Vištienos sparneliai yra gėris. Žinoma, jei galima sau leisti pasiraitoti rankoves, pasitiesti ant stalo ruloną popierinių rankšluosčių, ir visiškai nepergyventi, kad iki ausų esi išsiterliojęs padažu, kad čepsėdamas laižai lipnius pirštus, ir pasigardžiuodamas apčiulpi kiekvieną sparnelio kauliuką. Vištienos sparnelių turbūt neįmanoma pagaminti neskaniai, bet yra keletas receptų, kurie užsitarnavę daugiausia aplodismentų mūsų šeimoje, ir šis, kurio receptą tuoj paskelbsiu, tikrai yra top 3 sparnelių sąraše.
Dar visai neseniai dalinausi korėjietiškų sparnelių receptu. Šie lipnūs ir saldūs skanėstai yra tai, kas paprastą pilką dieną paverčia didžiausia švente! O jei jūs mėgstate kiniškus skonius, tai šios dienos sparneliai jums patiks dar labiau. Ir nors marinatas gaminamas su medumi, jis kepdamas tikrai nesvyla taip, kad suanglėtų ar prasmirdintų namus! Kaip tik sparneliai gaunasi labai sultingi, minkšti ir skaniai apskrudę, bei lipnūs.
Dažniausiai kepant sparnelius aš nupjaunu pačią kraštinę, ploniausią jų dalį – pačius galiukus. Nes jie plonyčiai, pernelyg suskrunda, be to styro atsikišę, o mėsos juose beveik nėra. Tačiau šįkart kepiau kitaip: tas plonytes kraštines sparnelio dalis paėmiau ir užkišau už pirmojo sparnelio sulinkimo. Tokiu būdu tavosi vienas ištisas „kepsniukas”, kurį labai patogu apversti kepant, o ir iškepa jis kur kas tolygiau, nei „palaidas”!
Marinate sparnelius galite laikyti kelias valandas, tačiau jei paliksite šaldytuve per naktį, jie tik dar labiau sugers aromatus ir iškepę bus skanesni!
Lipnūs kiniški vištienos sparneliai su medumi
4 asm užkandžiui arba 2 asm vakarienei
- 12 viščiukų sparnelių (apie 1-1,2kg)
- 2 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai hoisin padažo
- 1/4 stiklinės (4 šaukštai) pomidorų pastos arba kečiupo
- 1/4 stiklinės (90g) medaus
- 1 šaukštas ryžių arba obuolių acto
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos arba suspaustos presu
- 2 šaukštai sezamų sėklų (aš naudojau juodus, nes neturėjau baltų:))
- 1/2 šaukštelio kiniško 5 prieskonių mišinio (Chinese five-spice)
- 1 šaukštas sezamų aliejaus
Viščiukų sparnelių kraštines ploniausias dalis užkiškite už storiausios sparnelio dalies taip, kad susiformuotų vientisas „kepsnelis”.
Sumaišykite visus likusius ingredientus ir jais gerai ištepkite visus sparnelius, kad tolygiai pasidengtų marinatu. Laikykite šaldytuve uždengtame inde mažiausiai 2 valandas, bet geriausia – per naktį.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardą išklokite kepimo poieriumi (kad reiktų mažiau plauti indų:)), ir į skardą įdėkite groteles. Išimkite sparnelius iš marinato, nuvarvinkite jo perteklių, ir sudėkite ant grotelių. Kepkite apie 35-45 minutes, laiks nuo laiko apversdami kita puse ir vis patepdami likusiu marinatu. Patiekite karštus, su virtais ryžiais ir mėgiamais priedais (aš patiekiau su šviežių agurkų salotomis, pagardintomis sezamų aliejumi ir salžiarūgščiu padažu, bei kimči).
Recepto šaltinis – Anneka Manning, Mastering the Art of Poultry, Meat & Game.
Ačiū:)
laaabai skanus sparneliai, ACIU!
Aurelija, tikrai tas sparnelių pagriaužimas – ne tiek pavalgymas, kiek žaidimas. O ir specialistai juk sako, kad reikia po mažai, neskubant valgyti, sotumo jausmą pamažu „auginti”:) Tad sparneliai tokiam reikalui kaip tik:) O dėl patobulinimų – bravo. Svarbu nebijoti ir eksperimentuoti, dėti tą, ką turit ir mėgstat, nebūtinai tai, kas parašyta:)
Ačiū už skanius sparnelius :)! Iki šio recepto, ypač retai pirkdavau sparnelius, atrodydavo, na kiek tu iš jų pavalgysi. Bet pasirodo, kai turi gerą receptą, dar ir kaip pavalgysi! Hoisin padažo tik nedėjau (neradau parduotuvėje prie namų) ir prieskonių mišinį naudojau kitokį, bet tai vistiek buvo absoliutus NIAM NIAM :)!