Oi kaip nelengva po kelionės sugrįžti į ritmą… Nežinau kaip jūs, bet aš siaubingai sunkiai pernešu „jet-lag’ą” – t.y. prisiderinimą prie laiko juostų skirtumo. Kai organizmo laikrodį reikia persukti 8-9 valandas į kurią nors pusę, tai kelias dienas jis niekaip nesupranta, nei kada norėti valgyti, nei kada keltis, nei kada užsimanyti miego… Ir nors tokiais atvejais puikiai gelbsti stilnox, negali gi su vaistais kas naktį nuo nemigos vaduotis…

Vos nuskridusi į Niujorką, visą dieną stengiausi vaikščioti, nepasiduoti pagundai prigulti popiečio miegeliui, nors ir kaip akys merkėsi, nes niekaip nesuprato kodėl jos čia turi dabar atviros būti, kai Lietuvoje tokiu laiku miegotų nemirksėdamos… Pratempti laiką pratempiau, tačiau 4 valandą ryto jau turėjau lipti iš lovos, nes niekaip nepavyko ilgiau išmiegoti. Pasėdėjau valandą viešbučio kambaryje, perskaičiau skersai išilgai visas Lietuvos naujienas, ir ką daryt – išsliūkinau į miestą. Sekmadienis, 5:30 val, Manchatanas. Iš šiluminių mazgų lenda benamiai, kažkokie keisti paklydėliai kramsnoja pirmą dienos McDonald mėsainį, ir aš, išėjusi pasivaikščioti po Niujorko centrą švintant… Keistais žvilgsniais mane tie juodaodžiai benamiai varstė, bet provokacijoms aš nepasidaviau:) Ir kai tik apie 9-10 val. atsidarė pirmosios normalios kavinės, pagaliau pasijutau kaip žmogus, gavusi gurkšnelį kavos (tai kas kad prastos, kas ir yra Amerikos skiriamasis bruožas:)). Tą dieną nueiti 30+ kilometrų pėščiomis ir buvo mano prasilaužimas persukant vidinį laikrodį tinkama linkme:)

Grįžus – ir vėl tas pats… 2  valanda nakties, pasirodo, pats tas metas smegenims pabusti ir daugiau neužmigti:) Tad nuo 3:00 jau galima pradėti darbuotis, kodėl gi ne?:) O kol mintis mėgini kažkaip įdarbinti, galvoje gimsta receptai… Juos paskui pakanka tik įgyvendinti virtuvėje:)

Tad štai šis vegetariškos vakarienės receptas gimė iš nemigos:) Įkvėpta Amerikoje vyraujančio sveikos mitybos bumo, nutariau paruošti sveiką, lengvą, bet maistingą patiekalą – kopūstų ir bolivinių balandų (kynvų) paplotėlius. Produktų kiekiai čia labai apytiksliai, be to vienus galite keisti kitais, jei šių neturite. Salotos prie paplotėlių tiks bet kokios, tačiau morkos labiausiai derės spalviškai:)

Kopustu ir kynvu paploteliai
Skaniausi su padažu, bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis
Morku salotos
Sultingos ir pilnos vitaminų
Kopūstų ir bolivinių balandų paplotėliai
Porcijos 4
Vegetariški, minkšti, maistingi, skanūs.
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1/4 stiklinės bolivinių balandų
  2. 1 nedidelis kopūstas
  3. 4-6 kalės lapai (lapinio kopūsto)
  4. 2 kiaušiniai
  5. 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  6. 2 šaukštai grikių miltų
  7. 4 šaukštai manų kruopų
  8. Druskos, juodųjų pipirų
  9. Aliejaus kepti
Apvoliojimui
  1. Panko trupiniai arba džiūvėsėliai
  2. Kynvų dribsniai (nebūtina, jei neturite)
Pomidorų padažui
  1. 1/2 nedidelio svogūno, labai smulkiai supjaustyto
  2. 2 česnako skiltelės, susmulkintos
  3. Šlakelis baltojo vyno (jei turite)
  4. 1 pakelis pomidorų pasatos (koncentruotų pomidorų sulčių)
  5. 1 šaukštelis rudojo cukraus
  6. Mažas šlakelis balzamiko acto
  7. Druskos, džiovinto oregano, juodųjų pipirų, čili pipirų dribsnių
Morkų salotoms
  1. 2-3 morkos, supjaustytos plonomis juostelėmis arba šiaudeliais
  2. 2 šaukšteliai agavės sirupo
  3. Šviežiai spaustų citrinos sulčių
  4. Druskos, pipirų
  5. Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Instrukcijos
  1. Kynva kruopas nuplaukite ir virkite 3/4 stiklinės pasūdyto vandens, kol suminkštės, išbrinks. Palikite atvėsti.
  2. Užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite. Kopūstą perjaukite pusiau, tada dar kiekvieną pusę pusiau. Išpjaukite kietą kotą, o ketvirtčius sudėkite į verdantį vandenį. Virkite uždengę apie 10 min, arba kol kopūstas suminkštės. Nupilkite ir palikite gerai nuvarvėti, pabaigoje dar nuspauskite skystį, kad kopūstas liktų kuo sausesnis. Vandenį, kuriame virė kopūstas, galite panaudoti bulvėms virti.
  3. Kol kopūstai vėsta, įkaitinkite keptuvėje šlakelį aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol šie suminkštės ir truputį apskrus.
  4. Elektrniu smulkintuvu susmulkinkite virtus kopūstus kartu su lapiniais kopūstais (kale) iki vientisos masės. Dubenyje suplakite kiaušinius, sumaišykite su smulkintais kopūstais, kruopomis, kepintais svogūnais, grikių miltais, manais, pagardinkite druska ir pipirais. Jei masė pernelyg skysta - įberkite dar šiek tiek manų kruopų.
  5. Toje pačioje keptuvėje, kurioke kepėte svogūnus, įkaitinkite aliejaus. Gilioje lėkštėje sumaišykite panko (arba džiūvėsius) su kynva dribsniais. Šaukštu imkite kopūstų masės, formuokite norimo dydžio ir formos paplotėlius, apvoliokite juos džiūvėsių mišinyje ir kepkite ant silpnos ugnies iš visų pusių, kol apskrus, paviršius taps traškus. Iškepusius laikykite šiltai (galite uždengti aliuminio folija, arba įdėti į pašildytą orkaitę).
  6. Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte paplotėlius, įkaitinkite dar šiek tiek aliejaus, apkepinkite svogūnus, tada suberkite česnakus ir supilkite vyną (jei naudojate). Kai vynas nugaruos, supilkite pomidorų pasatą, kepinkite, kol padažas sutirštės (jei vyno nenaudojote, galite kartu su pasata įpilti šiek tiek sultinio arba vandens). Pagardinkite cukrumi, druska, balzamiko actu ir prieskoniais.
  7. Morkas sumaišykite su likusiais ingredientais ir pagardinkite pagal skonį.
  8. Patiekite paplotėlius su bulvių koše, pomidorų padažu ir morkų salotomis.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Kopūstų ir kynvų paplotėliai su pomidorų padažu ir saldžiarūgštėmis morkų salotomis": 6

  1. Nida:

    Matilda, ačiū už pasidalintas mintis!!! Kopūstai (kaip ir bulvės, beje) man nepamainoma daržovė. O grikių miltai irgi nuostabūs, man visi patiekalai su grikių miltais – tarsi pagerinti:)

  2. Matilda:

    Seniai jau norėjau išbandyti kokius pyragėlius/paplotėlius ar kažką kepto su kopūstais, bet vis nesiryždavau. Vegetare ne taip seniai tapau ir tik dabar atradinėju visokius maistus ir apskritai – iš naujo daug ką suvokiu, kad va pvz. yra tiek daug rūšių kopūstų ir kad iš jų visų galima patiekalus gaminti – https://www.iki.lt/maisto-kultura/idomybes/kopustas-darzove-su-daugybe-veidu :))) Na, kaip sakoma – gyveni ir mokaisi 🙂 O kepiniai su kopūstais man visada atrodydavo labai gurmaniški, na nes kopūstai tiesiog turi specifinį skonį.. Bet šitas patiekalas, bent jau nuotraukose, tai atrodo labai labai skaniai 🙂 Beje, grikių miltų į nieką nekeisčiau – dar vienas atradimas 😉

  3. Nida:

    Rima – paprastais kvietiniais, arba viso grūdo, arba speltos miltais!

  4. Rima:

    Gal galėtumėte patarti, kuo būtų galima pakeisti grikių miltus?

  5. Nida:

    Žana, miela girdėti:) Iš tikrųjų tai mėlynas stalo dekoracijas dievinu… Buvau pamiršusi, kad mėlyna spalva maiste mažina suvalgomą jo kiekį:)Iš tiesų ši mintis gerai dera su vegetariškomis idėjomis:)

  6. Žana:

    Puikus vegetariškas patiekalas, kuris traukia nevegetarų dėmesį 😉 Bus gaminamas vienareikšmiai.
    O Manhattan auštant irgi vyliojančiai skamba, nesugalvojau…., čia verta taip daryti, net jei ir prisitaikyti su miegu pavyksta…., na , bet kitą kartą tada 🙂
    Ir labai jaukūs matuoliniai puodeliai, stalo dekoras ir t.t. Iš spalvų suprantu, kad mintys jau pavasariop (… apie figūras… ) , nors ir sausis dar – mėlyni indai išties padeda mažinti porcijas 🙂
    Labai gražiai ir skaniai viskas atrodo ! Teks pasinaudoti ne tik receptais, bet ir siunčiamom įdėjom tarp eilučių 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *