Dvi pastarosios savaitės buvo ypatingai gausios veiklos ir kelionių Australijoje, bet tai net nepalyginama su tuo, kas laukia jau netrukus… Ankstų pirmadienio rytą su sunkiu bagažu jau kilsiu Vilniaus link, ir visaip kaip siųsiu geras mintis į kosmosą, kad tik tas mano bagažas pakeliuj nepasimestų… Išsirinkau šįkart skrydį su tokio trumpumo persėdimais, kad net dešimties minučių nukrypimas nuo grafiko man gali kainuoti papildomą parą kuriame nors iš dviejų oro uostų – Singapūre arba Helsinkyje, jau nekalbant apie šansą atkeliauti iš vasaros į žiemą be žieminių apdarų… Tačiau nepaisant to, ar kelionė eisis sklandžiai ar nelabai, jau dabar kviečiu visus jus kitą savaitgalį ne tik pasimatyti gyvai Knygų Mugėje, bet net ir paskanauti tikrų Australijos skonių, kurie jau surikiuoti šalia lagamino, skrisiančio su manimi į Lietuvą. 

Vilniaus Knygų Mugėje iki šiol dalyvavau tik kaip lankytoja ir kaip keletos diskusijų moderatorė, o štai savo pačios stende man dar nėra tekę pasėdėti 🙂 Šiemet bus nemažai naujų patirčių, o visas jas imu ir garbingai anonsuoju eilės tvarka:

  • Man yra kosminė garbė ir malonumas pranešti, kad šiemet Knygų Mugėje į savo stendą mane priėmė tikra lietuviškos kulinarijos žvaigždė – Beata!! Kai susigriebiau, jog norėčiau mugėje dalyvauti, laisvų vietų net su žiburiu nebuvo įmanoma rasti, parašiau Beatai, o ji ėmė ir mane draugiškai priglaudė!! Todėl apsilankę Mugės 5-oje salėje jūs pateksite į tikrą (kas, kad nedidelį)  kulinarinį „hub’ą”, kur visame stende nebus nieko daugiau, tik tai, kas yra apie maistą!! 🙂  Todėl visi gurmanai yra labai laukiami pas mus su Beata svečiuose. 
  • Negana to, sekmadienį, vasario 25d. 15:00 valandą mudvi su Beata kviečiam visus į 5-ąją Litexpo rūmų konferencijų salę, kur galėsite dalyvaut mūsų pašnekesyje „Ar kulinarinės knygos dar turi vietą skaitmeninėje kasdienybėje“. Visą Knygų Mugės programą galite rasti ČIA.
  • Iš Australijos aš atsivešiu paragauti dalykų, kurių nėra jokiame kitame žemyne – kas tai per dalykai, sužinosite atvykę į Mugę ir apsilankę mūsų su Beata bendrame stende 🙂
  • Savo skaitytojams aš padovanosiu net 10 pakvietimų į Knygų Mugę – sekite mano įrašus Facebook ir Instagram 
  • Mugės metu bus galima įsigyti mano naujausią knygą „Australijos skoniai”, o taip pat „Nidos Receptai” ir „Izraelio skoniai”, bet labiausiai laukiu pasimatymo ir susitikimo su jumis… Juk pastaraisiais metais gyvendama tokioje tolybėje ir bendraudama tik „per ekraną” esu iki silpnumo pasiilgusi gyvų žodžių, šypsenų, žvilgsnių ir apsikabinimų. 

Na o prieš išvykstant į savaitę truksiančią kelionę (neskaitant keturių parų, kurias teks praleisti lėktuvuose ir oro uostuose), australiškuose namuose nutariau pasilepinti Prancūziją primenančiu patiekalu. Taip taip, žalieji lęšiai – net labai prancūziškos virtuvės ingredientas, apie kurį, beje, daugiausia sužinojau besipraktikuodama Le Cordon Bleu mokykloje (iki tol lęšiai man asocijavosi labiau su Artimųjų Rytų ir Indijos virtuvėmis). Sotus ir aromatingas lęšių troškinys, patiekiamas kartu su dešrelėmis, – tobulas vieno puodo maistas, kurio daugiau pasigaminti galima iš anksto (pvz., savaitgalį) ir sutaupyti laiko darbo dienomis, vis pasišildant likučius. Lęšius troškinant vištienos sultinyje ir šlakelyje vyno, išgaunamas ypatingai sodrus skonis. Visiems atrodys, jog „kankinotės” virtuvėje ko ne pusdienį, o iš tiesų šiam patiekalui prireiks vos valandos…

Dėmesio labai vertos ir pankolių salotos! Paskaninti grietinės, garstyčių ir šlakelio acto padažu, pankoliai atsiskleidžia neregėtu žavumu. Tačiau jei šiuo metu pankolių gauti negalite, juos pakeiskite plonyčiais šiaudeliais supjaustyta saliero šaknimi. 

lesiai ir desreles
Lęšių troškinys su dešrelėmis – paprastai pagaminamas vieno puodo patiekalas
Pankolių salotos
Ypatingai dera ir pankolių salotos, paskanintos grietinės ir garstyčių padažu
Lentil stew and sausages
Visiems atrodys, kad virtuvėje praleidote pusdienį, o iš tikrųjų darbo super mažai, bet rezultatas – stulbinantis
Print Recipe
Lęšių troškinys su raudonu vynu ir dešrelėmis
Jaukus, maistingas ir skanus vieno puodo patiekalas, kurį džiaugsitės pasišildę ir rytojaus dieną
Course Main Dish
Virtuvė Prancūzijos
Pasiruošimas 15 min
Laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Pankolių salotoms
Course Main Dish
Virtuvė Prancūzijos
Pasiruošimas 15 min
Laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Pankolių salotoms
Procesas
  1. Vidutinio dydžio puode storu dugnu (idealu, jei turite špižinį (ketaus) puodą) įkaitinkite aliejų ir apkepinkite dešreles iš visų pusių, tada išimkite jas iš puodo ir atidėkite į šalį.
  2. Sumažinkite kaitrą, suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, salierus ir morkas, įberkite žiupsnį druskos ir kepinkite vis pamaišydami apie 10 min., arba kol daržovės karamelizuosis ir suminkštės. Įdėkite pomidorų pastą, suberkite nuplautus lęšius, viską išmaišykite ir apie minutę kitą pakepinkite. Tada supilkite sultinį, suberkite pankolių sėklas, įmeskite lauro lapą ir užvirinkite. Virkite apie 40-50 minučių pusiau uždengę dangtį, arba kol lęšiai išvirs, bus minkšti.
  3. Supilkite raudoną vyną, sudėkite atgal į puodą dešreles ir toliau virinkite apie 10 minučių. Jei masė pernelyg išsausėjo, įpilkite šiek tiek vandens. Paskaninkite druska ir pipirais ir patiekite.
  4. Pankolių salotos: mažame dubenėlyje sumaišykite garstyčias, grietinę, actą ir citrinų sultis, paskaninkite druska ir pipirais. Dubenyje sumaišykite pankolius su petražolėmis, sudėkite padažą ir viską sumaišykite.
Pastabos

Recepto šaltinis - Danielle Alvarez, Recipes for a lifetime of Beautiful Cooking

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *