Ach kokia nuostabi patirtis buvo studijos Sidnėjaus Le Cordon Bleu kulinarinėje mokykloje… Pabaigus bazinį prancūziškosios virtuvės kursą, užsirašiau į antros pakopos studijas, kai tik paskelbė metų planą. Deja deja, vėliau tą planą koregavo, vieną kursą perkėlė į vasarą, kuomet aš lankiausi Lietuvoje, vėliau ir vėl stumdė datas, todėl nukėliau tą antrą pakopą kitiems metams.
Tačiau kaip Le Cordon Bleu alumnė dabar gaunu kas mėnesį naujienlaikraščius su įvairiomis naujienomis, istorijomis studentų, pasiekusių pasaulines aukštumas ir restoranų, ir konditerijos srityse, skelbimus apie įvairius trumpalaikius mokymus, šefų patarimus ir visokios kitokios man labai naudingos ir įdomios informacijos. Tos informacijos tarpe dažnai būna ir vienas kitas receptas. Kai kurie receptai skirti tikrai ne namų virtuvėms, bet šis – toks paprastas, kad gėda buvo nepamėginti…
Kynvos (bolivinės balandos) – tokia visuomenę gana skaldanti kruopa. Vieni jas dievina, kiti – keikia, tačiau tikrai sutinku, kad kynvas reikia mokėti paruošti, jos tikrai ne kaip kokie ryžiai ar grikiai (mums, lietuviams) suprantami ir mėgstami. Kynvos labai tinka įvairioms salotoms dėl savo konsistencijos ir polinkio sugerti neriebius padažus. Ypač kinvų daug naudojama Artimųjų Rytų virtuvėje, vienos kynvų saltos su granatais ir apelsinų sultimis iš mano Izraelio skonių yra turbūt pats dažniausias mano gaminamas patiekalas iš tos knygos…
Šios tikrai nenusileidžia toms mano pamėgtosioms, nes… irgi alsuoja Artimųjų Rytų aromatais! Ypač paprastai paruošiamos (tinka ir paruošimas iš anksto, tik padažą įmaišykite likus ne ilgiau nei valandai iki vartojimo), maistingos iki begalybės, transportabilios ir man labai skanios. Išbandykite ir jūs!
Print Recipe
Bolivinių balandų salotos su pupomis, riešutais ir spanguolėmis
Sočios bet lengvos kynvos salotos su Artimųjų Rytų aromatais
Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Riešutus suberkite į nedidelę kepimo skardelę ir skrudinkite orkaitėje apie 5-7 minutes, tada atvėsinkite ir stambiai supjaustykite. Atidėkite į šalį.
Bolivines balandas nuskalaukite, užpilkite vandeniu, suberkite šafranus ir užkaiskite. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite ant nedidelės ugnies 10 min., tada išjunkite kaitrą ir palikite pabrinkti dar apie 5 min. Suberkite į dubenį, paskaninkite druska ir atvėsinkite.
Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinų sultis, žieveles, kuminus, sumaką. Palikite šį padažą pastovėti, kad skoniai susimaišytų, kol prireiks.
Šaldytas pupas trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje (ar tiesiog perliekite verdančiu vandeniu), tada išlukštenkite, išmeskite išorines luobeles, palikite tik skaisčiai žalias pupas.
Dubenyje sumaišykite bolivines balandas su skaldytais riešutais, pupomis, džiovintomis spanguolėmis, mėtomis ir granatų sėklomis (kelias pasilikite papuošimui). Supilkite padažą ir viską išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties, pagardinkite kajeno pipirais. Masė turi būti drėgna, todėl įpilkite papildomai aliejaus, citrinos sulčių, jei trūksta.
Patiekite pabarstę atidėtom granatų sėklom.
Komentarų apie "Le Cordon Bleu receptas: salotos su bolivinėm balandom, riešutais ir džiovintom spanguolėm": 8
Nida:
Akvile, drąsiai jį praleiskit, gal kokį lašą citrinų sulčių įlašinkit vietoj jo…
Akvilė:
O kuo būtų galima pakeisti žagrenį?
Nida:
Jurgita, dėkui, kad pranešėt, nes nemažai kas FB teiravosi kur tų pupų gauti… 🙂 Bus smalsu sužinoti, ar patiko.
Jurgita:
Pupų šaldytų tikrai turi RIMI 🙂 Kaip tik neseniai teko užsisakyt. Manau, gaminsiu ir aš šitas salotas, knieti paragauti 🙂
Nida:
Asta, dėkoju, kad suorientavot:) Tiek raugerkšnis, tiek žagrenis yra lietuviški žodžiai, kuriuos pati visada turiu išsiversti į anglų kalbą, kad suprasčiau apie ką kalbama:)) Aš turbūt niekada jų neišmoksiu….. 🙁
Asta:
Nida, sumak – tai žagrenis, o raugerškis – liaudiškai barbarisas. Abu rūgštūs 🙂 Žagreniai tai dekoratyvūs medžiai su tamsiai raudonom ,,žvakėm” ir pas mus dažnai auginami, auga ir mano tėvų sodyboj, vis knieti tų ,,žvakių” paragauti, bet nedrįstu ant savęs išbandyti, ar visos žagrenių veislės valgomos 🙂
O salotos, jaučiu, geros, reikės pasidomėt, kaip su tom pupom mūsuose reikalai ir išbandyt,- aš kynvos mėgėjų pusėje 🙂
Nida:
Kalba eina apie broad beans, tas tradicines dideles pupas, kurios kol šviežios išlukštenus būna skaisčiai žalios spalvos. Jų tikrai būna pirkti šaldytų (pvz Lenkijoje jos vadinamos bob, gal yra lenkiškų?). Galima keisti edamame arba žaliais žirneliais
Gintaute Bundzinskaite:
sveiki, o kokios cia pupos dedasi nelabai supratau?
Akvile, drąsiai jį praleiskit, gal kokį lašą citrinų sulčių įlašinkit vietoj jo…
O kuo būtų galima pakeisti žagrenį?
Jurgita, dėkui, kad pranešėt, nes nemažai kas FB teiravosi kur tų pupų gauti… 🙂 Bus smalsu sužinoti, ar patiko.
Pupų šaldytų tikrai turi RIMI 🙂 Kaip tik neseniai teko užsisakyt. Manau, gaminsiu ir aš šitas salotas, knieti paragauti 🙂
Asta, dėkoju, kad suorientavot:) Tiek raugerkšnis, tiek žagrenis yra lietuviški žodžiai, kuriuos pati visada turiu išsiversti į anglų kalbą, kad suprasčiau apie ką kalbama:)) Aš turbūt niekada jų neišmoksiu….. 🙁
Nida, sumak – tai žagrenis, o raugerškis – liaudiškai barbarisas. Abu rūgštūs 🙂 Žagreniai tai dekoratyvūs medžiai su tamsiai raudonom ,,žvakėm” ir pas mus dažnai auginami, auga ir mano tėvų sodyboj, vis knieti tų ,,žvakių” paragauti, bet nedrįstu ant savęs išbandyti, ar visos žagrenių veislės valgomos 🙂
O salotos, jaučiu, geros, reikės pasidomėt, kaip su tom pupom mūsuose reikalai ir išbandyt,- aš kynvos mėgėjų pusėje 🙂
Kalba eina apie broad beans, tas tradicines dideles pupas, kurios kol šviežios išlukštenus būna skaisčiai žalios spalvos. Jų tikrai būna pirkti šaldytų (pvz Lenkijoje jos vadinamos bob, gal yra lenkiškų?). Galima keisti edamame arba žaliais žirneliais
sveiki, o kokios cia pupos dedasi nelabai supratau?