Ne, tai tikrai nebus jūsų įprasti mieliniai Užgavėnių blynai 🙂 Jie tikrai nepanašūs į Lašininio ir Kanapinio mūšio lauke karštame aliejuje skrudinamus lietuviškus paplotėlius. Kur gi bus panašūs, jei kepami šalyje, kuriai žiemos iš kiemo vyti tikrai nereikia – Malaizijoje. Jei teko po šią šalį keliauti, tikriausiai ragavote šiek tiek „guminių” labai saikingai saldžių vietinių desertų, gaminamų iš ryžių masės – kuih, tad šie blynai yra viena kuih versijų.
Azijos regione ryžiai yra pirmas pasirinkimas daugelyje virtuvių, kai kalba eina apie desertus – jums puikiai pažįstami japoniški mochi, o ir Tailando kokosinių ryžių su mangais turbūt teko skanauti. Jei užsimanytumėte kažko neįprasto varydami šių metų žiemą – išmėginkite šiuos. Malajų blynai skirti tikriems kokosų fanams (tokiems kaip aš :)), jei su kokosais jums nepakeliuj, nedvejodami verskite kitą puslapį 🙂 Beje, labiau nei blyneliai įspūdingas čia saldutėlis kokosų pieno padažas – jis sudėlios skonio akcentus taip, kaip reikia (tad siūlau šios dalies recepte nepraleisti).
Receptas – drąsiems ir mėgstantiems eksperimentus:) Bus įdomu išgirsti nuomonę tų, kurie išbandys!
SpausdintiKokosiniai ryžių blynai su kokosų pieno padažu, be glitimo
- Užtruks: 30 minutės
- Kiekis: 8 vnt 1x
Aprašymas
Lengvai purūs, bet kartu koncentruotos konsistencijos mieliniai ryžių blynai iš Malajų virtuvės repertuaro. Būtinai patiekite su kokosiniu saldžiu padažu, kuris leis pajusti tikrą patiekalo skonį!
Ingredientai
Mieliniams ryžių blynams
- 2 šaukštai cukraus
- 1 šaukštelis sausų mielių
- ½ stiklinės vandens
- ½ stiklinės virtų ryžių
- 1 stiklinė kokosų pieno ((arba ½ stiklinės kokosų grietinėlės + ½ stiklinės vandens))
- ½ šaukštelio druskos
- 2 stiklinės ryžių miltų
- augalinio aliejaus
Kokosų pieno padažui
- 1 ir ¼ stiklinės kokosų pieno
- 1 kiaušinio trynys
- ¾ šaukštelio kukurūzų krakmolo
- žiupsnelis druskos
- 100 g palmių cukraus ((arba rudojo cukraus), arba pagal skonį)
Instrukcijos
- Mažame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir mieles, užpilkite šiltu vandeniu ir palikite apie 10 min pastovėti, kol skystis suputos.
Į blenderį ar virtuvinį kombainą sudėkite ryžius, kokosų pieną, suberkite druską, ir suplakite iki vientisos konsistencijos. Įmaišykite ryžių miltus, galiausiai mielių mišinį ir viską palikite pastovėti uždengę virtuviniu rankšluosčiu apie 2-3 valandas. - Įkaitinkite keptuvę nepridegančia danga ant silpnos kaitros. Jos dugną patepkite aliejumi. Formuokite blynelius ir kepkite juos ant labai silpnos ugnies uždengę keptuvę dančiu. Maždaug po 5 min viena pusė turėtų būti apkepusi, tad apverskite blynelius kita puse ir kepkite uždengę dar apie 5 min. Iškeptus blynelius laikykite šiltai, kol iškepsite likusius. Patiekite su kokosų pieno padažu.
- Kokosų pieno padažą galite pasigaminti iš anksto. Nedideliame puode sumaišykite kokosų pieną, kiaušinio trynį, krakmolą ir druską. Palmių cukrų (jis paprastai būna suformuotas į nedidelius luitelius) susmulkite ir suberkite į puodą. Užkaiskite ir maišydami virinkite, kol cukrus ištirps, o masė sutirštės (kaitinkite ant labai silpnos ugnies ir nevirinkite ilgiau nei 10 minučių, antraip kokosų pienas gali susisluoksniuoti). Prieš patiekiant padažą pašildykite.
Pastabos
Recepto šaltinis – Aim Aris, Ahmad Salim, Penang Local
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 20 min
- Kategorija: Desertai, Užkandžiai
- Virtuvė: Malaizijos
Dalia, kokosų pienas čia tiks toks, kokį turite, kuo tirštesnis tuo geriau. Malajai dažnai čia naudoja kokosų grietinėlę, net ne pieną, ir skiedžia vandeniu. Svarbu šiuo atveju nesumaišyti kokosų vandens su kokosų pienu (vis dar pasitaiko kai kam ši klaida). O ryžių miltai – tai tiesiog sumalti ryžiai, jų tikrai yra pirkti. Aš šiuos miltus dažnai įdedu į tradicinius blynus ar kitur, kur reikia kvietinių, žinoma, nekeičiu 1:1, nes ryžių miltai neturi glitimo. Tačiau čia to glitimo ir nereikia, mat sumaišyti su skysčiu jie formuoja tokią kramtomą (chewy) tekstūrą. Krakmolas čia nelabai tiktų, mano nuomone.
Ne dažnai valgome blynus, bet šie blynai patiko. Kažkas naujo nekasdieninio, rekomenduoju pabandyti šios kokosinius blynus su ryžiais.
Labai jau man smalsu isbandyti! Aciu jums Nida uz recepta, vis man pakutenat smalsuma su savo receptais! O kokosu pienas ar cia tas tirstas is skardiniu ar skystas/pilstomas is tetra pack’u? Ryziu miltai tai lyg koks krakmolas , ar ne? Toki vaidmeni atlieka? Neradus ju kuo butu galima pakeisti nepaaukojant teksturos kepinio?