Ech kaip dažnai salotos yra nurašomos, kaip nuobodus, sunkiai ką nors sužavėti galintis patiekalas… Iš patirties žinau, jog sugundyti skaitytojus kokio nors kekso ar mėsos kepsnio receptu daug lengviau, nei salotų. Nežinau kaip jūs, bet man visuomet imponuoja patiekalai, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka daržovės. Žinoma, kad valgytojai mėgautųsi tokiu patiekalu su lygiai tokiu pat džiaugsmu, kaip kirsdami mėsos steiką, salotų skoniai ir tekstūros daržovių lėkštėje turi būti subalansuoti to-bu-lai.

Tad kame gi tas tobulas salotų balansas? Visų pirma – tekstūroje. Tobulos salotos turi turėti minkštumo, traškumo, sultingumo, čia turi puikiai derėti rūgščių/saldžių/sūrių skonių natos. Jei salotos patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas (būtent jas aš dažniausiai pasiūlau pietų pertraukai namo užsukusiam savo vyrui, arba, jei darbotvrkė pernelyg užimta, salotas supakuoju į darbą), privalu užtikrinti, jog sukirtus lėkštę salotų energijos ir sotumo pakaks kelioms ateinančioms valandoms. Kalbu, žinoma, apie baltymus, būtinąjį gerų salotų elementą.

Man rodos, jog šiandien pasigaminau išties tobulas visomis prasmėmis salotas, tad skubu receptu pasidalinti ir su jumis. Baltymų kupini lęšiai čia kuo puikiausiai pakeis porciją žuvies ar vištienos, o apkepinti riešutai ir apskrudinti šoninės gabalėliai pradžiugins traškesiu. Aš į salotas įmaišiau visą saują susmulkintų žalumynų – prisiauginau jų savo darželyje daugiau, nei pajėgiam suvalgyti (prieskoninių žolių bent jau nevagia plėšrūs Australijos paukščiai!!). Tokį užkandį mielai pasiimčiau pietums dėžutėje pati, ar susipakuočiau išsiruošusi į tolimesnę kelionę, mat saldžiarūgštį padažą sugėrę lęšiai pastovėję tampa tik gardesni!

Šios lęšių salotos tokios universalios, jog tiks bet kokiam metų laikui. Ypač vėluojančiam lietuviškam pavasariui, kol savi žalumynai dar nesuvešėjo… Savaime suprantama, gamindami vegetarišką versiją tiesiog nedėkite šoninės.

Lęšių salotos su obuoliais, riešutais ir paskrudinta šonine
Lęšių salotos su obuoliais, riešutais ir paskrudinta šonine
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lęšių salotos su obuoliais, riešutais ir kepta šonine


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 35 min
  • Dieta: Mažas riebalų kiekis

Aprašymas

Maistingos ir subalansuotos salotos, tinkančios bet kuriam metų laikui. Skanios vienos arba kaip garnyras su mėsiškais patiekalais


Ingredientai

 
  • 200g žaliųjų lęšių
  • 2l vandens
  • 2 lauro lapai
  • Alyvuogių aliejaus
  • 200g rūkytos šoninės, supjaustytos mažais gabalėliais
  • 1 šalotinis svogūnas, plonai supjaustytas
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  • 34 šaukštai raudonojo vyno acto
  • 2 saldžiarūgščiai obuoliai, supjaustyti plonais šiaudeliais
  • 150g riešutų, paskrudintų ir pasmulkintų (naudojau graikinius)
  • Sauja jaunų salotų lapų (arba rukolų, špinatų)
  • Saujelė pasmulkintų prieskoninių žolelių (mėtų, bazilikų, petražolių)
  • Druskos, pipirų

Instrukcijos

Užkaiskite puodą vandens, įberkite druskos, kai užvirs suberkite lęšius, lauro lapus ir virkite apie 20 minučių, arba kol lęšiai suminkštės (tačiau neišteš). Nupilkite vandenį per sietelį ir minutę palaukite, kol lęšiai nuvarvės. Išmeskite lauro lapus.

Kol lęšiai verda, nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepinkite šoninės gabalėlius, kol taps traškūs. Kiaurasamčiu išgriebkite šoninę iš keptuvės ir atidėkite į šalį atvėsti. Jei keptuvėje liko pernelyg daug riebalų (jei šoninė buvo riebi), nupilkite riebalus, palikdami apie 1 šaukštą. Sudėkite svogūnus su česnakais, įberkite žiupsnelį druskos ir lėtai kepinkite, kol svogūnai taps minkšti ir skaidrūs.

Sudėkite svogūnus iš keptuvės (kartu su riebalais, jei jų liko) į dubenį ir įpilkite acto bei 4-5 šaukštus aliejaus. Sumaišykite, tada į šį skystį suberkite išvirusius lęšius (gali būti karšti), sumaišykite ir atidėkite į šalį kelioms minutėms, kad viskas atvėstų ir lęšiai prisigertų padažo.

Į lęšių mišinį sudėkite atidėtus į šalį šoninės gabalėlius, supjaustytus obuolius, riešutus, suberkite salotų lapus ir susmulkintus žalumynus. Viską išmaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska.

  • Paruošimo laikas: 15 min
  • Gaminimo laikas: 20 min
  • Kategorija: Užkandžiai
  • Metodas: Virta
  • Virtuvė: Lietuvos

Komentarų apie "Lęšių salotos su obuoliais, riešutais ir kepta šonine": 2

  1. Nida Degutienė:

    Raimonda, puikios naujienos:) Tie paaugliai – patys nuoširdžiausi vertintojai. Jei jau patiko jiems, tai vadinasi patiks (beveik) visiems:) Labai ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais!!

  2. Raimonda:

    Po tokio provokuojančio įrašo :”Ech, kaip sunku sugundyti salotomis…”ėmiau ir jas pasigaminau! Puikios, tikrai nuostabios! Kaip sako mano paaugliai: “ Įžymybių ( turtingųjų) maistas!” 😄
    Tikrai pasijaučiau , kaip prabangiame restorane! Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė