Kai po savo ilgų atostogų nuėjau šią savaitę į darbą „RAKU” restorane, visi mano berniukai (nes išties, restorano virtuvėje, kurioje dirbu, esu vienintelė moteris ir vienintelė NE azijietė:)) na ir dar verta pridurti, kad esu pati vyriausia, ir dauguma šefų yra mano dukros (ar panašaus) amžiaus:)) supuolę klausinėjo – kaip ta kelionė, kaip viskas pavyko, kur buvau, ką veikiau ir svarbiausia, ką valgiau. Žinot, pastaruosius metus čia, Australijoje, aš gyvenu ganėtinai atsiskyrėlišką gyvenimą (nors daug kam susidaro priešingas įspūdis), nes labai artimų bičiulių čia turiu labai nedaug ir progų su jais praleisti laiko itin mažai. Jei susitinku su kitais diplomatais ar jų sutuoktiniais, tai pokalbiai paprastai trumpi ir apie nieką. Užtai čia, Raku virtuvėje, esu tokioje „savo chebroje”, kad net sunku nupasakoti! Viena vertus, aš jiems esu egzotika (baltukė, vyresnė, iš negirdėto pavadinimo šalies, kurios ieško Google Maps’uose), kita vertus, mus jungia ta pati aistra virtuvei, todėl mums viskas įdomu, jei tik kalba eina apie maistą! O trečia vertus, aš nė kiek nesigėdiju prisipažinti, kad oi kiek daug dalykų aš dar nemoku ir iš jų visų mielai išmokčiau!!
„O ar ragavai Japonijoje sušių?” „O ar jie kitokio skonio, nei mūsiškiai?” „O ar nusipirkai peilį?” „Ką dar skanaus valgei?” „O kiek tam restorane stalelių?” „O kiek metų tam šefui?” – jiems įdomi kiekviena detalė, kiekvienas mano pasakojimas ir video, kurį labai noriai rodžiau iš savo telefono ekrano, kol visi kirtom šefo Hon iš Taivano pagamintą traškią vištieną (lygiai tokią, kokios receptą paskelbiau knygoje „Australijos skoniai„!!!) ir stir fry ryžius su kiaušiniu.
Tai va vartydama tuos savo japoniškus prisiminimus užsigeidžiau kažko panašaus į garsųjį keptą ungurį, kuris yra bene didžiausias tradicinės Tokio virtuvės pasididžiavimas. Sako, kad kiekvienas restoranėlės (dažnas veikia ne vieną dešimtmetį ir perduodamas iš rankų į rankas tėvų vaikams) turi savo firminį padažą, kuriuo patepa ungurį kepant, ir to padažo receptas saugomas akyliausiai, kad tik niekas nesužinotų didžiausios paslapties. Grilyje kepto ungurio stebuklingasis padažas vadinamas kabayaki, jis labai panašus į teriyaki padažą – saldus ir lipnus. Aš su tuo kabayaki padažu ėmiau ir iškepiau lašišą. Tiesa, kad skoniu labiau primintų riebų ungurį, naudojau riebiausią lašišos dalį – pilvą. Toks patiekalas labai sotus, tad lašišos pakaks labai nedaug, o virtų ryžių patiekiant reikės nemažai, kad atsvertų riebumą. Su lašiša kabayaki labai tiks marinuoti imbierai ir švieži agurkai, arba greitai pamarinuotos daržovės.
Išbandykit, labai nesudėtingas receptas, kuris nutransportuos jus trumpam į Japoniją:) O reportažas iš Japoniško restorano, garsėjančio savo grilintais unguriais, išsaugotas mano Instagram reelsuose🙂


Lašiša japoniškai: kabayaki
- Užtruks: 10 min
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Greitas japoniškas lašišos receptas. Labiausiai tiks riebi lašišos filė pilvo dalis.
Ingredientai
- šlakelis aliejaus
- 400 g lašišos filė (su oda) pilvo dalies
- virtų ryžių patiekti
- sezamų sėklų pabarstyti
- 4 šaukštai sojų padažo
- 4 šaukštai mirino
- 2 šaukštai sake
- 2 šaukštai cukraus
Instrukcijos
Įjunkite orkaitės griliaus funkciją. Mažą skardelę išklokite aliuminio folija.
Mažame puode sumaišykite visus padažo ingredientus, užvirinkite ir pavirkite apie 1-2 minutes, kol cukrus ištirps ir padažas ims tirštėti. Atidėktie į šalį.
Lašišos odą pabarstykite druska. Įkaitinkite keptuvėje mažą šlakelį aliejaus (max 1 šaukštelį). Dėkite lašišą odele į apačią ir kepkite apie 1-2 minutes, arba kol odelė bus traški. Apverskite lašišą kita puse, pakepinkite apie 30s. (arba kol žuvis bus iškepusi 80% – laikas priklausys nuo to, kokio storumo jūsų lašišos filė).
Išimkite lašišą iš keptuvės ir padėkite į skardelę, išklotą folija. Patepkite padažu (gausiai) ir trumpam įkiškite po griliumi, kad apskrustų ir padažas karamelizuotųsi. Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamų sėklomis.
Jei nenorite jungti orkaitės, galite pabaigti kepinti lašišą keptuvėje, nuolat laistydami karštu padažu ir pabaigoje uždengę keptuvę dangčiu, kad lašiša baigtų kepti. Arba, jei turite, trumpai apskrudinkite lašišos viršų su blow torch.
- Paruošimo laikas: 5 min
- Gaminimo laikas: 5 min
- Kategorija: Pagrindinis
- Metodas: Kepta
- Virtuvė: Japonijos
Renata, sakę pakeisti galite nebent mirinu (kas irgi yra sakė, tik su cukrumi). Reikėtų tuomet jos pilti mažiau. Nors šiame patiekale, kadangi naudojama gana nemažai cukraus, padarius tokį pakeitimą patiekalo skonis nelabai ypatingai pasikeis.
Gal butu galima kazkuo kitu pakeisti sake?Aciu
Edita, šis kiekis 4 asmenim. Lašišos papilvė labai riebi. tad pakaks po 100g kiekvienam
Atisprasau, *isivele*
Gal klaidele iš ive le? Ar tikrai 400g lasisos vienam asmeniui? 🙂