Įdarytos daržovės – tai sveikiausias ir paprasčiausas būdas išsivalyti šaldytuvą:) Kadangi kraunamės lagaminus trijų savaičių kelionei į Lietuvą, šaldytuvą geriausia palikti tuščią.

Įdarytas daržoves mes labai mėgstam. Joms gaminti naudoju maltą mėsą, kurią gausiai gardinu prieskoniais ir maišau su džiūvėsiais, taip pat esu gaminusi grikiais įdarytas daržoves, vasaromis mūsų mėgstamas patiekalas – sūriu įdarytos saldžios paprikos, na, ir žinoma, klasikiniu įdaru – ryžiais prikimštos daržovės. Ypač jos skanios su pomidorų padažu, šiek tiek aštriu, kad paryškintų švelnų pagrindinio patieklo skonį…

Šįkart įdarui pasirinkau lęšius – maistingą ankštinę kultūrą, turinčią be galo daug baltymų, geležies ir magnio, mėgiamą tų, kurie neabejingi sveikai mitybai ir gyvensenai. Įdarą pagardinau tuo, ką radau šaldytuve, tad jūs galite improvizuoti į sveikatą. Tačiau skaniausias šio patiekalo akcentas – tai traški riešutų kepurė.

Lęšiais įdarytos daržovės

2 saldžiosios paprikos

2 pomidorai

2 svogūnai

Įdarui:

Šlakas aliejaus

4 česnako skiltelės

1/2 indelio konservuotų arba burbuolė šviežių kukurūzų

1/2 puodelio lęšių

1 kiaušinis, suplaktas

3-4 šaukštai džiūvėsių

1 saujėlė kedro riešutų

Žalumynų: kapotų krapų, svogūnų laiškų, kalendros

Druskos, pipirų, kumino, kvapiųjų pipirų, čili (nebūtina)

Riešutų plutelei

2-3 šaukštai kapotų petražolių

Saujelė graikiškų riešutų

2 skiltelės česnako

Šlakelis aliejaus

Druskos

Paruošiame daržoves: paprikas perpjaunam pusiau išilgai, išvalome sėklas ir membranas. Svogūnų viršų nupjaunam ir aštriu šaukšteliu išskabtuojam vidų, palikdami plonas sieneles (tik atsargiai, kad nepradurtumėte sienelių), išskabtuotą svogūnų masę sukapojame smulkiai, atidedame į šoną įdaro gaminimui. Pomidorams nupjauname viršūnę, išskobiame vidų, sėklas, sultis, viską taip pat paliekame įdarui.

Lęšius išverdame pasūdytame vandenyje, nusausiname. Keptuvėje įkaitinam aliejų, jame apkepiname svogūnus ir česnakus. Suberiame kukurūzus, pomidorų sultis ir gabaliukais supjaustytas pomidorų išskabtuotą dalį, išvirtus lęšius, kedro riešutus. Kai masė pravėsta, įmaišome plaktą kiaušinį, džiūvėsius, įmaišome kapotas prieskonines daržoves, gausiai pagardiname prieskoniais.

Išskabtuotas daržoves prikemšame įdaru. Jas sudėliojame į kepimo skardą, ir viską uždengiame folija. Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 200C, ir kepame 30-40 min.

Kol daržovės kepa, pasigaminame masę riešutų plutelei: smulkintuvu sutrupinam iki trupinių kapotas petražoles, graikiškus riešutus, česnakus, džiūvėsius. Pabaigoje įpilame šlaką aliejaus, kad trupinių masė taptų drėgna. Įveriame šiek tiek druskos.

Išimame iš orkaitės skardą su daržovėmis, atidengiame foliją, ant kiekvienos daržovės viršaus užberiame po sluoksnį trupinių masės, sumažiname kaitrą iki 180C ir vėl pašauname maždaug 30-40 minučių, arba kol daržovės ir plutelė gražiai apskrus.

Pateikiame su šviežiomis salotomis.

Komentarų apie "Lęšiais įdarytos daržovės su riešutų plutele": 5

  1. Dovilė:

    Tai jau tris savaites nebus nei vieno recepto? 😉 Reikia po archyvus panašyti..

  2. Ruta:

    Mam, o kaip tu padarai, kad jie laikytusi prilipe prie tos paprikos? Nes man dazniausiai kazkaip atsiskiria jie tai galu gale atsipjauni truputeli idaro ir tada truputeli paprikos. Yra koks nors budas?

  3. Nida:

    Sekmes, Jurate! Lesiai siam patiekalui puikiai tinka: jie maistingi ir labai skanus.

  4. Jurate:

    As irgi labai megstu idarytas darzoves nors su lesiais dar neteko gaminti. Gera mintis, butinai isbandysiu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *