Kai Tel Avive prasideda tikrasis krabų sezonas (šiaip šviežių krabų čia galima įsigyti beveik visus metus), jie tampa tokie pigūs, kad sunku praeiti pro šalį nenusipirkus:) Žinoma, krabai – tai maistas,  kuriuo svečius nelabai pavaišinsi: juos valgydami abu su vyru būnam iki alkūnių išsitepę, o kas dedasi ant stalo, kol mes tuos krabus lukštenam, geriau nei nepasakoti… Kai esi kilęs iš Lietuvos, kur krabai (kaip ir daugelis kitų šviežių jūros gėrybių) – didelis deficitas, nelabai žinai ką iš jų begaminti. Prancūziškas Buillabeaisse ir kiti tradiciniai patiekalai išmėginti, o štai krabų paplotėliai (crab cakes) jau seniai buvo mano kulinariniuose planuose. Vienintelė kliūtis, dėl kurios delsiau tuos paplotėlius pasigaminti, buvo nežinojimas kaip tą krabą išdoroti:)) 

Todėl šį savaitgalį ėmiausi darbo. Pirmiausia nuėjau pas savo draugus žuvininkus, iš kurių nuolat perku karališkas krevetes, kalmarus ir kitus šviežius gardėsius, ir paprašiau, kad mame pamokintų kaip lukštenami krabai. Pradžiai nusipirkau 4. Parėjusi namo ėmiausi darbo. Galiu pasakyt, kad tas lukštenimas labiau priminė anatomijos pamokas: to ilgo pasikrapštymo beveik tiksliai žinau, kaip išsidėstę šių gyvūnų pertvarėlės ir kur daugiausia mėsos. Po trupinuką visą baltą šviežią mėsytę iškrapščiau į indą. Tai ilgiausia užtrukęs procesas:) Visa kita buvo vieni juokai. Žinoma, daug lengviau krabų paplotėlius gaminti iš šaldytos krabų mėsos…..;)

Krabų paplotėliai (4 asm. užkandžiui arba 2 asm. pagrindiniam patiekalui)

4 krabų mėsa

1 kiaušinis

3 šaukštai džiūvėsių + apvoliojimui kepant

2-3 šaukštai sviesto

1 nedidelis šalotinis svogūnėlis, sukapotas smulkiai

1 a. šaukštelis Vorčesterio padažo

Gabalėlis nutarkuotos citrinos žievelės ir šaukštelis citrinos sulčių

Žiupsnelis šviežių krapų, sukapotų

Druskos, pipirų, saldžios paprikos

Nedidelėje keptuvėje įkaitiname šaukštą sviesto ir jame lengvai apkepame svogūnus, kol suminkštėja, bet neparuduoja. Atvėsinam.

Dubenyje suplakam kiaušinį, sudedam visus likusius ingredientus, supilam pakepintus svogūnus, suberiam druską, prieskonius. Labai švelniai, kad nesuardytumėm krabo mėsos ir nesutrintumėm jos į košę, sumaišom viską į vientisą masę.

Ant stalviršio paberiam džiūvėsių ir formuojam krabo masės paplotėlius (aš tam naudoju metalinį žiedą), iš abiejų pusių apvoliojam gausiai džiūvėsiuose. Kepam įkaitintame svieste, kol abi pusės gražiai aprunda.

Pateikiam su žaliomis salotomis ir majonezo padažu.

Komentarų apie "Krabų paplotėliai (Crab Cakes)": 6

  1. Nida:

    Labas Sarune, siuo metu keliauju po P> Afrika, tad grizusi butinai aprasysiu placiau kaip tuos krabus islukstenti:)

  2. Nida:

    Oi, Grita, ar tik ne iš Floridos aš tą meilę krabams ir atsivežiau?:) Florida Keys yra toks žinomas restoranas, kurio firminis patiekalas – stone crabs kojos…. Iki šiol pamenu koks tai gardumynas. O krabų paplotėliai – greičiausiai iš Amerikos atkeliavęs delikatesas. Bent mano amerikietiško maisto knygose šis receptas atspausdintas pagarbioje vietoje:)

  3. Grita:

    Prabanga, prabanga Lietuvoje,bet kaip nekeista teko ragauti Floridoje,skonis nuostabus…

  4. Nida:

    Odeta, ir mes vakar valgėme moliuskus marinera!! 🙂 Gražus sutapimas. O krabų paplotėliai išties geras dalykas, jaučiu, kad ne kartą pakartosiu:)

  5. Odeta:

    Seilė nutįso iki kelių:)) Nors vakar mėgavausi puikiausiais moliuskais a la marinera, bet dėl taviškio patiekaliuko vis tiek „nuo pavydo bamba susisuko”:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *