiausių įdarų bei pabarstytas traškučiais. Kiekvienam – pagal jo specialius pageidavimus.China town: unikalūs kvapai ir skoniai…Ši kelionė Londone buvo ypatinga dar ir tuo, kad buvau pakviesta apžiūrėti didžiausios pasaulyje media kompanijos BBC centrinio biuro patalpasStiklinis BBC pastatas įspraustas tarp dviejų senų istorinių pastatų, viename kurių ir įvyko pirmoji BBC transliacijaBBC būstinėje fotografuoti negalima. Tačiau išsikaulinau porą kadrų radijo studijoje:)BBC dirba apie 7000 žmonių…. ir beveik visi – vienoje erdvėje, padalintoje aukštais… Kiaurą parą.Kai kas net išbandė BBC pranešėjos darbo vietą:)Etiopų restorane maistas patiekiamas ant pusę stalo užimančio milžiniško lietinio blyno: 5-6 rūšių aitrūs mėsos troškiniai, lęšiai, vegetariški patiekalai ir švelnus baltas sūris sudedami ant to blyno, ir valgoma viskas rankomis, blyno krašteliu „pasisemiant” norimą skonių kombinaciją.Žiedais apsipylęs Londonas – ideali vieta pasivaikščiojimams….…ir pasivažinėjimams… 🙂
Komentarų apie "Londonas: pavasarinis ir kulinarinis": 6
Nida:
Kriste, ačiū, pataisiau!!! Savos akys savų klaidų nemato:))
Nida:
Ilma, etiopų restoranas (kurį net restoranu pavadinti sunku) yra vieta, kurioje renkasi tik etiopai, bet užtai autentika – garantuota. Vadinasi HAMER. Adresas: Goldhalwk road.
Kriste:
Durkos Rutos .. pataisykite:)
Ilma:
Kaip tik ruošiamės savaitgaliui į Londoną. Gal galite pasidalinti etiopų restorano koordinatėmis? 🙂
Ačiū!
Kriste, ačiū, pataisiau!!! Savos akys savų klaidų nemato:))
Ilma, etiopų restoranas (kurį net restoranu pavadinti sunku) yra vieta, kurioje renkasi tik etiopai, bet užtai autentika – garantuota. Vadinasi HAMER. Adresas: Goldhalwk road.
Durkos Rutos .. pataisykite:)
Kaip tik ruošiamės savaitgaliui į Londoną. Gal galite pasidalinti etiopų restorano koordinatėmis? 🙂
Ačiū!
Ačiū:)
puiki kelione ,grazios nuotraukos!