Aprašymas
Balerinų tortas, „be kaltės”:)
Ingredientai
- 4 didelių kiaušinių (arba 5 mažų) baltymai – viso 170ml
- 250g cukraus
- 1 šaukštelis bulvių krakmolo
- 1 šaukštelis acto
Kremui
- 125ml mascarpone kremo
- 1 šaukštas cukraus
- Vanilės pastos
- 125ml riebios grietinėlės
Instrukcijos
Morengas
- Įkaitinkite orkaitę iki 120C (tik viršaus ir apačios kaitimo funcija). Pasiruoškite kepimo skardą: išklokite ją kepimo popieriumi, ant popieriaus nubrėžkite apskritimą tokio dydžio, kokio turės būti jūsų tortas – pvz., 20cm skersmens (kad tilptų ant torto padėklo).
- Į labai švariai išplautą ir gerai nusausintą indą supilkite kiaušinių baltymus (kambario temperatūros) ir plakite juos tol, kol baltymai virs akytomis putomis. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nesustodami plakti. Sekančią porciją cukraus dėkite tik tada, kai pirmoji pilnai ištirpo – t.y. ne rečiau kaip kas minutę plakimo. Žiūrėkite į laikrodį – visas baltymų plakimo procesas užtruks ne trumpiau nei 8-10 minučių. Tai tikrai nėra per ilgai, juolab, kad baltymų neįmanoma perplakti. Plakimo pabaigoje, kai jau bus įplaktas visas cukrus, dar paplakite apie 3 minutes, kad baltymų masė turi būti balta, žvilganti ir kieta. Tada suberlite krakmolą, actą ir dar minutę viską suplakite.
- Baltymų masę mentele išdėkite ant skardos, ant nupiešto apskritimo. Ilgai masės neformuokite, pasistenkite išlyginti paviršių keliais judesiais. Kraštus šiek tiek pakelkite, vidurį įgaubkite, kad liktų vietos kremui. Pašaukite į okraitę ir kepkite 30 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 100C ir kepkite dar 3 valandas. Iškepus galite palikti išjungtoje orkaitėje per naktį. Šį morenginį pagrindą galima išsikepti prieš 1-3 dienas iki torto patiekimo ir laikyti sausoje vietoje.
Kremas
- Labai gerai atšaldytą mascarpone sūrį sumaišykite su cukrumi ir vanile ir plakite apie minutę, kad neliktų gumuliukų, jis suminkštėtų. Tada supilkite grietinėlę ir toliau plakite, kol masė ims tirštėti. Atsargiai – neperplakite, nes gausite sviestą:) Paruoštą kremą supilkite ant mrenginio pagrindo.
- Viršų papuoškite vaisiais, uogomis ir mėtų lapeliais. Galite palaistyti skystu medumi arba pabarstyti cukraus pudra.