Praūžė šių metų šventės… Kaip visuomet, daug judesio, daug pasiruošimo, daug jaukių ir prasmingų akimirkų per Kūčias, džiaugsmo – per Kalėdas… Mums tai jau ketvirtosios Kalėdos, kurias pasitinkame vidurvasarį Australijoje, būdami labai toli nuo namų ir artimųjų… Tačiau net ir prie vasariškų žiemos švenčių galima priprasti, ir net jas pamėgti, turbūt nėra gyvenime dalyko, prie kurio žmogus nepriprastų, jei tik nesipriešina… 🙂
Kūčios mums su D buvo ypatingai ramios. Šventėme jas dviese, stalą padengiau terasoje. Tai kas, kad kompanija minimali, visvien ruošiu visus tradicinius Kūčių valgius. Jų per metus būnam be proto išsiilgę, tad su dideliu malonumu neriam į silkių pasaulį… Australijoje silkės – deficitas, jų surasti galima nebent delikatesų parduotuvėse, ir tai jei labai pasiseka. Apie kokį nors didesnį pasirinkimą nei 1-2 rūšys nėra ko nė svajoti, griebi, ką randi 🙂 Nesistebiu, mat silkės – labai jau mūsų šiaurinės platumos kulinarinė tradicija. Australijos krantus skalaujančios jūros ir vandenynai tokie gausūs žuvimi ir jūrų gėrybėmis, kad silkių poreikio čia nėra ir niekada nebuvo 🙂 Kaip ir daugelis užsieniečių, australai iš tolo vengia intensyvų „žuvišką” kvapą turinčių žuvų, o kas jau kas, silkės to kvapo turi su kaupu 🙂 Tačiau mums, lietuviams, šis paveldas brangus ir neatsiejamas nuo mūsų identiteto, tad per Kūčias su malonumu skanaujame būtent kukliųjų silkių patiekalus, jokiais būdais ne kitas žuvis, kuriomis nuklojamas Australijos lietuvių stalas (pvz., austrėmis, krevetėmis, omarais…).
Užtai per Kalėdas mūsų terasa lūžo nuo svečių gausos, jas šventėme su bičiuliais Latvijos, Estijos ir Ukrainos ambasadoriais su šeimomis. Per Kalėdas aš jau leidžiu sau pasileisti plaukus ir kaskart kažką naujo derinti su kuo nors tradicišku. Be kitų užkandžių (gaivių salotų, aštuonkojo, sūdytos ir Big Green Egg’e rūkytos lašišos), pavyzdžiui, šiemet iškepiau net 48 valandas fermentuotą fokačią (neliko nė trupinėlio…), taip pat 10 valandų lėtai kepiau ėrienos kumpį, o štai desertui nepraleidau progos svečius nustebinti savo firmine Pavlova, kuri šiemet buvo atsivėrusios kriauklės formos!
Šventiniai pasibuvimai su bičiuliais mano terasoje tęsis iki pat Naujų, juk tai metas linksmybėms ir bendravimui. Tuo tikslu net įsigijau plastikinių indų komplektą, tokius saugu neštis ir prie baseino, nesibaiminant, kad iškritus iš rankų stiklo šukės pažirs į vandenį… Iš tikrųjų tai slapčia ruošiuosi savo portugališkoms vasaroms ir pasisėdėjimams savo Algarvės kaime…. 🙂
Artėjant Naujiesiems, manau, jums pasitarnaus pirštais valgomų užkandžių idėja.Toks maistas (finger food) visuose vakarėliuose – tikras išsigelbėjimas! Patiekiant tereikia pasirūpinti servietėlėmis ir porcijas paruošti taip, kad be vargo tilptų į burną vienu kąsniu, ar vos dviem trim.
Tie, kurie yra ruošę vieno kąsnio užkandžius, patvirtins, kad darbo prie jų visgi yra… Ypač kai reikia išsikepti tešlos pagrindus, ar kitaip sugalvoti, kaip sukomponuoti estetiškai atrodantį ir skoniais turtingą kąsnelį. Tačiau su šia idėja jūs tikrai nukirsit vieną kitą kampą, tad daugiau laiko liks kitiems darbams nudirbti. Be to, kiekvieną sudedamąją užkandėlių dalį galėsite pasigaminti iš anksto, prieš patiekiant beliks tik sukomplektuoti ir papuošti!
Šie traškūs ir išvaizdūs krepšeliai – tai wonton wrappers, kurie parduodami supermarketų šaldytų produktų skyriuje. Į tokius tešlos kvadratėlius Azijos virtuvėje įdaromas sultingas mėsos įdaras ir jais gardinama sriuba. Tačiau šiandien vontonų paplotėlius sunaudosit krepšeliams gaminti.
Krepšeliuose patiekti galite kokį tik norit įdarą. Aš parinkau du – gaivų saldžiarūgštį užkandį su krevetėmis ir mangų bei avokadų salsa, bei aromatingą kąsnelį su kiniška char siu kiauliena, kurios receptą rasite mano knygoje „Australijos skoniai„. Char siu kiaulienai visai nebūtinai prireiks grilio, ją kuo puikiausiai išsikepsite ir orkaitėje. Pamatysit kaip nustebinsit ir pradžiuginsit svečius šiuo unikaliu Kantonų virtuvės skoniu!
SpausdintiVakarėlio užkandžiai traškiuose vontonų dubenėliuose
- Užtruks: 1 val
- Kiekis: 24 vnt 1x
Aprašymas
Lengvai paruošiamos canape – spalvingi ir turtingi skoniais vakarėlio užkandžiai
Ingredientai
- 2 pak wonton wrappers ((ieškokite supermarketų šaldytų produktų skyriuose))
- aliejaus arba sviesto
Char siu kiaulienos įdarui
- 400 g char siu kiaulienos ((receptas knygoje „Australijos skoniai”)
- 1 morka ((supjaustyta plonais šiaudeliais))
- 1 agurkas ((supjaustytas plonais šiaudeliais))
- 2 šaukšteliai laimų sulčių
- 1 šaukštelis žuvų padažo ((fish sauce))
- 1 šaukštelis rudojo cukraus
- 2 šaukštai anakardžių riešutų ((paskrudintų), pasmulkintų)
Krevečių ir mangų įdarui
- 12 krevečių ((be kiautų), atitirpintų, jei buvo šaldytos)
- 1 citrinžolės stiebas ((smulkiai supjaustytas, tik minkšta dalis))
- 2 šaukštai šviežių kalendrų ((susmulkintų))
- 2 šaukšteliai sutarkuotos imbiero šaknies
- 1 mango ((nuluptas ir supjaustytas plonomis juostelėmis))
- ½ avokado ((nuluptas ir supjaustytas plonomis juostelėmis))
- 1 šaukštas saldaus čili padažo
- žalių svogūno laiškų ((patiekti), susmulkintų)
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Aliejumi gausiai patepkite mažų keksiukų skardelės ertmes (ertmės turi būti ne didesnės, nei 80ml talpos). Geriausia, jei turit dvi tokias skardeles.
- Ant lėkštelės ar skardos patieskite vieną vontono kvadratą ir jį gerai ištepkite aliejumi arba tirpintu sviestu. Ant šio kvadrato dėkite kitą vontono kvadratą, pasukdami jį 45 laipsnių kampu. Taip pat gerai ištepkite riebalais, ir įtieskite į skardelės ertmę. Taip padarykite visus vontonų krepšelius. Pašaukite kepti ir kepkite apie 10-15 minučių, kol krepšeliai gražiai apskrus ir taps traškūs. Išimkite iš orkaitės, iš skardelės, ir palikite ant grotelių atvėsti. (šį darbą galite atlikti iš anksto, likus dienai iki patiekimo, atvėsusius krepšelius sudėkite į sandariai užsidarantį indą ir laikykite kambario temperatūroje)
- Krevetes sumaišykite su kalendromis ir citrinžolėmis, atidėkite į šalį apie 15 min., kad pasimarinuotų.
Per tą laiką sumaišykite mangus, avokadus ir saldų čili padažą.
Įkaitinkite sunkią (ketaus) keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir trumpai apkepinkite krevetes, pabarstę druska, tik kol pakeis spalvą ir susiries.
Prieš pat patiekiant į kiekvieną krepšelį įdėkite truputį mango ir avokadų salsos, ant viršaus uždėkite po krevetę. - Paruoškite Char Siu kiaulienos įdarą. Pašildykite keptą char siu kiaulieną ir supjaustykite kąsnelio dydžio gabaliukais.
Dubenėlyje sumaišykite morkas, agurkus, laimų sultis, žuvų padažą, cukrų, viską sumaišykite, palikite apie 5 minutes pasimarinuoti. Prieš patiekiant sudėkite daržoves į krepšelių ertmes, ant viršaus uždėkite po 1-2 gabalėlius kiaulienos, pabarstykite riešutais.
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 40 min
- Kategorija: Užkandžiai
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Australijos, Fusion