Izraelyje jau kvepia ne vien pavasariu, bet ir Pesachu! Tai savotiškos žydų „velykos”, kurios, aišku, nėra Velykos, tik sutampa su mūsiškėmis savo šventimo laiku. Mūsų laukia ir vėl savaitė be duonos, be miltų, sausainių, makaronų ir net be alaus – laimė, kad tik parduotuvėse šių dalykų nebus:) Aš jau visas atsargas pasipildžiau, tad nepražūsiu:)
O kadangi Pesachui žydai negali naudoti jokių grūdinių kultūrų, jie kepa tortus ir pyragus pakeisdami miltus riešutais, maltomis macomis, krakmolu, ir dar visokių gudrybių žino. Man šis laikotarpis fainas dėl to, kad visur būna labai daug kokosinių desertų ir sausainių, o viskas kas pagaminta su kokosu, man tiesiog dieviško skonio!!! Deja, mano dukra, jei tik pajaučia kokoso drožlės čežėjimą tarp dantų, patiekalo nevalgo, o mano vyrui kokosai skanūs tik saldžiam pavidale, jokiais būdais ne curry padažuose… Tad neišeina man tais kokosais per dažnai džiaugtis:)
Užtai šįkart, dar net neprasidėjus tų grūdų „badmečiui” visoje šalyje, iškepiau kokosinius sausainėlius, kurie, galiu pasakyti, dar karšti „nugaravo”, kai kažkas įsisuko į juos su stikline pieno…:) Gerai, kad dar nuotraukai liko:) Labai rekomenduoju – akimirksniu pagaminami, greitai iškepami, ir akimirksniu suvalgomi:) Be miltų ir riebalų!!
Kokosiniai sausainiai su džiovintais vaisiais ir riešutais
1 1/4 puodelio cukraus
5 didelių kiaušinių baltymai
1/2 a. šaukštelio vanilės pastos
Žiupsnis druskos
4 puodeliai stipriai suspaustų kokosų drožlių
1/2 a. šaukštelio cinamono
1/2 puodelio razinų
1/2 puodelio susmulkintų džiovintų spanguolių arba abrikosų
1/2 puodelio susmulkintų džiovintų vyšnių
1/2 puodelio susmulkintų lazdynų arba karijų riešutų
Įkaitiname orkaitę iki 180C.
Dideliame dubenyje suplakame kiaušinių baltymus ir cukrų. Statome dubenį į garų vonelę (ant puodo su verdančiu vandeniu) ir maišome baltymų ir cukraus masę, kol cukrus pilnai ištirpsta (apie 5 min). Vienintelis būdas patikrinti, ar cukrus jau ištirpo – patrinti masę tarp dviejų pirštų.
Nuimame baltymų masę nuo ugnies, įmaišome vanilę, druską, kokosų drožles ir džiovintus vaisius bei riešutus. Gerai išmaišome, kad masė susijungtų. Ledams skirtu šaukštu formuojame rutuliukus ir rikiuojame juos į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
Kepame 20 minučių. Jei kepate daugiau nei vieną sausainių skardą, nepamirškite sukeisti kelias skardas vietomis, kad sausainiai iškeptų tolygiai.
Atvėsintus sausainius pabarstome cukraus pudra.
Puiku! Ačiū, kad parašėt, Daina!
Puikus receptas! Man labai patiko tas džiovintų vaisių drėgnumas (aš juos užpyliau vandeniu ir palaikiau porą minučių) ir dėjau tik stiklinę cukraus. Kitokie kokosiniai sausainiai – ačiū už receptą!
Koks gimtadienis?:) Kieno?:)) Oi, nieko nezinau, nieko neatsimenu:)))
Juokauju, aisku, bet kadangi labai vengiu savo gimtadienio, tai galvojau, kad jei nuvažiuosiu kur nors toli toli, tai tas gimtadienis manęs ir nesuras:) Bet surado:(
Ačiū už sveikinimus:) O tu šaunuolė, kad eksperimentuoji. Aš irgi niekomet nesilaikau taisyklės, kad reikia išsibandyt patiekalus „ant savų”. Man „ant svečių” labiau patinka:) O jau kibiriukas su mišraine tai tikrai pravers:) Sėkmės!!!
Nida, su praėjusiu gimtadieniu..kaip čia pamiršom visi pasveikint, o kažkas kukliai nutylėjo. Visa ko geriausio tau;-)
Nida, kadangi turėjom šaldyklyje šerno kumpį, tai iš Odetos šį receptuką http://cocinarendez-vous.blogspot.com/2013/03/argentinietiskas-serno-kumpio-kepsnys.html pasiskolinu. Truputį neramu, kas ten gausis po savaitės mirkimo sūryme, bet bandyt naujus receptus vistiek reikia. Dar padarysiu baltos mišrainės kibiriuką, nes jei bus nelabai kaip su tuo šernu, tai reiks situaciją gelbėt.
Dovile, visa bėda, kad saldumynai iš parduotuvių Izraelyje nedingsta, atsiranda kitų – dar gardesnių nei paprastą dieną:) Žydų Pesachas – kaip kokios mūsų Kalėdos, kur vyksta nuo ryto iki vakaro persivalgymo vakarėliai. Tik jie švenčia visas septynias dienas:)))
Jei kuo galėsiu būti naudinga ruošiantis vyro gimtadieniui, esu visada pasiruošus pagelbėti:) Sėkmės didelės!!
Nida, aš irgi kokoso nemėgstu..
Bet dabar pagalvojau, kad būtų gerai, kad ir Lietuvoje kokiai savaitei parduotuovėse ir kavinėse skanėstai dingtų;-)
Šeštadienį bus vyro gimtadienis, tai bandau paruošti jam vakarėlį ir rankioju visokius ypatingus recepčiukus. Reiks man iš tavo blogo kokių užkandėlių pasirankiot.
Siga, baltymų nereikia ilgai plakti, juolab iki putų. Aš paplakiau kokią minutę, kol cukrus susimaišė pilnai, o paskui, kaitinant tas cukrus ištirpo. Kokia to kaitinimo esmė – tikrai neturiu supratimo, bet panašius sausainius kepant visąlaik reikia tešlą maišyti kaitinant…
Odeta, aš tau nepavydžiu, nes gi su tom drožlėm dar ir šitoks gardumas pareina:)) Juokauju, žinoma. O man, beje, skaniausias kokosų pienas iš šviežio, tik ką nuskinto kokoso… niam niam….
o baltymus plakti kiek? iki standžių putų? ir ką duoda tas kaitinimas? kas jei cukrų pakeisti cukraus pudra?
daug klausimų čia man su tais lengvai pagaminamais sausainiais 🙂
Aš su Tavo dukra, nekenčiu drožlių tarp dantų:) Vieninteliu būdu galiu vartoti kokosą, tik konservuotą jų pieną:) Na dar labai patinka, vasarą, po pirties kūną išsitepti kokoso aliejumi…ir kvepia ir oda kaip pūkas pasidaro:)