O jums būna tokių dienų, kai suprantat, kad jau užsiciklinot su tais pačiais receptais, ir kažkaip viskas jau pradeda nusibosti… Suprantu, visada saugu turėti šaldytuve kokią vištienos krūtinėlę, lašišos pjausnį, spintelėje – kelių rūšių pastos, o šaldiklyje (jei pasiseka!!) mamos pagamintų koldūnų… Tada vakarienių patiekalai gimsta labai greitai, jie maistingi ir visų mėgiami. Bet negi neateina tas momentas, kai patys sau pasisakot: kaip man viskas nu-si-bo-do….
Man tokių dienų tikrai būna. Ir net smegenis pajudinti tingiu, kad kažką naujo sukurčiau… Bet tada labai praverčia kokia faina kulinarinė knyga, nes jose dažniausiai atrandu kažką, ko pati nebūčiau sugalvojusi 🙂 Taip nutiko ir šįkart 🙂
Kotletukai, kukuliukai, maltinukai…. viskas, kas taip vadinama, yra visiškas komforto maistas. Ne be reikalo jie paprastai ir įvardinami mažybine forma, matyt visiems iki vieno tokie primena vaikystę 🙂 Tad štai šiandien aš gaminau kukuliukus, kuriuose nė gramo mėsos (nesvarbu, kad jie atrodo, jog būtų visiškai mėsiški :)), procesas paprastas iki negalėjimo, viduje pripakuota super gerų ir maistingų dalykų (kalnas šviežių lapinių kopūstų, šviežios rikotos (kurią, neabejoju, galima pakeisti lietuviška varške), migdolų miltų, šiek tiek parmezano…).
Žodžiu, jei kurią dieną jus ištiks kūrybinė krizė ir norėsite kažko mielo, tokio nostalgiško, kaip močiutės kotletukai, tik lengvesnio ir greitesnio, ir dar vegetariško, na ir šiek tiek madingo ( 🙂 ) tai griebkit šį receptą ir mėgaukitės!




Porcijos |
porc
|
- 280 g kale lapų (be kotelių, tik žalioji dalis, labai smulkiai susmulkinta peiliu)
- 1 indelis konservuotų pupelių cennellini (400g), perplautų ir nusausintų
- 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės
- 360 g rikotos (galima būtų keisti varške ir dalimi feta sūrio)
- 1 kiaušinis
- 180 g migdolų miltų (susmulkintų migdolų)
- 40 g tarkuoto parmezano (plius dar šiek tiek pabarstyti patiekiant)
- druskos, juodųjų pipirų
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 12 šalavijo lapų
- 4 česnako skiltelės (plonai supjaustytos)
- 2 indeliai konservuotų pomidorų savo sultyse (susmulkintų), indeliai po 400g
- 125 ml sultinio (arba vandens)
Ingredientai
Kukuliukams
Pomidorų padažui
|
![]() |
- Susmulkintus kale lapelius sudėkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu, palikite pastovėti 3 minutes, tada nupilkite vandenį, šiek tiek atvėsinkite, ir nuspauskite kuo daugiau skysčio. Galiausiai suberkite kale lapus ant popierinio rankšluosčio skiautės ir nusausinkite.
- Dubenyje šakute lengvai patrinkite pupeles, suberkite citrinų žieveles, rikotą, įmuškite kiaušinį, suberkite migdolų miltus, parmezaną, nusausintus kale lapus, įberkite druskos ir pipirų ir viską sumaišykite. Suformuokite iš šios masės 16 kukuliukų, sudėkite juos kol kas ant kepimo skardos ar kokio kito laikino paviršiaus.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Didelėje keptuvėje, kurią galėsite vėliau įdėti į orkaitė (maniškė špižinė, 30cm skersmens) įkaitinkite aliejų, sudėkite šalavijus ir česnakus, pusę minutės pakaitinkite, tik kol šalavijai apskrus, tada supilkite pomidorus bei sultinį, įberkite pipirų ir druskos. Viską sumaišykite ir palikite virti ant vidutinės ugnies apie 5 minutes.
- Sudėkite į keptuvę kukuliukus ir pašaukite keptuvę į orkaitę. Kepkite apie 20-25 minutes, arba kol kukuliukai gražiai apskrus ir bus iškepę. Patiekiant pabarstykite dar trupučiu tarkuoto parmezano. Skanu su pasta arba prancūziško batono riekele.
Nerealus receptas, ačiū!
Daiva, žinoma, kad galima keisti ir špinatais, ir mangoldais (kopūstai būtų pernelyg kieti). Šiaip kale lapai toks baisiai madingas dalykas (bent Australijoje jų yra visur visada ir dideliais kiekiais, ir ji čia tiesiog kalnais naudojama). Lietuvoje kale dažniausiai atsiranda vėlyvą rudenį ir net žiemą, kai kirų žalių daržovių jau nebūna… Labai daug vitaminų, toks super maistas, bet ir mada kartu:) Ūkininkai Lietuvoje tikrai visada tos kale turi, tik žmonės dažnai nežino ką su ja veikti 🙂
Ką duoda kale lapai? Ne visur jų būna pirkti, gal galima juos pakeisti špinatais ar kopūstu kokiu 🙂 ?
Pasistengsiu suskaičiuoti. Tik ne visada yra tikslus tas numatomas laikas, nes vienam paruošiamieji darbai užtrunka tiek, kiek laiko kaista orkaitė, o kitam – trigubai ilgiau….
Jūsų receptai tikrai nuostabūs! Tik vienas prašymas – gal galite paminėti gaminimo laiką, kad galima būtų orientuotis ir pasiplanuoti laiką:)
Jolita, manau, kad galima keisti ir miltais, tik turbūt konsistencija kietesnė bus (nors man tai nemaišytų tikrai, nes su migdolų miltais kukuliukai gana minkšti būna). Dar galite keisti ryžių miltais, avinžirnių, avižų miltais (čia konsistencija būtų artimesnė migdolams), na ir maltos sėklos tiktų, tik žiūrėkit kad labai neuždominuotų skonis… Gal perpus pamaišykit su miltais ir sėklom? Tai kažkas per viduriuką gal gautųsi:)
O kuo būtų galima pakeisti migdolų miltus (dėl alergijos)? Ar kvietiniai tiks? Ar geriau keisti maltomis sėklomis, pvz. saulėgražų?