Negaliu atsidžiaugti 5kg lašišos dėže savo šaldiklyje! FB pasakojau istoriją, kai prieš keletą metų skrisdama lėktuvu iš Sidnėjaus į Vilnių, atkarpoje tarp Sidnėjaus ir Bankoko susipažinau su šalia sėdinčiu vyruku. Negana to, jog išsiaiškinau, kad jis dirba vienoje didžiausių pasaulyje maisto tiekimo įmonių „BidFood” ir yra atsakingas už viso žuvies ir jūros gėrybių asortimento tiekimą Australijoje, tai dar ir paaiškėjo, kad tos įmonės padalinio Australijoje vadovas Bernardas, su kuriuo ne viename vakarėlyje kartu baliavojom Johanesburge, yra mano naujai sutikto bendrakeleivio bosas:) Ir jau net nekalbu apie tai, kad visos „BidFood” įkūrėjas ir savininkas yra mano puikus ilgametis bičiulis, gyvenantis Pietų Afrikoje:) Vienu žodžiu, pasaulis be proto mažas ir pilnas nuostabių atsitiktinumų, o tame skrydyje ir pati negalėjau patikėti, kaip čia mus likimas pasodino šalia vienas kito, kad tiek daug dalykų turėjome pakeliuj aptarti:)

Praėjo šiek tiek daugiau nei dveji metai nuo tos smagios pažinties lėktuve, o aš jau gyvenu Australijoje. Žinoma, susisiekiau ir su savo australais bičiuliais, tame tarpe Bernardu ir Brett, su kuriuo anuomet keliavom:) Ir ką jūs sau galvojat, Kalėdoms gavau pusę bagažinės dovanų iš BidFood, kurias vos vos pavyko sugrūsti į šaldiklį. Viena tų dovanų ir buvo 5kg dėžė aukščiausios klasės sashimi grade lašišos. 

Man taip patinka, kai verslai padaro ne vieną, bet kokius 5 papildomus žingsnius, kad kuo daugiau satisfakcijos suteiktų savo klientui. Toje mano 5kg dėžėje lašišos filė supjaustyta vienodo dydžio (apie 150g) gabalėliais ir užšaldytas kiekvienas gabalėlis vakuume, atskirai nuo kitų. Neapsakomas patogumas – išsitraukei tiek gabalėlių, kiek porcijų reikia, pamerkei į šaltą vandenį su visa pakuote, ir po valandėlės žuvis jau atitirpusi, išimk iš pakuotės, nusausink popieriniu rankšluosčiu, barstyk druska ir pipirais, kaisk keptuvę, orkaitę ar grilį, ir denk stalą!

Atrodytų, kad apie lašišos kepsnelius jau viskas aprašyta, visi receptai jau pagaminti, bet va suradau dar vieną, ir pati negaliu nei atsidžiaugti, nei atsivalgyti:) Visa esmė čia – salierų salsoje, kuria pabarstomi iškepę žuvies kepsneliai. O ta salsa paskaninta džiovintomis spanguolėmis, kedrų riešutais ir šafranais. Beje, iš Ottolenghi repertuaro (kas savaime reiškia kokybės ženklą:)). 

metalineje leksteje du lasisos file gabaleliai
Lašišos kepsneliai su šafranine salierų salsa ir kedro riešutais
Print Recipe
Lašišos kepsneliai su salierų salsa
Svarbiausia šiame recepte yra salierų salsa su džiovintomis spanguolėmis ir kedro riešutais. Ši salsa, manau, tiks ir prie kitokios žuvies.
metalineje leksteje du lasisos file gabaleliai
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis žuvis
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis žuvis
Porcijos
porc
Ingredientai
metalineje leksteje du lasisos file gabaleliai
Procesas
  1. Džiovintas spanguoles užpilite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti, kol prireiks (apie 20 min) Lašišos kepsnelius pašlakstykite 2 šaukšteliais aliejaus, pabarstykite apie ½ šaukštelio druskos ir gausiai pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais. Palikite pastovėti kelias minutes, kol gamisite salsą.
  2. Įpilkite 75ml aliejaus į didelę gilią keptuvę ir gerai įkaitinkite. Suberkite salierus ir kedro riešutus ir kepinkite apie 4-5 minutes, vis stebėdami, kad nepradėtų svilti riešutai. Nukelkite keptuvę nu ugnies, įmaišykite kaparėlius kartu su marinatu, alyvuoges, šafraną kartu su vandeniu, kuriame jis mirko, įberkite žiupsnelį druksos. {abaigoje suberkite nusausintas spanguoles kartu su petražolėmis, citrinos žievele ir sultimis. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
  3. Likusį šaukštą aliejaus įpilkite į keptuvę, įkaitinkite iki vidutinio karštumo. Dėkite lašišos kepsnelius odele į apačią ir kepkite apie 3 minutes, arba kol odelės taps traškios. Apverskite kita puse, kepkite dar apie 2-3 minutes (žiūrint kokio storumo kepsneliai), ir išimkite iš keptuvės, išdėliokite į lėkštes. Ant kepsnelių šaukštu uždėkite salsos ir patiekite.
Pastabos

Recepto šaltinis - Ottolenghi, "Simple"

Komentarų apie "Lašišos kepsneliai su salierų salsa": 2

  1. Nida:

    Rūta, kaip gerai sugalvojot su ta silke!!! Tikrai turėjo suderėti, nes salsa tokia saldoka, su sūria silke tikrai skanu turėjo būti. Dabar mano eilė bus su silke išmėginti 🙂

  2. Rūta:

    Kaip patiko! Tik kai perskaičiau receptą, jau buvau susipirkus produktus daryti sumuštinukus su silke, tai salierų salsa ant viršaus keliavo, bet kaip suderėjo! Nekantrauju gaminti ir su kepta lašiša:) Ačiū:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *