Tik laiko klausimas, kada jums prireiks idėjų vieno kąsnio užkandžiams… Tai yra maistui, kuriam nereikia nei lėkščių (pakanka servietėlių), nei juolab įrankių… Man tokių idėjų reikia visada, nes pakvietusi svečių kokiai rimtesnei vakarienei, visuomet juos pasitinku su taure šampano, ir kažkuo lengvu (bet gražiu ir skaniu) užkandai, kol tą šampaną visi gurkšnoja.
Tokiais atvejais turiu kelis pasiteisinusius užkandžių, kurie valgomi stovint, variantus: plikyti sūrio pyragėliai gougeres, arba kokie nors nesaldūs sausainiai su riešutais, ar kitokie kokteiliniai sausainiai su išraiškingo skonio žolelėmis arba sūriais. Visada pasiteisina ir blyneliai su lašiša arba ikrais. Taip, prie tokių mažučių užkandžių visuomet nemažai darbo (dažnai užtrunki ilgiau nei pačią vakarienę ruošdamas), bet pirmas įspūdis, kurį susidaro svečiai, peržengę jūsų namų duris, yra pats svarbiausias… Nes juk pirmo įspūdžio antrą kartą nepadarysi 🙂
Tad šiandien dalinuosi su jumis dar vienu receptu štai tokiems elegantiškiems vieno kąsnio užkandžiams. Krepšelių pagrindui galite naudoti pirktinę šaldytą trapią tešlą (tinkančią tartoms), tačiau turbūt nereikia priminti, kad namuose pasigaminta tokia tešla visais atvejais daug skanesnė už pirktinę. Dar priminsiu, kad ši tešla puikiai šaldoma, todėl pasigaminkite jos daugiau, suplokite į kelis plonus apskritimus, kiekvieną įsukite į maistinę plėvelę, užklijuokite etiketę (nes tikrai pamiršite ką ir kada čia užsišaldėte), ir dėkite drąsiai į šaldiklį. Kitąkart, kai lauksite svečių, pusė darbo bus jau padaryta: beliks tik išsiimti tešlą iš šaldiklio, ir kol padarysite įdarą, beveik visas darbas jau bus atliktas:)
Krepšeliai su karamelizuotais svogūnais, rozmarinais ir brie sūriu
12 standartinio dydžio krepšelių arba 24 mini
- 40g sviesto
- 3 svogūnai, supjaustyti labai plonomis juostelėmis
- 1 šaukštas cukraus
- 2 šaukštai baltojo vyno acto
- 1/4 stiklinės sukapotų rozmarino lapelių
- Druskos, pipirų
- 3 lakštai šaldytos trapios tešlos (arba pasigamintos pačių – receptas apačioje)
- 3/4 stiklinės (180ml) grietinėlės (10% arba 36%)
- 3 kiaušiniai, lengvai suplakti
- 1/4 šaukštelio sutarkuoto muškato riešuto
- 150g brie sūrio, supjaustyto į 12 (arba 24, jei darote mini krepšelius) gabalėlių
- Rozmarino šakelių papuošimui
Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
Didelėje gilioje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą. Sudėkite pjaustytus svogūnus, tada uždenkite sandariai keptuvę, ir kepkite svogūnus 10 minučių. Atidenkite, suberkite cukrų, supilkite actą, suberkite rozmarinus, druskos ir pipirų, ir kepkite neuždengę toliau, pamaišydami, apie 5 minutes, arba kol svogūnai taps auksinės spalvos ir karamelizuoti.
Trupučiu riebalų patepkite keksiukams kepti skirtas formeles (12 standartinių 80ml talpos, arba 24 mini formeles). Šiek tiek didesnio diametro nei keksiukų formelės stikline (ar sausainių formele) išspauskite iš tešlos reikiamą kiekį apskritimų (pvz., standartiniams keksiukų krepšeliams reikės 10cm skersmens apskritimų). Tešlą išklokite tolygiai kiekvieno keksiuko ertmėje, gragiai prispausdami visą paviršių – šonus ir dugną. Tešlą subadykite šakute, ir pripildykite svogūnų mišiniu.
Sumaišykite grietinėlę, kiaušinius, muskatą bei truputį druskos ir pipirų. Šį mišinį užpilkite ant svogūnų, ir į centrą įdėkite po gabalėlį brie sūrio.
Kepkite apie 20-25 min (standartinių keksiukų dydžio krepšelius, mini – trumpiau), arba kol tešla bus auksinės spalvos, o įdaras sutvirtės. Palaukite apie 5 minutes, kol šiek tiek praauš, tada atsargiai išimkite iš formelių ir patiekite (šiltus arba kambario temperatūros), įsmeigę į kiekvieną krepšelį po šakelę rozmarino.
Pâte Brisé (trapi tešla tartoms)
- 3 stiklinės (375g) miltų
- 1 šaukštelis smulkios druskos
- 340g labai šalto sviesto
- 1/4 stiklinės (60ml) labai šalto vandens
- 1 šaukštelis acto
Dideliame puode sumaišykite miltus ir druską, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštų galais trinkite, maišydami su miltais, kol gausite riebius trupinius su neišsimaišiusiais sviesto gabalėliais (neužtrukite pernelyg ilgai, antraip sviestas pradės tirpti). Stiklinėje sumaišykite vandenį su actu, pašlakstykite miltų ir sviesto masę, tada vėl greitai rankomis maišydami minkykite, kol tešla sulips, nesimatys sausų miltų pėdsakų. Padalinkite tešlą į kelias dalis, suplokite apskritimus, įsukite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve kol prireiks (jei sunaudosite per 2-3 dienas), arba užšaldykite (jei panaudosite vėliau).
Keksiukų receptas – Donna Hay.
super! žinau, kad pirštais tikrai sumalčiau į šiltą košę viską 🙂
Jurga, žinoma taip – naudokit tą rombo formos įrankį.
Nida, kažin, ar tą tešlą būtų galima kombaine sumaišyt? Iš antgalių turiu tik kablį, baltymų plaktuvą ir tokios rombo formos paminkštintą su guma apačioj…
Renata, aš kada nors pažadu savo sluoksniuotą tešlą pagaminti ir įdėti receptą į blog’ą, nes man, turiu prisipažinti, dar nepasitaikė tokia pirktinė, kuri atitiktų visus lūkesčius… Kažkodėl manau, kad nebus su ta tešla tiek darbo, kiek esu susikūrusi savo vaizduotėje:)
Dėkoju už gražius žodžius, Neringa! Vienas malonumas, kai toks būrys ištikimų skaitytojų 🙂
Būtinai reikės pamėginti 🙂 atrodo viliojančiai 🙂 ir dar klausimas- pasteis de nata pyragėliams pirkdavau mantingos tešlą ( iš jūsų pateikto recepto), bet jos jau nebegamina :(, kokia tiktų vietoj jos?
Ačiū, Nida, už įkvėpimą, kurio taip trūksta šaltuoju metų laiku. Jūs padedate džiaugsmingai kurti virtuvėje!